Irak son durum harita (30 Ekim 2017)


Irak son durum haritası (30 Ekim 2017): 

Irak’ta son bir ayda büyük değişikler yaşandı. 2011’de başlayan ve 2013’te silahlı savaşa evrilen iç savaşta Suriye ve Irak’taki değişimi yakından izlemeye devam ediyoruz. Kuşkusuz Irak’ta haritaları değiştiren ilk ciddi süreç Musul’un IŞİD’ten Irak ordusunun kontrolüne geçmesiyle başladı. Ardından Telafer, Sincar, Havice bu noktaları izledi.
1 Ekim’den itibaren yaşananlara baktığımızda en büyük değişimi 16 Ekim’de gördük. Irak ordu birlikleri Kuzey Irak Kürt Yönetimi kontrolündeki Kerkük’e girdi. Kerkük’ün geneli Altınköprü’ye kadar 18 Ekim’da Irak ordu unsurlarının kontrolüne girdi. 

Irak 7 Ekim 2017 haritası 
Irak ordusu, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY), 25 Eylül’de gerçekleştirdiği bağımsızlık referandumuna “tartışmalı bölge” statüsündeki Kerkük’ü de dahil etmişti. Referandumdan sonra IKBY’nin çekilmesini, buradaki askeri ve petrol tesislerinin orduya devredilmesini isteyen Bağdat yönetimi, önce 48 saat süre vermiş, sürenin bitiminde ise 24 saatlik es süre vererek Erbil’i uyarmıştı. 
Sürenin 16 Ekim 01.00’da bitmesiyle birlikte Kerkük’e operasyon başlatan Irak ordu unsurları ve Şii milisler 17 Ekim 18.00 sıralarında Kerkük’te kontrolü sağlayarak kenti ele geçirdi. Peşmerge güçleri direniş göstermeden kenti boşaltırken, Irak güçleri kentteki IKBY’ye ait heykel ve fotoğrafları kaldırıldı. 

Irak 30 Ekim 2017 harita
Irak ordu birliklerinin Kerkük’ü ele geçirmesi ardından, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi‘ne (IKBY) bağlı siyasi polütbüro yapılanmalarından Celal Talabani’nin kurduğu Kürdistan Yurseverler Birliği (KYB) dengeleri alt üst etti. 
PKK ve GORAN’la ortak hareket  eden KYB’nin tüm cephelerden çekilmesi Irak ordusunun çok sayıda alanı Peşmerge denetiminden savaşmadan ele geçirmesine yol açtı. 
Haberyirmi 7 Ekim 2017 ve 30 Ekim 2017 tarihli iki ayrı harita ile değişi ayrı ayrı dikkatinize sunuyor.

SURİYE SINIRINDAKİ KAİM, IŞİD İÇİN KRİTİK ÖNEMDE 
Ekim ayının bir başka kritik anı ise Suriye sınır bölgesinde IŞİD kontrolü altındaki Anbar’a bağlı Kaim ilçesine yönelik saldırı oldu. 

Kaim hattına yönelik saldırı ilk kez 16 Eylül’de Şii Hizbullah tarafından duyurulmuş, saldırıya Irak ordu unsurları ve Haşdi Şabi militanları da katılmıştı. 

Ancak Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin bağımsızlık referandumu nedeniyle ordu, tüm dikkatini Kerkük hattına çevirmişti. İlk olarak IŞİD kontrolü altında bulunan Kerkük’e bağlı Havice ilçesini 7 Ekim’de ele geçiren Irak ordusu, bu operasyon sonrasında 16 Ekim’de de Kerkük’e operasyon başlattığını duyurmuştu. (Aşağıda harita: 7 Ekim’den 30 Ekim’e kadar değişimin haritaya yansıması) 

7 Ekim-30 Ekim 2017, hakaretli interaktif harita
Kerkük’ün 17 Ekim’de düşmesi ve ordu birliklerinin Peşmerge karşısında kuzey alanlarında zorlanmadan ilerlemesiyle birlikte tüm gözler yeniden IŞİD’in Irak-Suriye hatlarında elinde bulundurduğu alanlara çevrildi. 

Yeniden Kaim hattına yönelen Irak ordusu, bu saldırılarla birlikte, IŞİD’in Irak’ta 3 vilayet sınırlarını içine alan bölgedeki denetimini sonlandırmayı amaçlıyor. 
Anbar sınırları dışında IŞİD, yine Irak’ın Suriye sınırında kalan Ninova’nın güney batı bölümü ile Selehaddin vilayetinin Irak orta kesimlerinde kalan küçük bir bölümünü kontrol ediyor.

ANAHTAR KELİMELER: Irak son durum harita, iram son durum harita, Irak son durum haritası, irak son durum haritası, Irak’ta son durum harita Türkçe, Irak Türkçe harita

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir