Yemen, Suudileri İran füzesiyle vurdu: Yemen’de son durum ne


SUUDİ ARABİSTAN, Riyad (HABERYİRMİ) – Bir tarafta İran destekli husiler, diğer tarafta husilere karşı ABD destekli Suudi koalisyonun savaştığı Yemen’de sıcak gelişmeler. Yaşanıyor. İran destekli husilerin Suudi Arabistan sınırına yakın hatlardan fırlattığı İran yapımı balistik füze, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’ı vurdu. 
Suudi Arabistan tarafından “havada etkisiz hale getirildiği” duyurulan füzenin boş bir alanı vurduğu infilak etkisiyle tam kentte deprem etkisine neden olduğu öğrenildi.
Olay sonrasında ise Suudi Arabistan’da yolsuzlukla mücadele kapsamında 11 prens, 4 bakan ve çok sayıda eski bakan gözaltına alındı.
Al Arabiya televizyonunun haberine göre, füze Riyad‘ın kuzeydoğusuna Yemen tarafından atıldı. Al Ahbariye kanalı da, füzeye başkent Riyad’daki Kral Halid Uluslararası Havalimanı’nın kuzeyinde hava savunma sistemi tarafından müdahale edilmesi sonucu füzenin boş bir alana düştüğünü belirtti.
Yemen’in fırlattığı balistik fuze
Saldırı nedeniyle can kaybı olmadığı ve maddi bir zararın oluşmadığı aktarılan haberde, havaalanındaki hava trafiğinin de normal seyrinde devam ettiği kaydedildi.
Öte yandan, Husiler, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’daki Kral Halid Uluslararası Havalimanı’na balistik füze attıklarını duyurdu.

GÖREVDEN ALINDILAR
saldırıdan kısa bir süre sonra Ulusal Muhafızlar Bakanı Emir Mutab Bin Abdulaziz, Deniz Kuvvetleri Komutanı Abdullah Sultan ile Ekonomi ve Planlama Bakanı Adil Fakih görevden alındı. Fakih’in yerine K-Muhsmmed Al-Twaihri, Abdullah’ın yerine Prens Halid bin Ayyaf getirildi.
Yaşanan sıcak saatler devam ederken Kral Selman bin Abdulaziz yolsuzlukla mücadeleye yönelik kararlar aldı. Kraliyet Kararnamesine göre rüşvet ve yolsuzluğa bulaşan kişiler hakkında gerekli işlemlerin başlatılmasına ve araştırmaların yürütülmesi için komisyon kurulmasına karar verildi. Komisyonun aldığı karalar kapsamında şüpheliler yurt dışına çıkamayacak, bankadaki paralarına el konulacak.
Daha sonra ise 11 prens, 4 bakan ve çok sayıda eski bakan gözaltına alındı. Gözaltıların ise geçtiğimiz günlerde “Ilımlı İslam’a dönüyoruz diyerek” bir anda dikkatleri üzerine çeken Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın başkanlığındaki Rüşvet ve Yolsuzluklara Karşı Mücadele Komisyonu tarafından gerçekleştirildiği ifade ediliyor. Gözaltına alınanların isimleri ise henüz açıklanmazken, bu isimlerin neyle suçlandığı da net değil. Ancak Suudi yayın kuruluşu Al Arabiya, 2009 yılında gerçekleşen Cidde su baskını ve 2012 yılındaki Mers virüsü ile ilgili yeni soruşturmalar açıldığını duyurdu.

SUUDİ ARABİSTAN VE ABD YEMEN’İ VURUYOR

Bu arada sabah saatlerinde Suudi Arabistan öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçlerinin, Yemen’in başkenti Sana’da Husilerin kontrolündeki Savunma Bakanlığının da arasında olduğu bazı askeri hedeflere saldırılar düzenlediği bildirildi. 
Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, koalisyon güçlerine ait uçaklar, Sana’da Husilerin kontrolündeki Savunma Bakanlığı binası ile bazı askeri hedeflere saldırılar düzenlendi.
Yemen harita 
Husiler ve koalisyon güçlerinden hava saldırılarıyla ilgili henüz açıklama yapılmadı.

Öte yandan Husiler çatışmada üst düzey 3 komutanının öldürüldüğünü duyurdu.

Husilere ait Savunma Bakanlığı, yayımladığı taziye mesajında, Tuğgeneral Naci Muhammed el-Arşi, Tuğgeneral Hamid el-Matari ve albay Muhammed Ali es-Sufi’nin görevlerini yerine getirdikleri bir sırada yaşamlarını yitirdikleri belirtildi.

Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın yaşandığı Yemen’de meşru yönetime darbe yapan Husiler ve onlara destek olan eski lider Ali Abdullah Salih yanlıları, Eylül 2014’ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde tutuyor. Suudi Arabistan ve ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015’ten beri “Yemen hükümetine” destek veriyor.

AYAKLANMAYA ÇAĞIRDI
Bu arada Suudi destekli “Yemen Cumhurbaşkanı Yardımcısı” Ali Muhsin Salih, başkent Sana’daki halkı,
Husilere karşı “ayaklanmaya” çağırdı.

Yemen resmi haber ajansı SABA’nın haberine göre Salih, Cumhurbaşkanı
Abdurabbu Mansur Hadi tarafından Haziran 2015’te atanan Sana Valisi Abdulkavi
Şerif ve yardımcıları ile bir araya geldi.

“Sanalıları, darbeci milislere karşı ayaklanmaya ve kentin güvenliğine ve
geleceğine hizmet edecek onurlu bir tutum sergilemeye çağırıyorum.” ifadesini
kullanan Salih, vatandaşlardan devlet kurumlarının geri alınması ve darbeci
milis çetelerin hezimete uğratılması için sürdürülen mücadelede orduya destek
vermelerini istedi.

Sana’da meşru yönetime bağlı ordu güçleri ile Husiler arasında, kente 55
kilometre uzaklıktaki Nehem ilçesinde çatışmalar yaşanıyor.

Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın hüküm sürdüğü Yemen’de Husiler ile
devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlıları, Eylül 2014’ten bu yana
başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde tutuyor. Suudi Arabistan
öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015’ten beri Yemen hükümetine destek
veriyor. Ajanslar/HABERYİRMİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir