Habur sınır kapısı Irak ordusunda


IRAK, Duhok (HABERYİRMİ) Şırnak Silopi’ye bağlı Habur‘dan Irak’a açılan İbrahim Halil Sınır Kapısı, tatbikat için Silopi’de bulunan Irak ordu unsurlarınca devralındı. Habur Sınır Kapısı‘nın, Kuzey Irak tarafında bulunan ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) kontrolünde bulunan sınır kapısının bugün ordu unsurlarına devredildiği öğrenildi. 
Devir, 28 ve 29 Ekim’de ABD öncülüğünde iki taraf arasında Musul’da varılan mutabakatla alınmıştı.

Fişabur hattı Irak ordusu

Anlaşma ile Irak ordu birlikleri, 14 yıl sonra ilk kez (Peşabur-Fişabur) sınır kapısının kontrolünü de peşmergeden devralmış oldu. 
Ancak sınır kapısının kontrolü ise ABD birliklerinin elinde olacak. YPG’ye silah sevkıyatının yapıldığı kapı, Irak ordusunun denetiminden dolaylı olarak çıkarılmış oldu. Görüşmede, Kürt yönetimi idari sınırları da peşmerge ile Irak askeri güçleri arasındaki sınır olarak kararlaştırdı.

HABERYİRMİ DUYURMUŞTU
Haberyirmi ilk kez 20 Ekim’de yayınladığı Özel haberinde, Türk birlikleriyle tatbikat için Şırnak Silopi’de bulunan Irak ordu birliklerinin, İbrahim Halil Sınır Kapısı’nı le geçireceği yönündeki iddiaları gündeme getirmişti. Haberde, “Türkiye, Kuzey Irak Kürt Bölgesel yönetiminin dünyaya açılan kapısı Habur sınır kapısı için için adım attı. Irak’la ortak hazırlandığı belirtilen plana  göre, Irak ordusu, tatbikat için bulunduğu Şırnak‘ın Silopi ilçesindeki Habur Sınır Kapısı üzerinden,Irak Kürt Bölgesel Yönetimi‘nin (IKBY) kontrolünde bulunan “İbrahim Halil Sınır Kapısı“na girecek” ifadeleri kullanılmıştı. İddiada, bu birliklerin bir operasyonla kapıyı ele geçireceği yer bulurken, gelinen noktada Irak ordu unsurlarıyla Kürt güçlerin vardığı anlaşma güç kullanımına gerek bırakmadan, kapının yine bu unsurlarca kontrol edildiğini göstermiş oldu.

Şırnak’ta Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Irak Silahlı Kuvvetleri birliklerinin de katılımıyla tatbikat yaptığı Silopi ilçesinde, iki ülke askerleri Habur Sınır Kapısı’na doğru harekete geçti.

Irak sınırındaki Habur Sınır Kapısı’na yaklaşık 3 kilometre mesafede tır parkının karşısındaki alanda 18 Eylül’de başlatılan, 7. Kolordu Komutanı Tümgeneral Sinan Yayla sevk ve idaresinde, 28. Mekanize Tugay Komutanı Tuğgeneral Ahmet Kurumahmut emir komutasında yürütülen tatbikata katılan Türk askerleri ile Irak Silahlı Kuvvetleri birlikleri 172. Zırhlı Tugay Komutanlığı Şehit Ercüment Türkmen Kışlasından zırhlı araçlarla çıkış yaptı.
Siren sesleri eşliğinde iki ülke askerleri zırhlı araçlarla Habur Sınır Kapısı’na doğru yöneldi. Kapı bu şekilde Irak ordu unsurlarının denetimine girmiş oldu.


BAĞDAT’I ABD MASAYA OTURTTU

IKBY Başkanı (Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) Başkanı Mesut Barzani, 25 Eylül’de bölgede bağımsızlık referandumu düzenlemiş, bu referanduma, daha önce kontrol etmediği Kerkük’ü de dahil etmişti. Bağdat yönetimi ise seçimin iptali ve işgal edilmiş alanları terk etmesi için Barzani’ye 48 saat süre vermişti. Sürenin dolmasıyla önce 18 Ekim’de Kerkük’e ele geçiren Irak ordusu, Kürt yönetiminin kontrol ettiği bazı alanları ele geçirdi. 

Bu süreçte Barzani istifa etti, ordu birliklerinin Dahuk hattına kadar ilerlemesiyle devreye giren ABD, iki tarafı masaya oturturken, 28-29 Ekim’de yapılan bu görüşmelerle Irak ordusu durdurulmuş oldu. Ancak ABD, bu müzakere ile bölgedeki çıkarlarını da korumaya almayı başarmış oldu. 

İLGİLİ HABERLER

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir