Guta son durum harita (1 Ocak 2017)


SURİYE, Şam
(HABERYİRMİ) – Guta bölgesi 2018’e hareketli girdi. Rejim bombardımanlarının yoğunlaştığı kentte, Batı Guta’da bulunan bazı HTŞ mensuplarının tahliye için rejimle anlaştığı ileri sürüldü. Savaşın şiddietini artırdığı Doğu Guta’da ise rejim bombardımanları adeta rdekor kırdı. Yapılan bombardımanlarda, 2018’in ilk dakikalarında en az 21 sivil katledildi.

Doğu Guta, Rejim bombardımanı 1 Ocak 2018

Rus basınının iddiasına göre Şam’ın Batı Guta bölgesinde bulunan 300 kadar muhalif unsur, bölgeden tahliye için rejimle anlaştı. İddiaya göre Heyet-i Tahrir-i Şam (HTŞ) çatı yapılanmasına bağlı grubu Şam’ın Fethi Cephesi (Nusra) mensupları oluşturuyor.

Rus SPUTNİK’in sitesinin iddiası bağımsız kaynaklarca henüz doğrulanmış değil. “Suriyeli bir askeri kaynağın açıklaması” olarak verilen “teyitsiz haberde” yer alan iddiaya göre tahliye edilenlerin İdlib’e geçmesi konusunda anlaşma sağlandı.

300 El Nusra militanı, Şam'ın Batı Guta bölgesinden tahliye ediliyor
Batı Guta’daki muhaliflerin tahliye edildiği iddia edildi. Foto: Arşiv)

Buna göre 300 HTŞ üyesi tahliyenin birinci etabı kapsamında Batı Guta
bölgesine bağlı Beyt Cin kasabasından ayrıldı.
Haberde konvoya Suriye Kızılayı ile Uluslararası Kızıl Haç örgütlerinin araçlarının refakat ettiği bildirildi.

21 SİVİL ÖLDÜRÜLDÜ
Bu arada Rejim güçleri, sabah erken saatlerden bu yana Doğu Guta bölgesindeki Duma ve Haresta ilçesi ile Kefer Batna, Sakbe, Otaya, Merc beldelerine yönelik ağır topçu, Haresta ilçesi ile Misraba, Ayn Terma, Medyere ve Arbin beldelerine de yoğun hava saldırıları düzenledi.
Sivil Savunma (Beyaz Baretliler) kaynaklarına göre, Kefer Batna’ya yönelik topçu saldırılarında aynı aileden 2 sivil yaşamını yitirdi, çok sayıda sivil yaralandı.
Rejim, Haresta ilçesindeki sivil yerleşimlere 29, Medyere beldesine de 7 hava saldırısı gerçekleştirdi. Rejim güçleri, bazı hava saldırılarında misket bombası da kullandı. 
Doğu Guta bölgesine son iki günde düzenlediği saldırılarda hayatını kaybeden sivillerin sayısı 21’e ulaştı.

DUMA VE GUTA -DOĞU GUTA BÖLGELERİ NEREDE
Guta bölgesi Suriye’nin başkenti Şam’ın 10 kilometre kuzeydoğusunda bulunan Duma ilçesinde bulunuyor. Batı Guta, kuzeyden Şam‘a inen (Haritada kırmızı şeritle gösterildi) ana otoyolun batısında kalan küçük bölge, Doğu Guta ise bu otoyolun doğusunda kalan ve muhaliflerin kontrolündeki yeşil bölgeyi oluşturuyor. 
Harita: Suriye başkent Şam. Duma ilçesi ve Batı ve Doğu Guta bölgeleri
Harita: Suriye başkent Şam. Duma ilçesi ve Batı ve Doğu Guta bölgeleri
Başkent Şam’ı bu hattan otoyol ayırıyor. Mesela Cobar köyü Şam merkeze bağlı iken Zamalka Duma ilçesine bağlı bulunuyor. HABERYİRMİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir