YPG, Irak sınırına ulaştı: Suriye son durum harita (27 Kasım 2017)


SURİYE, Deyr ez Zor (HABERYİRMİ) – ABD destekli YPG unsurları Deyr ez Zor kentinin Fırat Nehri doğusunda kalan hattına yönelik saldırılarında güney hattından Irak sınırına ulaştığı öğrenildi. 

Deyr Ez Zor merkez 22 Kasim 2017

Örgüt böylece fiili olarak Fırat Nehri’nin doğusunu tümden ele geçirmiş oldu. Rus ve rejim unsurlarının Fırat doğusunda bugüne kadar ilerlememesi, aynı zamanda bu hattı YPG unsurlarına bıraktığı anlamına da geliyor. 

Resmi olarak açıklanmasa da en başından bu yana Rus ve rejim güçlerinin, ABD/YPG unsurlarıyla Fırat’ın “doğal sınır” olması konusunda anlaştığı iddia ediliyordu. ABD destekli YPG unsurlarının halen IŞİD kontrolünde bulunan kuzeyde Irak sınırına paralel alanları ise Rus ve rejim tehdidi olmadan işgal etmesi bekleniyor. Bu alanların da IŞİD’ten alınmasıyla YPG, rejimden sonra ülkedeki en büyük ikinci güç olarak Fırat’ın doğusunda hakimiyetini ilan etmiş olacak.

YPG SALDIRILARI:
-Deyr ez Zor’a saldırıan taraflardan ABD destekli YPG, 9 Eylül’de Suriye kuzeyindeki Hasekekentine bağlı Şeddadi hattından kente saldırı başlattı.
-ABD bombardımanı eşliğinde düzenlenen saldırılarda Şeddadi kırsalından itibaren uzun bir kol halinde 60 kilometre ilerleyen örgüt Deyr Ez Zor’u batı batı ve doğuya ayıran Fırat Nehri’nin doğu sınırına 2 kilometreye kadar yaklaştı.
-YPG son olarak Fırat doğu yakasına 7 kilometre mesafede bulunan Şeker Fabrikası ve Elektrik santralinin kontrolünü de ele geçirdi.
-16 Eylül’de rejim ve Rus güçleri ile karşı karşıya gelmesi ardandan Rusya YPG unsurlarını havadan vurdu. İlerlemesi yavaşlayan örgüt, Fırat’ın doğusunda kalarak, doğu hattında yayılma stratejisi izlemeye başladı.
-YPG 23 Eylül’de kentin en büyük gaz işletmesi Conico’yu ele geçirdi.
-24 Eylül’den itibaren kentin kuzeydoğusuna ilerleyen örgüt 27 Eylül’de Habur çayı batı yakasındaki Suwar köyünü ele geçirip, ilk kez çayın doğusuna geçti. HABERYİRMİ


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir