Zevahiri konuştu, HTŞ’de “El Kaide” darbesi yaşandı (ÖZEL)


SURİYE, İdlib (HABERYİRMİ) – El Kaide lideri Eymen Ez Zevahiri‘nin yeni ses kaydı, İdlib’de kontrolü elinde bulunduran Heyet-i Tahrir Şam‘a (Şam’ı Özgürleştirme Heyeti) yapılanmasında depreme neden oldu. 

Zevahiri’nin, Nusra’nın kendisinden onay almadan El Kaide‘den ayrıldığını belirtip, HTŞ‘yi hedef alan bazı mesajları sonrası, HTŞ içinde adeta “El Kaide darbesi” yaşandı. Çoğu Ürdünlü ve Nusra komutanlarının da içinde olduğu onlarca HTŞ üyesinin tutuklandığı öğrenildi.  

El Kaide lideri Eymen Ez Zevahi’nin yeni ses kaydı bu görselle paylaşıldı: 28 Kasım 2017

El Kaide Lideri Eymen Ez- Zevahiri’nin Suriye’deki olaylara ilişkin ses kaydı yayınladı. 35 dakikalık ses kaydında, El Nusra‘nın El Kaide’den ayrılması, Suriye’de savaşan İslami gruplara mesajları yer aldı.

Zevahiri, daha önce El Kaide’den ayrıldığını duyurarak adını Şam’ın Fethi Cephesi olarak değiştiren, ardından kendisini lağvedip HTŞ bileşenleri arasına katılan Nusra Cephesi için “Bu ayrılmaya hiç bir zaman cevaz (onay) vermediklerini belirtip, devam eden beyadları (bağlılık yemini) bozmanın dinde çok büyük günah olduğunu söyledi. Zevahiri’nin Suriye’de savaşan ve çoğu İdlib’te HTŞ catısı altında bulunan İslami gruplara verdiği mesaj da oldukça sert oldu. 

Sosyal medya hesaplarından yayınlanan 35 dakikalık ses kaydında konuşan Zevahiri, El Kaide’nin, Suriye’de tüm mücahit gruplarla birlikte olmak istediğini belirtti. 
“Suriye’deki cihadın tüm Müslümanlara ait olduğunu” söyleyen Zevahiri, “Suriyeliler bile olsa, birileri istiyor diye hiç bir mücahidin Suriye cihadını bırakamayacağını” söyledi. 

Zevahirinin sadece küçük bölümüne dair yukarıya aldığımız mesajları sonrası Suriye kuzeyinde kontrolü elinde bulunduran Heyet-i Tahrir Şam’a (Şam’ı Özgürleştirme Heyeti) grubu, bileşenleri arasında bulunan gruplardaki El Kaide’ye bağlı (biadlı) üyelerini tasfiye için düğmeye bastı. 

Önce HTŞ’nin önde gelen liderlerinden biri olan Ebu Abdullah Shaami, Zevahiri’nin sesli mesajını dinlediğini ve birçok noktada açıklamalar yapacağını duyurdu.

NUSRA KOMUTANLARI TUTUKLANDI
Bu mesaj sonrasında, İdlib genelinde büyük bir “sürek avı” başladı. Zevahiri’nin net mesajları sonrası HTŞ içinde yönetimi sağlayan unsurlar, yapının önemli bileşenlerinin komutanlarını ve yöneticilerini derdest etmeye başladılar.
Tutuklananlar arasında El Kaide’ye yakınlığı ile bilinen Eski Nusret Cephesi komutanlarından Abu Khadija al-Urduni, El Faruq el-Shami ve Abu-Abdul-Karim tutuklandı. Şu ana kadar tutuklananların tümünün Ürdün kökenli olduğu belirtiliyor. 

Sami el-Uraydi.

Tutuklanan isimler arasında Ürdün Amman doğumlu Ebu Mahmud eş-Şami ya da Abdurrahim Atun olarak da bilinen Sami el-Uraydi (1973) de bulunduğu öğrenildi.

Nusret Cephesi “Şer’i alimlerinden” olan ve aynı zamanda Doktor titrine sahip Uraydi, fıkhi ve içtimai alanda çok sayıda kitabın da yazarı konumunda. Uraydi, “Nusra’nın alimi” konumundaki isimlerden biri olarak biliniyor.

İdlib’in büyük bölümünde kontrolü Heyet-i Tahrir Şam‘a (Şam’ı Özgürleştirme Heyeti) grubu sağlıyor. Daha önce El Kaide’den ayrılıp, adını Şam’ın Fethi Cephesi (Jabhat Fetih el-Şam), olarak değiştiren Nusra Cephesi, Jabhat Ensar El-Din, Liwa el-Hak, Ceyş El Sünnet (Jaish el-Sünnet -Ehli Sünnet Ordusu), Nureddin Zengi (Harekat Nour el-Din el-Zenki – dolaylı anlaşma) gibi muhalif gruplar da Heyet-i Tahrir Şam çatısı altında bulunan guruplar arasında yer alıyor.


5 örgütün katılımıyla İdlib merkezli kurulan Heyet-i Tahrir Şam, Aralık 2016’da Halep’in düşmesi ardından, Türkiye destekli muhaliflerin Haleb‘ten savaşmadan çekilmesine tepki olarak Ocak 2017’de ÖSO’ya bağlı 5 örgütün birleşmesiyle kurulmuştu. 

Nusra ağırlıklı olan yapı ABD ve Türkiye tarafından El Kaide’nin uzantısı olduğu iddiasıyla terör örgütü ilan edilmiş, ABD HTŞ gerekçesiyle İdlib’e saldırı mesajı vermişti. 

İdlib son durum harita HTŞ alanları 29 Kasım 2017

ABD’nin İdlib’e girip, bu alanları YPG’ye vermesinden endişe eden Türkiye ise Rusya, İran’la sağladığı mutabakat sonrasında İdlib’e girmişti. Türkiye, HTŞ ile ÖSO aracılığıyla anlaşma sağlamış ve Afrin güneyinde bazı noktalara konuşlanmış bulunuyor. 
HTŞ, aynı zamanda güney ve güneydoğu hatlarında rejim saldırılarına karşı silahlı mücadele veriyor. Rejim unsurları tüm bu kaos yaşanırken en son bu alanlarda bazı bölgeleri ele geçirmişti. HABERYİRMİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir