Ve savaş o cephede bitti: Hama son durum harita (4 Ekim 2017)


SURİYE, Hama (HABERYİRMİ) – Hama doğusundaki (Salamiyah) hattında kuşatma altındaki tüm alan rejim rejim kontrolüne geçti.

IŞİD’in bölgeyi kaybetmesiyle birlikte Suriye orta kesiminde bulunan varlığı da tamamen sona ermiş oldu. Rus destekli rejim güçleri Hama ve Humus sınırında, Suriye orta kesiminde bulunan Uqayribat (Ukayribat) bölgesinin büyük bölümünü 19 Eylül’de ele geçirmiş, bölge tam kuşatma altında kalmıştı. 

2 Ekim tarihli haritada Hama doğusunda siyah alan olarak görülen Ukayribat, bugün tamamen rejim kontrolüne girdi. 

Bölgeye yönelik saldırılar 15 Ağustos’tan bu yana sürüyor. Rejim, Hama ve Humus doğusunda “parçalı kuşatma” stratejisiyle IŞİD kontrolündeki alanları ele geçirmeyi, buradan da Deyr Ez Zor’a ulaşmayı hedefliyordu. Rejim unsurları Ukayribat hattını kuşatmada tutarak, aynı hat üzerinden Deyr Ez Zor saldırıları için doğuya yönelmişti. 

Suriye son durum harita ekim 2017
4 Ekim 2017 tarihli harita Suriye Hama doğusu Ukayribat hattı. Kırmızı daire içindeki alanlar

22 Eylül’de IŞİD’in, “Deyr ez Zor’a tahliye şartı” ile Hama’da “kuşatma altında tutulduğu alanların boşaltılması” konusunda rejimle anlaşma sağladığı iddia edilmiş, ancak bu iddia doğrulanamamıştı.

28 Eylül’de ise rejim, muhalif bölgeye gitmelerine izin vermesine karşın 48 gündür Hama çölünde alıkoyduğu sivillerin üzerine ateş açmış, saldırıda 80 sivil katledilmiş, 60 sivil de yaralanmıştı. HABERYİRMİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir