ABD, BM üzerinden Bağdat’a sopa gösteriyor


İSVİÇRE,  Cenevre (HABERYİRMİ) – Bölgedeki işgal politikasını, 2001 işgali sonrası Irak’ta oluşturduğu yönetimle sürdüren ABD, diğer ortağı Kürt Bölgesel Yönetimi‘ni de Irak’a karşı koruma altında tutmak için (IKBY), BM üzerinden “ayar vermeye” başladı. 
Irak ordusunun 16 Ekim’de Kerkük başta olmak üzere IKBY’nin işgal ettiği bir çok bölgeyi yeniden kontrol altına alması sonrası, Irak ordusunun bu alanda daha fazla ilerlemesinden endişe duyan ABD yönetimi, perde gerisinden Bağdat yönetimine mesajlar göndermeye başladı.
Güdümü altında tuttuğu Birleşmiş Milletler (BM) üzerinden bu mesajı ileten ABD, Tuzhurmatu kentinde hak ihlalleri yaşandığına dikkat çekerek Bağdat yönetimini uyardı.
Birleşmiş Milletler Bağdat yönetimini Tuzhurmatu konusunda uyardı.
BM
Sözcüsü Lisa Trusel

Konuya ilişkin Cenevre’de basın toplantısı düzenleyen BM Sözcüsü Lisa
Trusel, “
Tuzhurmatu’da sivillere yönelik insanlık dışı muamele
edildiğine” dikkat çekip, “Irak Hükümeti’nden Tuhzurmatu’da insan
hakları ihlalini gerçekleştirenlerin yargılanmasını istiyoruz”
dedi.


Lisa Trusel, “Çoğunluğu Kürt olmak üzere binlerce kişi ilçeyi
terkederek, Kürdistan Bölgesi’ne gitti. Can güvenliklerinden dolayı ilçeyi
terkedenler halen evlerine geri dönmüş değil”
diye konuştu.

Oysa BM, ne Rakka ve Suriye kuzeyini işgal eden YPG ve ABD yönetimi için ne de diğer unsurlar için “terkedenler halen evlerine geri dönmüş değil” benzeri bir kaygısını dile getirmemişti.

16 Ekim’de Peşmergenin çekilmesiyle Iraklı güçler ile Şii Haşdi Şabi milisleri Kürt Bölgesel Yönetimi’nce (IKBY) işgal edilen Kerkük, Tuzhurmatu ve diğer bazı bölgeleri ele geçirmiş, IKBY’ye bağlı ayrılıkçı bazı yetkililer görevden alınmış, daha önce buralara taşınan Kürt yerleşimciler de yeniden IKBY alanlarına göç etmişti. HABERYİRMİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir