ÖSO, Kilis’te anlaştı: İşte imzalanan anlaşma maddeleri


TÜRKİYE, Kilis (HABERYİRMİ) – Türkiye’nin girişimleri sonrası Fırat Kalkanı Bölgesi‘nde oluşturulan Suriye Geçici Hükumeti (SGH) ile aynı bölgede faaliyet yürüten Özgür Suriye Ordusu‘na (ÖSO) bağlı 37 örgüt, 25 Ekim’de Kilis’te toplanarak yeni bir anlaşma imzaladı. 
Anlaşma ile Fırat Kalkanı bölgesinde faaliyet yürüten örgütlerin, tüm yetki ve yönetim haklarını, Suriye Geçici Hükumetine devretmeyi kabul ettiği öğrenildi. 

Suriye Geçici Hükumeti ve ÖSO mensupları birarada. Kilis /TÜRKİYE – 25 Ekim 2017

Ekonomik, askeri ve siyasi başlıklar altında yapıldığı öğrenilen anlaşma, bölgede faaliyet gösteren ve genellikle Ahrar-u Şam, Sultan Murad gibi yapıların altında örgütlenen çok sayıda örgütün aynı çatı altında toplanmasını öngörüyor. 

Anlaşma metni

Yine tüm yetki ve sorumluluğu bu grupların inisiyatifinden çıkarıp, oluşturulan Geçici Hükumete devrediyor.

Gruplar adına toplantıya katılan örgüt üyelerinin anlaşmada yer alan imzaları. 
Haberyirmi’nin ulaştığı belgelere göre anlaşmanın şartları şöyle:

1-Fırat Kalkanı bölgelerindeki yerel yönetimlerin Suriye Geçici Hükümeti tarafından birleştirilmesi.
2-Türkiye’ye sınır bölgelerdeki gelirlerin Geçici Hükumet’in oluşturacağı tek bir hazinede toplanması.
3-Hazine ve orduda toplanan paranın yerel yönetimlere dağıtılması.
4- Ulusal Özgür Suriye Ordusu’nun kurulması.
a-) Tüm gruplar 3 grup altında birleştirilecek. Bu gruplar Ulusal Ordu, Sultan Murad Tugayı, Ahrar’u Şam Cephesi
b-) Her grupta 3 takım, her grupta 3 tugay ve her grupta 3 tabur oluşturulacak.
5-) Bu aşamada tüm grupların, techizat, araç ve karargahları, Suriye Geçici Hükumetinin Savunma Bakanlığı’na devretmesi zorunludur.   
Bu şartlara uygumayan gruplara cezai yaptırım uygulanacaktır.

TÜRKİYE’NİN EĞİTTİĞİ POLİSLER BÖLGEDE
Bu arada Türk Emniyet Genel Müdürlüğü‘ne bağlı Polis Akademisi Başkanlığı tarafından 5 ayrı polis okulunda 5 bin 631 Suriyeliye’nin eğitiminin tamamlandığı açıklandı. Resmi Anadolu Ajansı tarafından servis edilen haberde, 2016 aralıkta başlatılan eğitim kapsamında yüzde 20’si özel harekatçılarca ayrıca yetiştirilen polisler Bab, Azez, Cerablus ve Çobanbey’de göreve başladığı bildirildi.

Son olarak 11 Ekim’de Kilis Öncüpınar sınır kapısının Suriye tarafındaki Babu’s Selame sınır kapısının kontrolü, ÖSO’ya bağlı muhalif grup Ahrar el Şam Cephesi’nden “sivil idareye” devredilmişti. Yapılan anlaşma ile kapıyı Geçici Suriye Hükümeti adına Başkan Ebu Hatab teslim almıştı.
O devir işlemi sırasında Şam Cephesi’nin basın sözcüsü Bara eş Şam da, ”Bugün Babu’s Selame kapısı ile birlikte, bölgedeki Abdülkadir Salih Askeri Akademisi de geçici hükümete devredildi” bilgisini vermişti.  
Bu devirlerle birlikte, örgütler ve Türkiye öncülüğünde bölgede oluşturulan polis ve “sivil idare” arasında zaman zaman yaşanan çatışmaların önüne geçilmek isteniyor. 

Son olarak 5 Ekim’de Türkiye’nin oluşturduğu polis gücü ile sahada savaşan gruplar arasında çatışmalar çıkmış, birçok savaşçı bu çatışmalarda yaralanmıştı. 

Diğer taraftan Türkiye bu adımla, grupların bağımsız adımlar atmasının önüne geçmeyi hedefliyor. HABERYİRMİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir