Savunma hatları düştü: Havice son durum harita (3 Ekim 2017)


IRAK, Kerkük (HABERYİRMİ) – Havice’ye yönelik 21 Eylül’de başlatılan saldırıların, kent merkezini hedef alan ikinci aşamasında ilçe “tam kuşatma” altına alınarak çevrelendi. 

Irak ordu birlikleri, Şii Haşdi Şabi militanları, Hizbullah ve ABD unsurlarının katıldığı saldırılarda kritik noktalar saldırı unsurlarının kontrolüne girdi. 

Kerkük Havice ilçe merkezine doğudan saldırılar. Fatha dağları ele geçirildi.

Dün ilçe merkezinin doğusunda savunma hatlarını oluşturan Fatha Dağı, Batı yönlü saldırılarda ise bir hava üssü ve yine batıdaki direniş hattını oluşturan Raşid bölgesi düştü. Böylece IŞİD’in, ilçe merkezine girmeden önce, ilçeyi savunacak cepheleri düşmüş oldu. 

Havice son durum harita 22 Eylül-3 Ekim 2017
Havice son durum harita 22 Eylül-3 Ekim 2017

Havice’ye yönelik merkezi hedef alan “ikinci aşama” saldırısının dördüncü gününde kritik gelişmeler yaşandı. Irak Federal Polis, Hızlı Müdahale Birimleri, 9. Zırhlı Birlik ve Terörle Mücadele Birlikleri, Haşdi Şabi Birlikleri, Hizbullah militanlarının yanı sıra ABD’nin havadan destek verdiği saldırılarda ilk olarak dün güneyde Tal al-Ta’ar ve Tal Khadija Tal Saleh ele geçirildi. 
Bu hattan ilerleyen Şii unsurlar El-Kubba, El-Masara, El-Kevarî, Rafya, El-Zakarta, Mahdia ve Molla Salih’i kontrol altına aldı.
Halk Seferberlik Güçleri (PMU-Haşdi Şabi) unsurları Hamrin dağlarındaki son noktaları ele geçirdikten sonra ilçenin hemen doğu sınırında merkezin ilk direniş hattı konumundaki Raşid bölgesi ele geçirildi.

Bu bölgede  bulunan Heynas Hava Üssünü, Kubayba, Dakama, Dakama el Thania, Dakama el Uyla, Dakama el Sufla, Shabija, el Maaslakha, el Malali, Tal el Madak el Tar, Tal Khadijata, Said Husein, el Seyda, Malan Salih, el Mahdia Jawalata, Mala Nasir, Sallab, Said Shalaw, el Husun, Dakama, el Lisan köylerinin de icinde olduğu 45 köyün Şii unsurların kontrolüne girdiği bildirildi.

Havice’ye yönelik ilk saldırı 21 Eylül’de başlatılmıştı. 25 Eylül’e kadar süren saldırılarda ise “ilk aşamanın tamamlandığı”, ilçe kırsalının kontrol altına alındığı duyurulmuştu. Merkezi hedef alan “ikinci aşama olarak” duyurulan saldırılar ise 29 Eylül’de başlatılmıştı. HABERYİRMİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir