Irak ordusu, Habur’a çok yakın: Son durum harita (23 Ekim 2017)


IRAK, Dahuk (HABERYİRMİ) – Irak ordusu ve İran destekli Şii Haşdi Şabi birlikleri Irak Suriye sınırının büyük bölümünü ele geçirdi. Ordu birliklerinin Habur sınır kapısına 28 kilometre mesafeye kadar yaklaştığı öğrenildi. 

Haşdi Şabi militanları Til Koçer kuzeyi, Suriye sınırında.

Kürt yönetiminin kontrolünde bulunan ve IKBY’nin Türkiye’ye açılan tek sınır kapısı olma özelliğini taşıyan Dahuk’a bağlı Zaho’daki sınır kapısı için Irak ordusu bölgedeki ilerleyişini sürdürüyor. 

HABUR SON DURUM: 23 Ekim 2017 son durum haritası
Haberyirmi‘nin 20 Ekim’de yayınladığı haritada sınır kapısına 50 kilometreye kadar yaşklaşan ordu birliklerinin, 23 Ekim tarihli yeni haritada Sincar bölgesinin tamamını ele geçirip Suriye sınır hattına dayandığı, kuzeyde ise Habur kapısına 28 kilometre mesafede olduğu görülüyor.
20 Ekim 2017 tarihli haritada Suriye sınır hattında durum böyleydi.
Son olarak Musul Barajı, Başika hattını ele geçiren Irak ordusu Suriye kuzeybatı sınırındaki Til Koçer hattını da ele geçirmişti. Son üç günde, Dicle Nehri havzasının batı tarafını kontrol eden Irak güçleri, Til Koçer’in kuzeyinde de ilerleyerek Kürt yönetimi ve PKK/YPG denetimindeki sınır hattının büyük bölümünde de kontrolü sağlamış oldu.
Irak ordusunun Habur’un karşı yakasını ele geçirmesi halinde, Barzani sadece Suriye YPG kontrolünde bulunan Habur’un hemen güneyinden Suriye toprağına çıkış yapan Semalka kapısından Suriye’ye giriş çıkış yapmış olacak. Ancak bu alanın Irak ordusunca kontrol edilmesi halinde Semalka’nın da devre dışı kalması kaçınılmaz.

Doğu sınırları İran’a çıkan, güneyde de İran ve Irak’la sınırı bulunan IKBY’nin batı sınırında yine Irak merkezi hükumetinin kontrol sahaları bulunuyor. Eğer Bağdat, Suriye YPG ile olan hattı, Türkiye’ye açılan Habur’la birlikte ele geçirirse, Barzani’nin adeta nefes borusu kesilmiş olacak. HABERYİRMİ

İLGİLİ HABER

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir