“4 bin ABD askeri Türkiye sınırında”


SURİYE, Haleb (Haberyirmi) YPG’nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri‘nden (SDF) bir kaynak ABD merkezli Küresel Koalisyon’dan 4 bin askerin Suriye kuzeyinde Türkiye sınırına yakın bölgelerde bulunduğunu açıkladı.
ABD askerleri uzun süredir YPG ile birlikte hareket ettiği biliniyor. (FOTO: Arşiv)

Kuzey Irak merkezli bir Kürt sitesine konuşan YPG’li üst düzey militan, aralarından Fransa, İngiliz askerlerinin bulunduğu ancak çoğunluğunu ABD askerlerinden oluşan 4 bin askeri personelin Suriye kuzeyinde “danışman” sıfatıyla yer aldığını açıkladı.

Adı saklı tutulan YPG’li üst düzey militanın, ABD güçlerinin Suriye kuzeyinde şu ana  kadar 10’dan fazla askeri üs kurduğuna yer verildi. Diğer taraftan kurulan kamplarda bu unsurların YPG’li savaşçıları eğittiğini de söyleyen aynı kaynak, “Pentagon’un Suriye’de 500 askeri personeli olduğunu söylüyor ancak bu rakam 2 bin den az değil” dedi.

Türkiye’nin Suriye kuzeyindeki Afrin’e olası bir operasyon hazırlığı iddialarının gündemde olduğu şu günlerde YPG kaynaklı bu açıklamanın, örgütün, “ABD kozunu Türkiye’ye göstermeye çalıştığı” şeklinde yorumlandı. 

Diğer taraftan ABD Başkanı Donald Trump‘ın, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan‘ı telefonla arayarak, “YPG’ye artık silah yardımı yapılmayacağı garantisi” vermesine rağmen YPG, benzer açıklamalarla “ABD desteğinin halen YPG’nin yanında olduğunu” vurgulamak ve göstermek istiyor olabilir. HABERYİRMİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir