ABD, Musul’da 5 bin sivili öldürüdü


IRAK, Musul (HABERYİRMİ) – Irak İnsan Hakları Gözlemevi’nin hazırladığı bir rapora göre Musul’da süren operasyonlar sırasında 5 bine yakın sivil öldü. Rapora göre 10 bine yakın ev yıkıldı. 2015’te 700 bin sivilin yaşadığı kent ise şimdi adeta hayalet şehir durumunda…

Musul artık hayalet şehir

IOHR yetkililerinin Musul’dan kaçan kişilerle görüşerek hazırladığı rapora göre IŞİD tarafından kontrol edilen bölgelerdeki çatışmalar ve sivil yerleşim bölgelerinin bombardımanlardan etkilenmesi nedeniyle on binlerce kişi kaçmak zorunda kaldı. 
IOHR’nin raporuna göre şimdiye kadar 3 bin 846 sivilin öldürüldüğü belirlendi. Yoğun ABD bombardımanlarla kentte vurulan ve yıkılan enkazın altında kalanlarla birlikte ölü sayısının 5 binin üzerinde olduğu bildirildi.

Musul’dahi tarihi Nur Camisi şimdi yerinde yok.

Musul Savaşı’nda Irak güçlerinin kayıplarıyla ilgili haftalık bilanço yayınlayan IŞİD’e göre, saldırıların başladığı 17 Ekim’den, 26 Aralık 2016’ya kadar Irak ordu güçleri, Şii milis, Peşmerge ve bağlı milislerin içinde olduğu 5 bin 518 asker öldürüldü. 

Irak ordu güçlerinin, IŞİD’in başkenti konumundaki Musul (Ninova’yı) ele geçirmek ilk saldırı 24 Mart 2016’da başlamıştı. 17 Ekim 2016, 31 Ekim tarihlerinde yeni planlamalarla süren saldırılar 10 Temmuz 2017’de noktalandı.

5 bin IŞİD savaşçısının savunma yaptığı kente, 30 binin üzerinde Irak ordu unsuru saldırıda bulunmuş, ABD bombardıman uçaklarıyla kente on binlerce bombardıman düzenlemişti. Moloz yığınına dönen Musul’da bugün ayakta duran tek bir bina bulunmuyor. 
Musul/Irak

Birleşmiş Milletler ise Musul operasyonu sırasında IŞİD’ten kaynaklı olarak 741 sivilin hayatını kaybettiğini duyurdu. BM’nin açıkladığı rakamlara göre, çatışmalarda toplam 2 bin 521 sivil hayatını kaybederken 1.673 kişi ise yaralandı.
Açıklanan rapor, IŞİD’in Kasım 2016 tarihinden itibaren, Musul’da merkezi güçlerin eline geçen bölgeleri, düşman toprağı olarak gördüğünü ortaya koydu.
Örgütün, buralarda yaşayan halka, megafonlar aracılığıyla, “Irak ordusuna karşı koymadıkları için meşru hedef olduklarını” duyurduğu belirtildi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir