YPG ve rejim Fırat’ı paylaştı: Deyr ez Zor son durum harita (10 Ekim 2017)


SURİYE, Deyr ez Zor  (HABERYİRMİ) – Kuzeyi YPG’nin kontrolüne giren Fırat Nehri’nin, güney tarafı tamamen rejim güçlerinin kontrolüne girdi.

ABD tarafından desteklenen YPG, ‘Suriye Demokratik Güçleri’ (SDF), adı altında yürüttüğü saldırılarda son 24 saatte Deyr ez Zor’un Fırat Nehri ile ayrılan kuzey kıyı hatlarının tamamını ele geçirdi. 
Rejim tankları Deyrizor
Kuzeyi YPG’nin kontrolüne giren Fırat Nehri’nin, güney tarafı tamamen rejim güçlerinin kontrolüne girdi.

Deyr ez Zor son durum harita 10 Ekim 2017
Deyr ez Zor son durum harita 10 Ekim 2017
Fırat Nehri’nin doğu kıyısında 10 km ilerleyen örgüt Zugayr Kabeera, Huwayj Diyab, Ebû Ghaminah ve Muhaymidah köylerini ele geçirdi.
ABD’nin yoğun bombardıman düzenlediği alanlara giren YPG, Fırat nehri boyunca Rus ve rejim güçleriyle karşı karşıya gelmiş durumda.
Bu arada raporlar, Suriye Arap Ordusu’nun (SAA), ele geçirdiği Fokkani köyünden sonra 10 Ekim sabah saatlerinde Al-Siyasah köprüsünün doğu yakasını da ele geçirdiğini bildiriyor.

DEYR EZ ZOR’A YÖNELİK SALDIRILAR
Rusya ve rejim güçlerinin 5 Eylül’de kuşatmayı kırdığı Deyr ez Zor’a, ABD ve YPG unsurları da 9 Eylül’de saldırı başlattı. Haberyirmi, kente yönelik saldırıların kritik dönüm noktalarını sizler için derledi:

YPG SALDIRILARI:
-Deyr ez Zor’a saldırıan taraflardan ABD destekli YPG, 9 Eylül’de Suriye kuzeyindeki Hasekekentine bağlı Şeddadi hattından kente saldırı başlattı.
-ABD bombardımanı eşliğinde düzenlenen saldırılarda Şeddadi kırsalından itibaren uzun bir kol halinde 60 kilometre ilerleyen örgüt Deyr Ez Zor’u batı batı ve doğuya ayıran Fırat Nehri’nin doğu sınırına 2 kilometreye kadar yaklaştı.
-YPG son olarak Fırat doğu yakasına 7 kilometre mesafede bulunan Şeker Fabrikası ve Elektrik santralinin kontrolünü de ele geçirdi.
-16 Eylül’de rejim ve Rus güçleri ile karşı karşıya gelmesi ardandan Rusya YPG unsurlarını havadan vurdu. İlerlemesi yavaşlayan örgüt, Fırat’ın doğusunda kalarak, doğu hattında yayılma stratejisi izlemeye başladı.
-YPG 23 Eylül’de kentin en büyük gaz işletmesi Conico’yu ele geçirdi.
-24 Eylül’den itibaren kentin kuzeydoğusuna ilerleyen örgüt 27 Eylül’de Habur çayı batı yakasındaki Suwar köyünü ele geçirip, ilk kez çayın doğusuna geçti.

RUSYA VE REJİM SALDIRILARI:
-Kente saldıran rejim güçleri ise Ağustos 2017 itibariyle Hama ve Humus doğu hatlarından, kuzeyde ise Rakka güneydoğu hatlarından kente saldırılarını yoğunlaştırmıştı. 

-Son olarak kent merkezinde bulunan 137. Tugay’a yönelik IŞİD kuşatmasını 5 Eylül’de Esad Hava Üssü’ne yönelik kuşatmayı 11 Eylül’de kaldıran rejim güçleri kentin güneydoğusundaki hatlardan Fırat Nehri’ne ise Marrat hattı karşısından ulaşmıştı.
-15 Eylül’de Fırat Nehri’nin doğu yakasına geçen rejim kuvvetleri, 18 Eylül’de ise Fırat doğusundaki Mazlum köyünü ele geçirip, Marrat ve Tahla köylerine ulaştı. HABERYİRMİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir