Türk ordusu İdlib’e girdi (YENİLENDİ)


TÜRKİYE, Hatay (HABERYİRMİ) – Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) bağlı birlikler 12 Ekm 23:00 sıralarında Hatay Reyhanlı’dan Suriye’ye giriş yaptı. 

Çok sayıda zırhlı araç, sınır kapısının Suriye tarafındaki Bab el Selama kapısından Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile Heyet-i Tahrir Şam (HTŞ) arasındaki tampon bölgeye giriş yaptı. Konvoyun Darrat İzza hattına doğru ilerlediği bildirildi. 

 Darrat İzza hattı

Türk güvenlik ve askeri keşif ekipleri 11 Ekim’de aynı hatta keşif yapmış, Suriye’ye girmeden önceki rotalarını belirlemişti. Yine 12 Ekim’de de Türk askeri yetkilileri ve mühendislerle Atka’nın üzerinden Darrat İzza ve Şeyh Ak’a giden Atina üzerinden 6 araçla yeni bir giriş yapılmıştı. Son gelişme ile TSK unsurlarının bölgeye konuşlanmaya başladığı bildirildi.

Hatay Reyhanlı’dan Suriye’deki tampon bölgeye giren Türkiye destekli ÖSO unsurları 9 Ekim’de HTS ile mutabakat sağlamış, aralarında Türk yetkililerin de olduğu bir grup ÖSO unsurunun HTS eskortunda İdlib / Halep’i ziyaret etmişti.

Reyhanlı’dan yapılan geçişler ÖSO ve bölge kaynaklarınca cep telefonlarıyla görüntülenirken saatler 13 Ekim 00:05 gösterdiği sıralarda paylaşılan videolarda sevkiyat net biçimde görülebildi.


TÜRKİYE NE YAPACAK: İDLİB PLANI

TSK’nın, Reyhanlı’dan itibaren 30 kilometre ilerlemesi Darrat İzza hattı boyunca konuşlanması bekleniyor. Operasyonun İdlib’in tamamını ele geçirmeye yönelik bir girişim olmaktan çok haritada gösterilen ve Darrat İzza hattı boyunca oluşturulması hedeflenen koridor için gerçekleştirildiği öğrenildi.

Türkiye bu harekat için Rusya ve İran’la 25 Eylül’de yapılan Astana’da mutabakat sağlamıştı. TSK, operasyonu bu ayağında Afrin’in güneyine koridor set çekerek, YPG’nin İdlib’e olası saldırısına karşı önlem almayı amaçlıyor. Kulislere göre sonraki hedef ise Fırat Kalkanı hattına ikinci bir koridor açarak (Haritada Tel Rifat üzerinden geçen oklar) Afrin’i çevrelemek. Ancak ikinci aşamanın uygulanması bağımsız değerlendirmelere göre şimdilik mümkün değil. Zira hamlenin bu kısmı için ne Rusya ile ne de İran’la mutabakat bulunmuyor. Aksine aynı mutabakat Afrin’in de güvenli bölge olmasını öngörüyor. Türkiye bu nedenle sadece “çevreleme-kuşatma” girişimiyle yetiniyor.  

ARKA PLAN HABERLERİ 

İdlib son durum – CANLI ANLATIM

İdlib’te ne olacak: Savaş mı, uzlaşma mı? ANALİZ

Türkiye, İdlib operasyonuna başladı

İdlib Haritası- İdlib kimin kontrolünde

Askerler mesaj atıyor: Görev İdlib, hakkınızı helal edin!

Astana’nın anlamı: Afrin’e güvence, İdlib’i terk mi? (ANALİZ)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir