ABD vurduk dedi, El Şebab yalanladı


SOMALİ, Mogadişu (HABERYİRMİ) – ABD, Somali’deki El
Şebab kampına hava saldırısı düzenlediğini ve düzenlenen saldırıda 100 El Şebab üyesinin öldürüldüğünü iddia etti. 
Pentegon’un açıklamasından dakikalar sonra El Şebab açıklama yaparak, iddianın tamamen ABD’nin hayal ürünü olduğunu duyurdu. 
ABD, Somali’deki El Şebab kampına hava saldırısı düzenledi, saldırıda 100’den militanın öldürüldüğü açıklandı.
El Şebab, El Kaide’ye bağlı bulunuyor. (Foto: Arşiv)

ABD ordusunun Afrika Komutanlığı, Somali’de başkent Mogadişu’nun 200 km kuzeybatısındaki bir El Şebab
kampına hava saldırısı düzenlediklerini açıkladı. Açıklamada hava
saldırısında 100’den fazla örgüt üyesinin öldürüldüğü iddia edildi.  
Dakikalar sonra ise El Şebab resmi açıklama yaparak ABD açıklamasını yalanladı. El Şebab (Al Shabab) Askeri Sözcüsü Abdi Aziz Ebu Mus’ab, “ABD’nin eğitim kampımıza yönelik hava saldırısı düzenlediğine dair açıklama ve raporlar asılsızdır. Savaşçılarımızdan biri bile ABD saldırısında öldürülmemiştir” dedi.

El Kaide’ye bağlılık yemini eden El Şebab, ABD ve Türkiye’nin giderek daha aktif olduğu Somali’de eylemlerini son dönemlerde arttırmıştı. Diğer taraftan ABD unsurları da bölgedeki saldırılarına hız verdi. ABD Başkanı Donald Trump Somali’de insansız hava
araçlarıyla saldırıların artırılması talimatını vermişti.

El Şebab hakkında bilgi

Somali’de 1991 yılında 22 yıllık Muhammed Siad Barre rejiminin devrilmesiyle iç savaş başladı. ‘Eş-Şebab’ Hareketi, oluşan kaostan istifade ederek ortaya çıktı. Örgütün temelini,Etiyopya kuvvetleri tarafından dağıtılıp parçalara ayrılan İslami Mahkemeler Birliği oluşturmaktadır.
Eş-Şebab’, 2006 yılında “İslam Devleti” kurmak amacıyla kuruldu.
Binlerce savaşçıdan oluştuğu ve içlerinde yüzlerce yabancı savaşçının yer aldığı Eş Şebab, Irak ve Afganistan savaşlarından tecrübe kazanmış Ortadoğu kökenli kimseleri de içinde barındırıyor.
Hareket çoğunlukla Somali’nin başkenti Mogadişu bölgesinde egemenlik kurdu.
El Şebab, BM Afrika Birliği’nden güçlerin, BM eşliğinde bölgeye müdahale etmesine kadar,Somali’nin güneyinde geniş alanları hakimiyet altına aldı.
Kenya ve Uganda bölgesinde de faaliyet yürüten El Şebab silahlı üyelerini Mogadişu’dan, 2012‘de Kismayo limanına çıkardı.
Somali’de faaliyet gösteren silahlı grup, Şubat 2012’de Eymen El Zevahiri liderliğindeki El Kaide’ye bağlılık yemini (biad) ederek katıldı.
Örgütün 14 Ekim’de düzenlediği bombalı saldırı, bugüne kadar ülkede düzenlenmiş en büyük saldırı olarak kayıtlara girdi.
Başkent Mogadişu‘daki bu bombalı araç saldırısında 350’den fazla kişi öldü. HABERYİRMİ

İLGİLİ HABERLER

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir