Irak Kerkük Haritası (16 Ekim 2017)


Irak Kerkük Haritası: Kerkük nerede, Kerkük nüfusu ve Kerkük kimin kontrolünde sorularını kısa kısa yanıtlıyoruz. 

Irak ordusu ve bağlı güçlerin 15 Ekim’de saldırı başlattığı Kerkük, Suriye iç savaşında ortaya çıkan kaos ortamında Irak yönetiminden, Kürt yönetiminin fiili kontrolüne geçti. 

Kerkük kimin kontrolünde: IŞİD bahanesiyle yürütülen saldırılarda IŞİD’ten ele geçirilen yerler “Kürdistan’ın parçası” olarak işgal edildi. PKK yanlısı Necmettin Kerim, önce referanduma dahil ettiği Kerkük’ü, “Kürdistan’a resmi olarak” ilhak kararı almış oldu. 
ABD’nin Irak sömürge valisi tarafından hazırlanan Irak anayasasında “tartışmalı alanlar” olarak ifade edilen Kerkük’te Irak 15 Ekim’de bazı noktaları ele geçirmek için saldırı başlatmıştı.
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Peşmergeleri yönetiyor. Fiili olarak kentte çok sayıda PKK militan da bulunuyor. 

Kerkük kent geneli harita 16 Ekim 2017
Kerkük kent geneli harita 16 Ekim 2017 

KERKÜK’ÜN NÜFUS YAPISI VE NÜFUSU
Kerkük’ün Nüfusu: Genel nüfusu 1.3 milyon olan şehirde Arap Şii Türkmen ve Kürtler yaşıyor.

Kerkük merkez nüfus dağılımı

Kerkük Nüfus Dağılımı: Kerkük (Arapça: كركوك; Kürtçe: که‌رکووک Kerkûk), Irak’taki Kerkük vilayetinin başkenti. Kerkük, Başkent Bağdat’ın 236 km kuzeyi, Erbil’in 83 km güneyi, Musul’un 149 km güneydoğusunda, Süleymaniye’nin 97 km batısında ve Tikrit’in 116 km kuzeydoğusunda yer alan Kerkük alıyor. 

Günümüzde şehrin büyük çoğunluğu Kürtler, Araplar ve Türkmenler’den oluşuyor.


Irak Kerkük Haritası: Kerkük nerede, Kerkük nüfusu ve Kerkük kimin kontrolünde Krak Kerkük haritası, kerkük nerede, kerkük harita, Irak Kerkük harita, kerkük nerede, Irak Kerkük harita


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir