Rejim ve YPG anlaştı: Deyrizor son durum harita (4 Ekim 2017)


SURİYE, Deyr ez Zor (HABERYİRMİ) – YPG, Habur çayının batısını tamamen ele geçirirken, Irak sınırına doğru ilerliyor. Rus ve rejim güçlerinin Fırat doğusunda ilerlemediği görülürken bu gelişme, “Rus güçlerin Fırat Nehri doğusunu YPG’ye bıraktığına” işaret ediyor. Resmen açıklanmasa da Fırat Nehri YPG ve Rejim arasında gayri resmi sınır olmuş durumda. 

ABD-YPG unsurlarının 9 Eylül’de başlayan Deyr ez Zor’a yönelik saldırılar sürüyor. YPG son olarak kentin kuzeydoğusundan Suvar beldesini, kuzeybatıdan ise Fırat kıyısındaki Kasra beldesini ele geçirerek, Fırat nehrinin kuzeyinde ve Habur çayının batısını oluşturan alanların neredeyse tamamında kontrolü sağladı. 

Deyr ez Zor son durum harita 4 Ekim 2017
Deyr ez Zor son durum harita 4 Ekim 2017 
Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, örgüt, Fırat Nehri’nin doğusunda Deryrizor il merkezinin 22 kilometre doğusundaki Cefre petrol sahasını da kontrolüne aldı. 
YPG, Deyrizor‘un kuzeydoğu kırsalındaki en büyük gaz tesisi “Konoko”yu (Conoca) işgal etmişti.
HABUR BATISI TAMAMEN YPG’DE
Örgüt aynı zamanda Deyr Ez Zor kuzeyindeki alanları doğu-batı ekseninde ayıran Habur Çayı’nın batısını tamamen kontrol altına almış oldu. Irak sınırına paralel çayın doğu tarafına da adım atan YPG bu hatta ilk olarak çayın batısı kıyısındaki Suwar’ı ele geçirip, doğu yakasına geçmeyi başarmıştı. 
Örgüt aynı zamanda Deyr ez Zor kentinin kuzeyinde, Fırat Nehri’nin doğu tarafında kalan (Konoco’nun 45 km batısı) IŞİD bölgelerine de saldırıları sürdürüyor. Bu alanda Al Kasrah köyünün örgüt tarafından işgal edildiği bildirildi.

SURİYE PETROLLERİNİN ÜÇTE BİRİ YPG KONTROLÜNE GEÇTİ
Suriye’nin en büyük petrol sahalarını oluşturan 11 yatak, nehrin doğusunda yer alıyor. Deyrizor’u ikiye bölen Fırat Nehri’nin doğusundaki El Ömer, Tanak, Vard, Afra, Kevari, Cefre, Carnuf, Azrak, Kahar, Şueytat ve Galban petrol sahaları, tahmini hesaplamalara göre Suriye’nin enerji kaynaklarının yaklaşık üçte birini oluşturuyor.
Diğer yandan Rusya destekli Beşşar Esed rejimi güçleri de geçen ay Fırat’ın doğusuna geçerek PKK/PYD’nın önünü kesmeye çalışmıştı. Bu gelişmeden sonra rejim güçleri, başka bir hamle yapmadı. Son durum da Fırat’ın doğusu ise YPG‘ye bırakılmış oldu.

DEYR EZ ZOR’A YÖNELİK SALDIRILAR

Rusya ve rejim güçlerinin 5 Eylül’de kuşatmayı kırdığı Deyr ez Zor’a, ABD ve YPG unsurları da 9 Eylül’de saldırı başlattı. Haberyirmi, kente yönelik saldırıların kritik dönüm noktalarını sizler için derledi: 

YPG SALDIRILARI:
-Deyr ez Zor’a saldırıan taraflardan ABD destekli YPG, 9 Eylül’de Suriye kuzeyindeki Hasekekentine bağlı Şeddadi hattından kente saldırı başlattı.
-ABD bombardımanı eşliğinde düzenlenen saldırılarda Şeddadi kırsalından itibaren uzun bir kol halinde 60 kilometre ilerleyen örgüt Deyr Ez Zor’u batı batı ve doğuya ayıran Fırat Nehri’nin doğu sınırına 2 kilometreye kadar yaklaştı.
-YPG son olarak Fırat doğu yakasına 7 kilometre mesafede bulunan Şeker Fabrikası ve Elektrik santralinin kontrolünü de ele geçirdi.
-16 Eylül’de rejim ve Rus güçleri ile karşı karşıya gelmesi ardandan Rusya YPG unsurlarını havadan vurdu. İlerlemesi yavaşlayan örgüt, Fırat’ın doğusunda kalarak, doğu hattında yayılma stratejisi izlemeye başladı.
-YPG 23 Eylül’de kentin en büyük gaz işletmesi Conico’yu ele geçirdi.
-24 Eylül’den itibaren kentin kuzeydoğusuna ilerleyen örgüt 27 Eylül’de Habur çayı batı yakasındaki Suwar köyünü ele geçirip, ilk kez çayın doğusuna geçti.

RUSYA VE REJİM SALDIRILARI: 
-Kente saldıran rejim güçleri ise Ağustos 2017 itibariyle Hama ve Humus doğu hatlarından, kuzeyde ise Rakka güneydoğu hatlarından kente saldırılarını yoğunlaştırmıştı.
-Son olarak kent merkezinde bulunan 137. Tugay’a yönelik IŞİD kuşatmasını 5 Eylül’de Esad Hava Üssü’ne yönelik kuşatmayı 11 Eylül’de kaldıran rejim güçleri kentin güneydoğusundaki hatlardan Fırat Nehri’ne ise Marrat hattı karşısından ulaşmıştı.
-15 Eylül’de Fırat Nehri’nin doğu yakasına geçen rejim kuvvetleri, 18 Eylül’de ise Fırat doğusundaki Mazlum köyünü ele geçirip, Marrat ve Tahla köylerine ulaştı. HABERYİRMİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir