10 günlük zirve başladı: Soçi’de YPG pazarlığı masada


RUSYA, Soçi (HABERYİRMİ) – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran
Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin katıldığı “Suriye” konulu üçlü zirve toplantısı Soçi’de başladı.

Erdoğan, Putin ve Ruhani Soçi’de buluştu.

Erdoğan, Putin ve Ruhani toplantı öncesinde tokalaşarak gazetecilere poz
verdi. Sanatoryum Rus’ta gerçekleştirilen zirvenin ardından üç lider ortak basın
toplantısı düzenledi.
“Suriye” başlıklı toplantılar 10 gün boyunca sürecek. 
Soçi kentindeki kritik görüşmelerle hız kazanacak olan diplomasi trafiği, 28 Kasım’da BM’nin düzenleyeceği Cenevre müzakerelerine dek sürecek.
Zirve öncesi geçtiğimiz hafta Antalya’da, ilgili ülkelerin Dışişleri Bakanları buluşmuş ve hemen ardından, bu görüşmeye dair açıklama yapan Putin, masadaki konularla ilgili anlaşma sağladıklarını duyurmuştu.
Şimdi üç ülke liderini ilk kez bir araya getiren Soçi zirvesinden hemen önce Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad da 20 Kasım Pazartesi günü Karadeniz kıyısındaki bu kentte Putin ile görüşmüştü.
Rusya, Soçi’de yapmayı planladığı Suriye Halkları Kongresi’ne Suriye’de Kürtlerin temsilcisi olarak PKK/PYD’yi de davet etmiş, bu durum Türkiye’nin tepkisine yol açmıştı. 

Peki Soçi’de ne konuşulacak…

Türkiye açısından YPG gündemin en önemli başlığı. Zira Esad’ın kalıp kalmaması artık Türkiye’nin önceliği değil. 

Moskova ve Tahran’a göre, Esad’sız bir Suriye kaos anlamına gelir. 
ABD ve Fransa’nın artık Esad’ın ayrılmasını, Suriye ile ilgili önceliklerinde birinci sıraya koymamaları Batı’nın geçmişteki katı tutumundaki esnemeye işaret ediyor.
Ankara’nın Suriye rejimine yönelik sert eleştirilerini son dönemde yumuşatması da Türkiye’nin Soçi’de kapalı kapılar ardında daha uzlaşmacı bir tavır takınabileceği yorumlarını beraberinde getirdi.
Soçi kenti, Rusya’nın Karadeniz kıyısında bulunuyor.

Zira bazı uzmanlara göre, Suriye’nin kuzeyindeki YPG güçlerinin ilerlemesini durdurmaya yönelik politikalar artık Türkiye için Esad’ın akıbetinden daha büyük önem teşkil ediyor.


Soçi ve Astana’daki sürecin başını Rusya şekillendirirken, Cenevre’deki süreci ise ABD şekillendiriyor. Ancak Soçi ve Astana, bir anlamda Cenevre’de ne konuşulacağı, hangi karar konusunda mutabık kalınacağı konusunda ilgili katılımcıların fikir birliğine varmaları açısından önemli…

Suriye’de savaşan muhalif ya da isyancı gruplar ise 28 Kasım’da yapılacak Cenevre toplantısında fikir birliği için Riyad’ta toplanmaya başladılar.
Muhalif grupların katıldığı Suudi Arabistan’daki bu toplantı ise 24 Kasım’a kadar sürecek. 
Suriye Muhalefetinin Riyad’daki toplantısı Suudi Arabistan Dışişleri bakanı Adil el-Cübeyr ve Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’nın katılımıyla bugün başladı. Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Riyad Seyf daha önce yaptığı açıklamada, Riyad’da düzenlenecek Suriye muhalefeti toplantısının, Cenevre’de yapılacak müzakerelerde muhaliflerin elini güçlendireceğini ve muhaliflerin vizyonunun net bir şekilde ortaya koyulacağını kaydetmişti.

Suriye’nin nasıl parçalanacağı ya da paylaşılacağı, 28 Kasım’a kadar Soçi’de ve Riyad’ta sürecek toplantılarla şekillenecek. 28 Kasım’da Cenevre’de yapılacak zirvede ise akan kanılar üzerinden yürütülen pazarlıklar üzerinde geniş kapsamlı anlaşma ya da dayatmalar taraflara sunulmuş olacak. HABERYİRMİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir