Kritik oylama başladı: İsrail’den ilginç tepki


İSRAİL, Tel Aviv
(HABERYİRMİ) -ABD’nin Başkenti New York’taki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’ndaki Kudüs oylaması Türkiye saati ile bu akşam 18.00’da başladı. Kritik toplantı öncesi konuşan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise İsrail’in oylamayı kabul etmeyeceğini söylerken, ABD’nin öncülüğünde diğer ülkelerin de başkentlerini Kudüs’e taşıyacaklarını iddia etti. Netanyahu, BM için ‘yalanlar evi’
ifadesini kullandı.

ABD’nin Kudüs’ü “İsrail’in başkenti” olarak tanıma ve büyükelçiliğini buraya taşıma kararına karşı bugün BM Genel Kurulu’nda, “Kudüs’ün statüsünü, özelliğini ya da demografik oluşumunu değiştirecek her türlü karar ve eylemin geçersiz sayılacağına dair” hazırlanan karar tasarısı oylanıyor. Oylama, Türkiye saati ile bu akşam 18.00’da başladı. 


Oylamada Trump’ın Kudüs kararının
karşısında yer alan ülkeler üçte iki çoğunluğu sağlamayı hedefliyor. Çoğunluk sağlandığı taktirde tasarı kabul edilecek.

Tasarının yaptırım ya da bağlayıcı özelliği yok. Bağlayıcı özelliği olan tasarı 18 Aralık’ta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda (BMGK) görüşülmüş, 14 ülkenin onayına rağmen ABD’nin vetosuyla kabul edilmemişti. 
Karar sonrası BM’nin “üst mekanizması” konumundaki bu toplantıda alınacak kararın ise bağlayıcılığı bulunmamakla birlikte, kabulu halinde ABD’nin diplomatik yenilgisi sayılması bakımından önemli. 

İSRAİL’DEN TEPKİ: YALANLAR EVİ
Oylama öncesi ise beklenen İsrail’den gerginliği tırmandıran bir açıklama gelmesi dikkat çekti. İsrail Başbakanı Netanyahu, Birleşmiş Milletler için ‘yalanlar evi’ ifadesini kullandı. İsrail’in BM daimi temsilcisi Dannon ise, uluslararası kuruluşların onayına ihtiyaçları olmadığını savundu.

Bileşmiş Milletler Genel Kurulu’nda yapılacak olan Kudüs oylaması öncesi İsrail, gerilimi tırmandıracak açıklama yaptı.
İsrail
Başbakanı Binyamin Netanyahu

İsrail Başbakanı, “İsrail devleti bu kararı daha kabul edilmeden önce reddeder. Kudüs başkentimizdir; orada (yerleşimler) inşa etmeye devam edeceğiz ve başta ABD olmak üzere yabancı ülke büyükelçilikleri de Kudüs’e taşınacak. Bu olacak” dedi.

ABD ve dünyayı karşı karşıya getiren oylamada Türkiye’nin başını çektiği blok, Başkan Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyan kararını yok sayacak tasarı için 93 ülkenin 130’unun oyunu almayı hedefliyor.

ABD Başkanı Trump’ın
Kudüs’ü “İsrail başkenti”
olarak tanıma ve ABD büyükelçiliğini buraya taşıma kararının ardından, geçici
üye Mısır’ın önerisiyle 18 Aralık 2017’de Güvenlik Konseyi gündemine getirdiği
tasarı yine ABD tarafından veto edilmişti. Tasarıda, Kudüs’ün fiziki, kültürel
ve demografik karakterinin değiştirilmesine yönelik hiçbir girişimin yasal
olmadığı, Güvenlik Konseyinin Kudüs konusundaki ilgili kararları gereğince
devletlerin kutsal kentte diplomatik misyon kurmaktan kaçınmaları gerektiği
vurgulanmıştı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Twitter’dan oylamaya
ilişkin çağrıda bulundu. HABERYİRMİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir