Doğu Türkistan İslami Partisi ilk kez gövde gösterisi yaptı


SURİYE, Lazkiye (HABERYİRMİ) – Doğu Türkistan İslami Partisi (TİP) ya da eski adıyla Doğu Türkistan İslami Hareketi (Hizb ul-İslami el-Türkistani) adıyla bilinen oluşum Suriye’de gövde gösterisi yaptı. Suriye İdlib, Halep merkezli faaliyet yürüten ve Heyet-i Tahrir-i Şam çatısı altında Suriye kuzeyinde bulunan TİP, Hatay güney hattında Lazkiye sınırları içinde onlarca araçlık konvoyla görüntülendi.  

Türkistan İslami Partisi- Lazkiye kuzeyi

50 ile 70 araçtan oluştuğu değerlendirilen ve pikapların yanı sıra kaideye monteli çok namlulu roket atabilen 4 tekerlekli araçların da bulunduğu konvoy Doğu Türkistan İslami Partisi sancaklarıyla birlikte fotoğraflandı. Türkiye sınırının 20 km güneyinde (Hatay güneyi) yer alan İdlip’e bağlı Cisr eş Şuğur (Jisr el-Shughur) merkezli TİP, İdlib’te bulunan cephe hatlarından Lazkiye sınırlarına doğru ilerlerken, rejim unsurlarına ait bazı hedeflere saldırı düzenledi.  

Türkistan İslami Partisi- Lazkiye kuzeyi 

Doğu Türkistan İslami Partisi (TİP) ya da eski adıyla Doğu Türkistan İslami Hareketi (Hizb ul-İslami el-Türkistani) adıyla bilinen oluşum,  Çin’in “Sincan Uygur Özerk Bölgesi” adıyla geçen Doğu Türkistan‘ın bağımsızlığı için silahlı mücadele veriyor. 

Türkistan İslami Partisi- Lazkiye kuzeyi 

BM tarafından 2002’de “Terör örgütleri” listesine alınan TİP; Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Amerika Birleşik Devletleri ve onun müttefikleri olan Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkiye tarafından “terör örgütü” olarak kabul ediliyor. 1997’de kurulan ve bugün hala faaliyet yürüten TİP Hasan Mahsum (öldü) Abdül Hak (öldü) Abu Usman Adil (öldü) Abdülşükür el-Türkistani (öldü) gibi liderler tarafından yönetildi. TİP’in bugünkü liderliğini ise 2017 itibariyle Abdullah Mansur yürütüyor.

Türkistan İslami Partisi- Lazkiye kuzeyi 

Suriye’deki savaşa 2015’te dahil olan TİP, selefi çizgide bulunmakla birlikte Heyet-i Tahrir-i Şam (Şam’ın Fethi Cephesi) çatısı altında hem rejim hem de IŞİD’e karşı silahlı mücadele yürütüyor.


Suriye kuzeyinde varlık gösteren TİP, Suriye’nin kuzeybatısında, Türkiye sınırının 20 km güneyinde yer alan İdlip’e bağlı Cisr eş Şuğur (Jisr el-Shughur) bölgesi başta olmak üzere İdlib kentinde bulunuyor. Silahlı savaş hatları ise İdlip, Lazkiye ve Halep bölgelerinde yoğunlaşıyor.
From recent #TIP video. Convoy in northern Latakia pic.twitter.com/bsyHRMUCKv

Heyet-i Tahrir el Şam çatısı altında, Şam’ın Fethi Cephesi olarak bu çatı altında kendisini lağvettiğini duyuran el-Nusra CephesiÖzbekistan İslami Hareketi, Doğu Türkistan Eğitim ve Dayanışma Derneği TİP’in aynı safta bulunduğu ittifaklardan bazıları.

TİP, Suriye rejim güçleri, Hizbullah, Rusya’nın yanı sıra , ABD ve onun stratejik ortağı olan Türkiye’yi de potansiyel düşman olarak tanımlıyor.
TIP, Suriye’de aktif olsa da, örgütün merkezi Afganistan, Pakistan ve Çin Uygur bölgesinde bulunuyor. 
TİP, Türkiye’de legal olarak “doguturkistanbulteni” adıyla internet sitesi işletiyor. Yine “Türkistan İslam Derneği” adıyla dernek olarak faaliyet yürütüyor. Dernek aynı zamanda göçmen ve sığınmacı Türkistanlılara yardımda bulunuyor. HABERYİRMİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir