John Cantlie nerede / Where is John Cantlie? ANALİZ


John Cantlie nerede / Where is John Cantlie? – ANALİZ

Onun gerçek adı John Henry Cantlie… 
1970 doğumlu… 
Suriye’de 2011’den sonra 1 kez kaçırıldıktan sonra fidye karşılığı serbest kalan, ardından ikinci kez bu ülkede yakalanmasıyla birlikte IŞİD‘in uzun süreli esiri haline gelen bir gazeteci… 

John Cantlie / 2012

Savaş muhabiri ve fotoğrafçı… 

Uzun uzadıya bir hayat hikayesi yok. 
Başına gelen olaydan önce bölgeden geçtiği haberleriyle imzası çıkan bir gazeteciydi… Taki ki ortada kaybolana kadar…

Suriye iç savaşını izlemek için gittiği Suriye’de Kasım 2012’de yine gazeteci James Foley ile birlikte IŞİD tarafından rehin alındı.


Aradan geçen yıllarda çeşitli defalar IŞİD‘in haber ajansı AMAK videolarında görüntü. 
Aynel Arap‘ta, Rakka‘da ve son olarak Musul‘da savaşı anlattı.

John Cantlie 

Rehin düştükten sonra portakal rengi “tutuklu” elbisesiyle ilk kez görünen Cantlie, daha sonra AMAK tarafından yayınlanan IŞİD‘le birlikte değişen yaşam ve sistemin anlatıldığı “Inside” başlıklı serinin çekimlerini yaptı. 

IŞİD‘in Aynel Arap‘taki YPG unsurlarına saldırdığı ve 15 gürde 300’den fazla köyü ele geçirip YPG‘yi Mürşitpınar sınır kapısında bitirme noktasına geldiği 2014 Eylül’ü sonrası 
Inside in ‘Ayn al Arab” (Aynel Arab içinde) başlıklı videoda göründü. 

John Cantlie / Haleb Suriye

5 dakika 37 saniyelik görüntü 28 Ekim 2014’te çekilirken, video Youtube’a 3 Şubat 2015’te bırakıldı.

Serinin ikinci videosu olan “Inside Musul” (Musul içinde) ise 3 Ocak 2015’te yayınlandı.
8 dakika 15 saniyelik video Musul’daki yaşamı, değişen sistemi anlatıyordu.

“Inside in ‘Haleb’ (“Halep’in İçinde”) adlı serinin üçüncü videosu 12 dakika uzunluğundaydı. 9 Şubat 2015’te yayınlanan videoda konuşan Cantlie, bu videonun “Inside” dizisinin son filmi olacağını söylüyordu.
Sonraki videoların çoğu Musul’da çekildi. Zira IŞİD’in elinde bulunan Rakka, Musul ve Deyrizor kentlerinden en büyüğü olan Musul, hedef alınan ilk kent oldu. 

Musul kırsalındaki ilk saldırılar 24 Mart 2016‘da başladı. Irak Savunma Bakanı Halit el-Ubeydi, saldırıya “Fetih Operasyonu” adını verdiklerini duyurdu.
31 Ekim 2016’da 3 koldan genişletilen saldırıda, çatışmalar Musul’un iç mahallelerine ulaştı. 9 Temmuz 2017’de ise kent Irak ordu güçlerinin eline geçmişti. Saldırılarda ABD hava bombardımanları nedeniyle Musul tamamen moloz yığınına dönmüştü.

John Cantlie, 19 Mart 2016’da ABD hava saldırılarıyla ilgili 3 dakika 36 saniyelik bir videoda göründü.
John Cantlie / Musul

12 Temmuz 2016’da ise Musul Üniversitesi ve bazı kritik noktaların bombalanmasını konu alan yeni bir videoda göründü.
7 Aralık 2016’da şehrin elektrik ve su altyapısının bombardıman sonucu imha olduğuna dair, kentte yaşanan dramın vardığı boyutları anlatan bir videoda (8:56 dakika) konuştu.

13 Aralık 2016’da yayınlanan 47 dakikalık bir videoda ise “John Cantlie, Tanks savaş hakkında – Musul’da Tank Avcıları” başlıklı yeni bir videoda (47:11 dakika), görüldü.
Sadece video değil, o ayı zamanda IŞİD’in çevrimiçi dergisi Dabıq‘ta çeşitli makaleler de yayınladı. 
Temmuz 2017’de Irak Al-Sura Haber Ajansı, Ajansı onun “öldürüldüğünü” iddia etti. Ancak iddianın doğruluğu hiç teyid edilemediği gibi, kimin öldürdüğüne dair tek bir satır bilgi kamuoyunda yer bulmadı.

John Cantlie Musul Temmuz 2016/AMAK Video
Cantlie, son olarak Temmuz 2016’da Musul’da görüntülendi. IŞİD’in haber ajansı AMAK tarafından ABD tarafından kente yönelik ağır hava saldırıları sürerken o kameraların karşısına geçip, Musul’a yönelik bombardımanın etkilerini-boyutunu anlatıyordu.
Cantlie’nin en son Musul / Rakka’da olduğu düşünülüyordu. Ama Musul Irak ordusu, Rakka’yı ABD güçleri ele geçirdi. Ancak kendisi ve olası diğer tutsaklar konusunda hala haber yok.
Şimdi asıl soru şu: John Cantlie nerede?
Onun nerede olduğuna dair kesin bir bilgi yok; Ancak yürütülebilir tutarlı ve nesnel bazı çıkarsamalar kurulablir.
Öncelikle onun öldüğüne dair bir gelişmeyi IŞİD bugüne kadar doğrulamadı. Oysa IŞİD, infaz ettiği rehinelerin videolarını ya da infaz edildiklerine dair görüntüleri her defasında paylaştı. 
IŞİD’in Cantlie’yi infaz etmediğini kabul edersek, geriye iki seçenek daha kalıyor: Hala yaşadığı ya da ABD saldırıları sırasında öldürüldüğü…
Kentli yaşıyor olabilir mi?
Bu muhtemel…
O zaten kaçırıldıktan bir süre sonra IŞİD tezlerini içselleştirmiş, videolarında IŞİD propagandasını güçlü biçimde savunmaya başlaması dikkat çekmişti. Bu dönemde bazı IŞİD hesaplarında da Hıristiyan olan Cantlie’nin Müslüman olduğuna yönelik bazı iddialar da gündeme gelmişti. Eğer bu iddia gerçekse, Cantlie hala Irak ya da Suriye’de ve hatta IŞİD lideri Ebubekir El Bağdadi ile birlikte dahi olabilir?
Son seçenek…
Son seçenek de oldukça muhtemel… Onun ABD hava saldırılarında, önceki rehinlerin başına geldiği gibi öldürülmüş olma ihtimali….

ABD, kendi vatandaşı bile olsa, rehin düştüğünde onu kurtarmak imkansızlaşmışsa, her zaman öldürmeyi tercih etti. 

ABD’li yardım görevlisi Kayla Mueller de onlardan biri oldu. 

Oysa ailesi onun kurtarılması için ABD Başkanı Barac Obama‘ya defalarca çağrıda bulunmuş, IŞİD ise müzakereye açık olduğuna dair bazı işaretler vermişti. Tam da bu sırada  düzenlenen hava saldırısıyla Mueller bombalandı. 

ABD, yaptığı bombardıman sonrası, onun ölümünü bile doğrulamadı. 

Ailesi, bu ölümden IŞİD’in resmi duyurusuyla haberder olurken, ABD, “Bu olayı inceliyoruz” demekle yetinmiş, aylar sonra kendi yaptığı bombardımanla hayatını kaybeden kızın ölüm haberini doğrulamak zorunda kalmıştı. 

Cantlie’nin son videosu 9 Temmuz 2016 / AMAK /

Cantlie, benzer bir saldırıyla öldürülmüş olabilir.

Cantlie, son olarak ABD’nin Musul’a yönelik hava saldırıları sürerken Temmuz 2016’da yayınlanan video ile görüntülenmişti. 
Öyle anlaşılıyor ki bu sorunun en önemli muhatabı yine ABD…
John Cantlie nerede / Where is John Cantlie? HABERYİRMİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir