Katolik Papa’dan Budist vahşetine yeşil ışık!


MYANMAR (HABERYİRMİ) Hristiyanların Katolik mezhep lideri Papa Jorge Mario Bergoglio (Francis), on binlerce Arakanlı Müslüman’ı katleden Myanmar‘ın (Burma) fiili siyasi lideri Suu Kyi ile biraraya geldi. Resmi başkent Naypyidaw‘da Suu Kyi ile aynı podyumu paylaşan Papa, Arakanlı (Rohingya) Müslümanların adını bile anmadan “barıştan” söz etti. Papa’nın soykırıma yönelik hiç bir mesaj vermemesi ise “vahşete yeşil ışık” değerlendirmelerine neden oldu.

Oxford Şehir Konseyi, Myanmar Lideri Suu Kyi'ye 20 yıl önce verdiği Şehrin Özgürlük Madalyası'nı artık şiddete göz yumduğu gerekçesiyle geri aldı.
O Nobel ödülü geri alındı

Hristiyanların Katolik mezhep lideri Papa Papa Francis (Jorge Mario Bergoglio), 28 Kasım’da başladığı ziyaret, İslam karşıtı unsurların “birlikteliğini” göstermesi bakımından güçlü işaretler verdi. On binlerce Müslüman’ın evlerini yakıp, kadınlarına tecavüz eden ve yakarak kurşunlayarak adeta soykırımdan geçiren Myanmar yönetimini ziyaret eden Papa, gerçekleştirilen soykırımı ağzına almadı..

28 Kasım’da ülkeye giden Jorge Mario Bergoglio, ilk olarak, katliamları gerçekleştiren Myanmar ordusunun Genelkurmay Başkanı Min Aung Hlaing ile görüştü.

Vatikan Papa’nın, Hlaing ve özel operasyonlar bürosundan üç yetkili ile Myanmar Başpiskoposunun konutunda 15 dakikalık bir görüşme yaptığını duyurdu.

Katliamın uygulayıcısı generalle buluşan Papa, daha sonra da Budist vahşetinin fikir babası olarak bilenen Budist ruhani lideri (rahip) Sitagu Sayadaw’la biraraya geldi. Görüşmelerin içerikleri ise açıklanmadı. 

Hlaing ve Sayadaw ile görüşme sonrası da vahşetin siyasi onay makamı konumundaki ülkenin fiili siyasi lideri Suu Kyi ile bugün (29 Kasım) bir etkinliğe katılan Papa, burada da sessizliğini korudu. Resmi başkent Naypyidaw’da “Nobel ödüllü katil” Suu Kyi ile aynı podyumu paylaşan Papa, Arakanlı Müslümanlardan hiç söz etmeden, “barışın sadece adalet ve insan haklarına saygıyla sağlanabileceği, her etnik gruba ve kimliğine saygı gösterilmesi gerektiği” mesajlarını verdi.

İki günlük Myanmar ziyaretin de sessiz kalan Papa, 29 Kasım’da, Müslümanların kaçarak sığındığı Bangladeş’e geçecek.

Myanmar ne vatandaşlık verdiği ne de azınlık olarak tanıdığı Arakan Müslümanlarını ‘Bengalli yasadışı göçmen’ olarak kabul ediyor. 
Bu arada Oxford Şehir Konseyi, Myanmar Lideri Suu Kyi’ye 20 yıl önce verdiği Şehrin
Özgürlük Madalyası’nı artık “şiddete göz yumduğu” gerekçesiyle geri aldı. Madalyanın askeri cunta döneminde 15 yıl
evhapsinde tutulan kadın lidere baskıya direndiği ve demokrasiyi savunduğu için
verildiği hatırlatıldı. HABERYİRMİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir