Kerkük’te kutlamalar başladı


IRAK, Kerkük (HABERYİRMİ) – Irak ordu unsurları ve Şii militanların 17 Ekim’de ele geçirdiği Kerkük’te, Şii Türkmen ve Araplar dev Irak bayrağı ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi‘nin (IKBY) kentten “kovulmasını” kutladı. 500 metrelik Irak bayrağını taşıyan göstericiler Bağdat yönetimine destek mesajları verdi. 

Kerkük’te 500 metrelik bayrak

Yürüyüşü, Kerkük Milli Gençler Meclisi ve Sivil Türkmen örgütleri tarafından düzenlendiği bildirildi. IKBY kontrolünde çok sayıda Kürt’ün bölgeye taşındığı Kerkük‘ten, Irak ordusunun girişiyle birlikte bu nüfusun büyük bölümünün kısa süreli de olsa yeniden Kerkük dışına çıktığı belirtiliyor. Mallarını bırakan Kürtlerin bir süre sonra yeniden kente dönmesi bekleniyor.

Yürüyüşe 500-1000 kişinin katıldığı tahmin ediliyor.

Yürüyüşe katılanlar, yaşasın “Irak ve Türkmenler” şeklinde sloganlar attı. Kerkük’ün tüm caddelerinden ve binalarından Irak bayrağından başka tüm bayrakların indirildiği belirtildi. Irak hükumeti de Kerkük şehrinde Irak bayrağından başka tüm devlet ve sivil binalar üstünde bayrak asılmasını yasakladı.

Kerkük’teki yürüyüşten
Irak ordusu, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi‘nin (IKBY), 25 Eylül’de gerçekleştirdiği bağımsızlık referandumuna “tartışmalı bölge” statüsündeki Kerkük’ü de dahil etmişti. Referandumdan sonra IKBY‘nin çekilmesini, buradaki askeri ve petrol tesislerinin orduya devredilmesini isteyen Bağdat yönetimi, önce 48 saat süre vermiş, sürenin bitiminde ise 24 saatlik es süre vererek Erbil’i uyarmıştı. Sürenin 16 Ekim 01.00’da bitmesiyle birlikte Kerkük’e operasyon başlatan Irak ordu unsurları ve Şii milisler 17 Ekim 18.00 sıralarında Kerkük’te kontrolü sağlayarak kenti ele geçirdi. Peşmerge güçleri direniş göstermeden kenti boşaltırken, Irak güçleri kentteki IKBY’ye ait heykel ve fotoğrafları kaldırıldı. HABERYİRMİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir