Şiiler, 4 ayda Telafer’i yağmaladı


IRAK, Musul
(HABERYİRMİ) – Irak’ın Musul kentine bağlı Telafer’e Eylül başında giren Şii militanların, ilçeyi yağmaladığı ortaya çıktı. Yeni ortaya çıkan görüntülere göre, IŞİD’le süren çatışmalar sonrası kenti terkeden ailelere ait evlerin kilitli kapılarını havaya uçurdukları görülen militanların yüzlerce evi bu şekilde yağmaladığı belirtiliyor. Kenti terkeden binlerce kişi ise yağma ve kundaklama korkusuyla evlerine dönemiyor.


YAĞMANIN GÖRÜNTÜLERİ ORTAYA ÇIKTI
Telaferli bir şahıs tarafından gizli çekildiği öğrenilen görüntüler kentteki tahribatın boyutunu ortaya çıkarıyor. Görüntülerde bazı evlerin yağmalandığı ve tahrip edildiği görülüyor. Aralık 2017 tarihinde çekildiği ifade edilen görüntünün, Telafer ilçesi Nur Mahallesi’nde bulunan Abdülmuhsin Emin Abdurrahman’a ait ev olduğu ifade edildi.İlçede sivillere ait binaların yanında kamu binalarının tahrip edildiği belirtiliyor.

Irak Musul’a bağlı Telafer’de yakılan evlere ait videodan bir kare

Kentteki göçler hakkında bilgi veren Telafer Aşiretleri Entelektüel
Meclisi Başkanı Yusuf Çelebi
, ilçeden
250 bin kişinin göç ettiğini söyledi. 

Şiilerin talanından camiler de kurtarılamadı.

Savaş sonrası geri dönüşler başladığını belirten Çelebi, “Bazı evlerin yağmalandığı ve ateşe verildiği iddiaları dolaşıyor, bu da göçzedelerin evlerine dönmesi için engel oluyor” dedi. .

Talan militanlarca sistematik olarak yürütülüyor.

Çelebi, Bin’i Sunni ve 2 bin 500’ü Şii olmak üzere yaklaşık 3 bin 500 ailenin kente dönüş yaptığını söyledi

Sahipleri göç eden ailenin yakılan evi.

Musul’un 60 km kadar batısında yer alan Telafer ilçesinin nüfusu savaş öncesinde 220 bin civarında bulunuyordu. Nüfusun yüzde 75’i Sünni ve yüzde 25’i Şii Irak Türkmenlerinden oluşan ilçede, nüfus dağılımı da Şii istilasıyla tersine döndü. 
Kenti, Şii güçlerin ele geçirmesi ardından dönenlerin sayısı 4 bini buldu. Ancak dönen 3 bin 500 kişiden de sadece Bin’i Sünnilerden oluşuyor.


YAĞMA, TALAN, KATLİAM…
IŞİD‘in kontrolünde olan Telafer, 31 Ağustos 2017’de Irak ordu unsurlarınca ele geçirilmişti. Irak ordusu, ABD savaş uçaklarının çok sayıda bombardıman düzenlediği kente yönelik saldırılara katılan Haşdi Şabi güçleri, Telafer’de büyük tahribata neden olmuş, Sunni Müslümanlara insanlık dışı işkence yaptığına dair çok sayıda görüntü ortaya çıkmıştı. HABERYİRMİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir