‘Son kale’ saldırı altında: Kaim son durum harita (26 Ekim 2017)


IRAK, Anbar (HABERYİRMİ) – Irak ordu birlikleri ve Şii militanların günlerdir sevkıyat yaptıkları Kaim‘e yönelik planlanan saldırıya bu sabah saatlerinde başladıkları duyuruldu.

Irak ordu birlikleri. Saldırı öncesi. Anbar/Ramadi Ekim 2017
Suriye sınırına yönelirken, referandum tartışmalarıyla önce Havice, sonra da Kerkük‘e saldıran Irak ordu güçleri, yarım bıraktığı Kaim hattına yönelik saldırının bu sabah resmen başladığını duyurdu.
Irak son durum harita. Anbar batısındaki Kaim, Suriye sınırında bulunuyor.

Irak’In en büyük vilayeti konumundaki Anbar‘ın Suriye sınır hattındaki kasabası olan Kaim ve çevresi, aynı zamanda IŞİD’in Irak’ta denetimini sürdürdüğü 3 bölgeden biri konumunda.

Saldırıya dair resmi açıklamayı Irak Başbakanı Haydar El İbadi yaptı.
İbadi’nin basın ofisinden yapılan yazılı açıklamada, “Kaim’i kurtarma operasyonunu başlatıyoruz. Güçlerimiz, terörün Irak’taki son kalesi Kaim, Rava ve diğer kasabalara doğru ilerliyor. Hepsi ülke topraklarına geri dönecek. IŞİD’in önünde ya ölüm ya da teslim olmaktan başka bir şey yok” ifadelerine yer verildi.

Saldırılar Irak rejim güçlerinin kontrolündeki Ana bölgesinden Rawa hattına doğru başladı. 14.00 sıralarında Rawa kavşağının ordu unsurlarınca ele geçirildiği bildirildi. Ardından 15.00 sırlarında Rawa’da şiddetli çatışmalar rapor edildi. Saldırıların hava destekli olarak sürdüğü öğrenildi.
Yine bölgeye Rutba hattından (güneyden kuzeye) yapılan saldırılar kapsamında Rutba’nın 43 km kuzeydoğusundaki H2 Hava Üssünün Irak ordu unsurları kontrolüne girdiği bildirildi. 


İLK KEZ 16 EYLÜL’DE DUYURULDU, ANCAK YARIM KALDI

Kaim hattına yönelik saldırı ilk kez 16 Eylül’de Şii Hizbullah tarafından duyurulmuş, saldırıya Irak ordu unsurları ve Haşdi Şabi militanları da katılmıştı. 
Ancak Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin bağımsızlık referandumu nedeniyle ordu, tüm dikkatini Kerkük hattına çevirmişti. İlk olarak IŞİD kontrolü altında bulunan Kerkük’e bağlı Havice ilçesini 7 Ekim’de ele geçiren Irak ordusu, bu operasyon sonrasında 16 Ekim’de de Kerkük’e operasyon başlattığını duyurmuştu. 


IŞİD’İN IRAK’TAKİ SON DİRENÇ NOKTASI
Kerkük’ün 17 Ekim’de düşmesi ve ordu birliklerinin Peşmerge karşısında kuzey alanlarında zorlanmadan ilerlemesiyle birlikte tüm gözler yeniden IŞİD’in Irak-Suriye hatlarında elinde bulundurduğu alanlara çevrildi. 
Yeniden Kaim hattına yönelen Irak ordusu, bu saldırılarla birlikte, IŞİD’in Irak’ta 3 vilayet sınırlarını içine alan bölgedeki denetimini sonlandırmayı amaçlıyor. Ancak Kaim, IŞİD’in Irak’ta kalan son direniş hattını oluşturuyor. 
Anbar sınırları dışında IŞİD, yine Irak’ın Suriye sınırında kalan Ninova’nın güney batı bölümü ile Selehaddin vilayetinin Irak orta kesimlerinde kalan küçük bir bölümünü kontrol ediyor. Bu alanlar ise çoğunlukla direniş hattı zayıf kırsal alanlardan oluşuyor. HABERYİRMİ
İLGİLİ HABERLER

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir