ÖSO, Soçi’ye gitmeme kararı aldı


SURİYE (HABERYİRMİ) Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK), Cenevre’deki siyasi geçiş görüşmelerini desteklediğini ve Rusya’nın Soçi’de düzenlemek istediği toplantıya katılmayacağını bildirdi.

Muhaliflerin çatı kuruluşu SMDK, Rusya’nın Soçi kentinde yapacağını duyurduğu ulusal diyalog kongresiyle (Suriye Halkları Kongresi) ilgili yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, “Soçi’de akdedilmesi planlanan Suriye Halkları Kongresi, Birleşmiş Milletlerin siyasi çözüm sürecini ve Cenevre görüşmelerinin sonuçlarını devre dışı bırakmak niteliğindedir.” ifadeleri kullanıldı.

Rusya’nın, Cenevre’deki siyasi çözüme destek vermeyi gerekçe göstererek, Cenevre 1 Bildirisi’ni, BM kararlarını ve uluslararası meşruiyeti yok sayarak, Soçi’de toplantı düzenleme çağrısında bulunduğu belirtilen açıklamada, ulusal diyaloğu sağlamanın ve anayasa hazırlığı yapmanın geçiş hükümetinin görevi olduğu hatırlatıldı. 

Özgür Suriye Ordusu Foto: Arşiv

SMDK açıklamasında, “Ulusal koalisyon, Özgür Suriye Ordusu genelkurmayı, Soçi’deki kongreye katılmayacaklarını, Cenevre’deki siyasi geçişi desteklediklerini teyit etmektedir.” değerlendirmesi yer aldı.

Kazakistan’ın başkenti Astana’da 30-31 Ekim’de düzenlenen 7. toplantıda Rusya, Türkiye ve İran’a Soçi’de Suriyeliler arasında ulusal diyalog kongresi toplamayı önermişti. Garantör ülkeler, konuyu değerlendirmeye karar vermişti. Toplantıya katılan kaynaklar, kongrenin yapılmasına henüz karar verilmediğini, bu konu üzerindeki görüş alışverişinin süreceğini ifade etmişti.

Muhalifleri Cenevre görüşmelerinde temsil eden Müzakere Yüksek Komitesi (MYK) dün, toplantıyı Esed rejimini uluslararası muhatap haline getirmek için tek taraflı girişim olarak niteleyerek, uluslararası garantisi olmayan herhangi bir toplantıya katılmayacaklarını bildirmişti.

Cenevre müzakerelerinin zeminini oluşturan 30 Haziran 2012 tarihli Cenevre 1 Bildirisi, ateşkes sağlanmasını, tutukluların serbest bırakılmasını ve abluka altındaki bölgelere insani yardım ulaştırılmasını hedefliyor. Ardından muhalefet ve rejimin karşılıklı rızasıyla belirlenen isimlerden oluşacak tam yetkili geçiş yönetimi kurulması gerekiyor. Geçiş yönetiminin tam yetkili olması, devlet başkanının yani Esed’in üzerinde bir pozisyonda olmasını beraberinde getiriyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir