Rakka’da anlaşma sağlandı mı?


SURİYE, Rakka (HABERYİRMİ) – Yoğun bombardımanın sürdüğü Rakka’da batı kaynaklarından bir kısmı “anlaşma sağlandı” iddialarına yer verirken, Reuters da ABD’nin başını çektiği “Koalisyonu” kaynak gösterip, “Zorlu savaş sürüyor” haberini servis etti. 
Değerlendirmelere göre bölgede sıkıştığı için “IŞİD’in son üyesine kadar savaşacağını bilen “ABD harekat odası”, şimdi “enformatik manipülasyonla” ağır kayıp riskini en aza indirmeye çalışıyor. Zira “anlaşma iddialarının” aksine, Rakka’ya yönelik ağır bombardıman halen devam ediyor. 

Rakka'da son durum 14 Ekim 2017
Rakka’da son durum 14 Ekim 2017 
IŞİD lideri Ebubekir El Bağdadi‘nin 28 Eylül’de yayınlanan son ses kaydında yaptığı çağrı sonrası, IŞİD saldırılarında 100’den fazla militanını kaybeden YPG, iki haftadır ilerleme sağlayamazken, son olarak batı kaynaklı haber ağlarından birbiriyle çelişen çok sayıda haber servis edilmeye başlandı.
İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, (SOHR), “Rakka’da ABD-YPG güçleri, IŞİD’in Markada’ya geçmesi karşılığında tahliye için IŞİD’le anlaştı” açıklaması yaparken, ABD merkezli Reuters ise koalisyona dayandırdığı haberinde, koalisyon yetkilisinin “Rakka’da önümüzdeki günlerde zorlu bir savaş bekliyoruz” ifadelerini içeren bir haber servis etti. 
Bağımsız değerlendirmelere göre, teyit edilemeyen bu haberler,  “IŞİD’in son üyesine kadar savaşacağını bilen ABD harekat odasının, psikolojik harp taktiği” olabilir. 
Zira ABD, bu stratejiyle halen merkezi elinde bulunduran IŞİD’in direnç ve motivasyonunu benzer manipülatif haberlerle kırmaya, ağır kayıp riskini en aza indirmeye çalışıyor.


SOHR: ABD VE YPG IŞİD İLE TAHLİYE KONUSUNDA ANLAŞTI

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, (SOHR) Rakka’da ABD ve YPG’nin, kentin tahliyesi konusunda IŞİD’le anlaşma sağladığını iddia etti. 

Muhaliflerce kontrol edilen ve İngiltere merkezli SOHR, bu geişmeyi “bölge kaynaklarına” dayandırdı. SOHR tarafından konuyla ilgili yapılan duyuruda, anlaşmanın: “Rakka’da kuşatma altında kalan sivillerin, IŞİD savaşçı ve ailelerinin Rakka’dan tahliyesini içerdiğine” yer verildi. 
Açıklamada Fransız İstihbaratının anlaşmaya karış çıktığına yer verildi. Fransız İstihbaratının, Paris saldırılarını düzenleyen IŞİD yönetiminin halen Rakka’da olduğu ve bu anlaşma ile kentten çıkışlarına izin verilmesinden rahatsız olduğu belirtildi.
BBC-SKY NEWS: OTOBÜSLER KENT MERKEZİNDE
BBC Arapça da SOHR’u kaynak göstererek, gelişmeyi haberleştirdi. SKYNews Arabic kanalı ise resmi Twitter hesabında IŞİD savaşçı ve ailelerinin Rakka’dan tahliyesi için kent merkezine otobüsler getirildiğini duyurdu. Ancak Haberyirmi, SOHR’un resmi sitesinde böyle bir detaya ulaşamadı. 
Bunun yanında bazı raporlar, IŞİD’in Şeddadi güneyindeki Markada hattına çekilme karşılığında tahliyeyi kabul ettiğini duyurdu. Haseke‘ye bağlı Şeddadi ilçenin güneyinde bulunan IŞİD kontrolündeki Markada, batısında kalan Rakka’ya 159 kilometre mesafede bulunuyor. 
Rakka son durum:11 Ekim’de Haberyirmi o iddiayı bu harita ile duyurmuştu. 
Haberyirmi, bu yöndeki iddiaları 11 Ekim tarihli haberinde gündeme getirmişti. Haberde, “Bazı raporlar IŞİD’in Şeddadi güneyindeki Markada hattına çekilme karşılığında “tahliye şartını” kabul ettiğini belirtirken, Suriye Demokratik Güçleri (SDF) bu iddiayı yalanladı. İddiaya ilişkin IŞİD’ten de doğrulama gelmedi” ifadeleri yer almıştı. 
Aynı iddiaları ABD öncülüğündeki IŞİD Karşıtı Koalisyon Sözcüsü Ryan Dillon da (Operation Inherent Resolve (OIR) resmi Twitter hesabından yaptığı açıklama ile yanıtsız bırakmış, sadece “YPG’nin oluşturduğu “Rakka sivil konseyinin Arap aşiret liderleri ile Rakka’da sıkışan tahliye etmek için çalıştığı” bilgisini paylaşmıştı.
REUTERS: ULUSLARARASI KOALİSYON: ZORLU BİR SAVAŞ BEKLİYOR
Anlaşma ve çekilmeye dair çok sayıda iddianın yanı sıra, tam tersi anlamına gelecek çelişkili haberler de “güvenilir” kaynaklardan gelmeye devam etti. ABD ajansı Reuters, “Uluslararası Koalisyon”un üst düzey yetkililerine dayandırdığı haberinde “Rakka’da önümüzdeki günlerde zorlu bir savaş bekliyoruz” ifadeleri yer aldı. El Cezira Arapça kanalının resmi hesabından da benzer bir haber geçti. 
Son olarak tüm bu anlaşma iddiaları kesin olarak taraflarca kabul edilmiş değil. Bunun yanında anlaşma olduğuna dair herhangi bir gelişme de savaş sahasına yansımış değil. Zira ABD bölgedeki hava saldırılarına devam ederken, onlarca kişinin enkaz altında kaldığına ilişkin raporlar gelmeye devam ediyor.
Rakka’da 11 Ekim tarihli bu harita güncelliğini koruyor. 
Bağımsız değerlendirmelere göre, bölgede sıkıştığı için “IŞİD’in son üyesine kadar savaşacağını bilen ABD harekat odası”, manipülatif haberlerle ağır kayıp riskini en aza indirmeye çalışıyor olabilir. Zira anlaşma iddialarına dair sahada doğrulanabilecek hiç bir gelişme en azından şimdilik bulunmuyor. Hava saldırıları da yoğun şekilde devam ediyor. HABERYİRMİ 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir