Rus jetleri Fırat’ı geçmeye çalışan sivilleri vuruyor


SURİYE, Deyr ez Zor (HABERYİRMİ) – Rusya’ya ait olduğu sanılan savaş uçakları, Deyr ez Zor vilayetinde süren şiddetli çatışmalardan kaçmak için Fırat nehrini küçük teknelerle geçmeye çalışan sivillere ateş açtı. Saldırıda en az 60 kişinin öldüğü belirtiliyor.

Rusya daha önce de Fırat Nehrini geçen sivillere bombalamıştı.
Aynı bilgi bölgeden daha önce kaçmış kişiler ve gözlemciler tarafından da doğrulandı.
Tanıklar, uçakların, Fırat’ın batı kıyısında, Deyr ez Zor kentinin güneyindeki Ashara kasabasından kaçmak isteyen çok sayıdaki ailenin karşı kıyıya geçmek için bindikleri derme çatma botları ve sandalları vurduğunu söylediler.
Irak sınırında Fırat nehrinin kıyı bölgelerinde yer alan kentler, kasabalar ve köyler, IŞİD’in elinde kalan son önemli topraklar ve bu nedenle saldırıların yoğunlaştığı bölge oluyor.
Suriye’nin kuzeyinde ve Deyr ez Zor’daki akrabalarıyla temasta olan aşiret lideri Abdullah el Akaydat, “Rus jetleri ikinci kez nehri geçen teknelere saldırdı, ayrıca yardıma koşanları da vurdu, onlardan da ölenler oldu” dedi.
IŞİD’in kontrol ettiği toprakları ele geçirmek için ABD destekli güçlerle yarışan Suriye ordusuna Rusya destek veriyor.
ABD’nin liderlik ettiği koalisyonun uçakları, Fırat nehrinin kuzeydoğusundaki köyleri karşı kıyıdaki yerleşimlere bağlayan köprüleri geçen yıl hava saldırılarıyla tahrip etmişti.
Bölgeden kaçan köyüler, Ashara kasabasının kuzeyindeki el Kuriya kasabasına son 24 saate yapılan hava saldırılarında 15 sivilin öldüğünü söylediler.
Ruslar kendi birliklerini ve malzemelerini Fırat’ın karşı kıyısına geçirmek için Deyr ez Zor kenti yakınında bir köprü kurmuşlardı.
Suriye ordusu Deyr ez Zor’un 44 kilometre güneydoğusunda yer alan ve IŞİD’in kontrolündeki Mayadin kentini ele geçirmek amacıyla ilerlemesini sürdürüyor.
İLGİLİ HABER

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir