Afrin harekatıyla ilgili en can alıcı 5 soru? (ANALİZ)


Afrin harekatıyla ilgili en can alıcı 5 soru? (ANALİZ – Özel Haber)
Zeytin Dalı Harekatı ne kadar sürer, Afrin ne zaman düşecek?, YPG rejimden destek alıyor mu? İşte o soruların yanıtları…

Afrin-Busayra Dağı-ÖSO savaşçıları-23 Ocak 2018

PKK’nın Suriye kolu YPG’nin kontrolü altındaki Afrin’e yönelik 20 Ocak’ta operasyon başladı. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu‘nun birlikte yürüttüğü Zeytin Dalı Harekatı 24 Ocak tarihi itibari ile kuzey, doğu ve batı cephelerinde sürerken, geçen 4 günlük sürede 8 köy ve iki kritik tepe ele geçirildi. Bunun yanında ele geçirilen 2 köy de YPG tarafından geri alındı. 

Savaş planında güzergah seçilirken, hava şartları dikkate alındı mı?
TSK destekli muhalif unsurlar hızla girdikleri Afrin’de tutunamama emareleri göstermeye başladı. Bölgedeki yoğun sis ve geçen dört günde bölgede etkili olan sağanak yağış, özellikle YPG’yi “ters köşeye” yatırmak için girilen dağlık alanda, savaşçıları zorlamış gibi görünüyor. Gelinen süreçte bazı soruların da sorulması kaçınılmaz hale geldi. 

TSK’nın hazırladığı harekat planı, YPG’nin beklediği “bilinen güzergahlar yerine” zor olan kırsal ve dağlık alanlardan girilmesini içeriyordu. 

Afrin-Busayra Dağı-ÖSO savaşçıları-23 Ocak 2018

Mesela doğu hattında Buseyra Dağı, batıda Cinderes ilçenin batısındaki Hamam alanı, Racu ilçesinin batısındaki tepelik alanlar ÖSO unsurlarının dağları aşarak ilerlediği hatları oluşturdu.
Ancak öyle anlaşılıyor ki, bu doğru ve nokta atışı savaş planında, hava şartları yeteri kadar önemsenmemiş gibi. 

Saranlı Busayra, Candaris Hamam, Raju Tepe hatları tamamen dağlık alanlardan oluşuyor.

TSK’nın önünde sadece soğuk nedeniyle Sarıkamış’ta koskoca bir orduyu kara teslim eden Osmanlı örneği varken, topukları gömecek kadar çamurlu araziler ve savaşçı unsurları hasta edecek düzeyde soğuk ve yağışın bu harekatın ana öznesi olarak hesap edilmemiş olması plana bu açıdan planın “hadikapları” arasında yer aldı. Elbette, harekatın zamanlaması gözününe alındığında bunun da “beklenen bir durum” olduğu sonucu çıkarılabilir.

Hava harekatı, neden sadece 1 gün sürdü?
Harekata dair bir diğer detay da haddinden fazla kısa süren hava harekatı oldu. ABD’nin, Sincar’ı PKK’ya devretmeden önce günlerce yoğun bombardıman düzenlediğini biliyoruz. Değil karargah ve köprüleri, evleri bile un ufak eden 7 binden fazla hava saldırısını Sincar’a düzenleyen ABD, bölgede kara operasyonuna bile gerek kalmadan Peşmerge’yi içeri sokmuştu.
Sadece Sincar örneği değil, Rakka’da Telafer’de ya da PKK’nın girdiği tüm alanlarda ABD bu unsuru etkin biçimde kullanarak YPG’lileri hiç riske atmadı. O kadar ki, ellerinde tabletlerle köyleri ve evleri Google Maps’tan hedef seçtirip ABD uçaklarına bombalatan YPG militanlarının videoları Haberyirmi’de de hala mevcut. Ancak Zeytin Dalı’na baktığımızda, sadece 1 gün süren ve 118 hedefin vurulduğuna ilişkin açıklama, daha ilk günden bu konuda bir eksiğin olduğuna işaret eder gibiydi. 
ABD, günde 100’den fazla sorti ile sadece Sincar’a 7 bin’den fazla bombardıman düzenlemişken en az Sincar kadar yoğun olan Afrin’e, kara harekatı öncesi yapılan hava harekatının düşük yoğunluğu bu konuda “neden” sorusunu da beraberinde getirdi. 

ÖSO’nun hareket kısıtlılığı, dağlık bölgede, çamurlu arazi ve kış koşullarına dayanıyor.

Harekat zamanlamasına göre seçilen güzergah ve kısa süreli hava harekatının neden olduğu bu sorulara bir yenisini daha ekleyelim.

Zeytin Dalı Harekatı ne kadar sürer; Afrin ne zaman düşecek?
Geçen 4 günde 8 köy ele geçirildi, 2’si YPG tarafından geri alındı. Afrin merkez çevresinde toplam 370 köy bulunuyor. Düz bir matematik hesabı, bu hızla Afrin dışındaki 370 köyün 90 günde düşeceğini söyler. Yani bu seyirle 3 ay sonunda Afrin ilçe merkezine ancak ulaşılmış olacak denilebilir. Elbette bu, düz bir matematik hesabıyla… Zira savaş sahası matematikle çalışmaz; savunma hattı çöker, 5 günde Afrin ilçe merkez sınırlarına da ulaşılabilir. Bu başka…
Ancak El Bab’tan daha uzun süreceği çok açık. 
19 Aralık 2016’da başlayan El Bab harekatı, 23 Şubat 2017’de tamamlanmıştı. Yani 2 ay kadar… 
Ancak El Bab, Afrin’le kıyaslandığında, girişindeki Şeyh Akil Tepesi dışında doğal seti olmayan dümdüz ve savunmasız bir ”köydü”… 
Oysa Afrin, daha girişi dağlarla başlayan,  ilçe merkezi ise adeta ‘leğen içindeki ova’ misali doğal koruganlıkla sarılı zorlu bir coğrafyaya sahip. 
Dolayısıyla Afrin harekatının 3 aydan kısa sürede tamamlanmasını beklemek gerçeklikten çok uzak bir tespit olur. Zeytin Dalı‘nın ayrıca aşağıda yazılı nedenden dolayı çok daha uzun sürmesi de muhtemel…

YPG rejimden destek alıyor mu?
Kuzey, doğu, batı ve güney hatları TSK/ÖSO unsurlarının kuşattığı Afrin, sadece güneydoğu hattında bulunan iki noktadan rejim bölgesine açılıyor.
Tel Rifat ilçesinin 11 kilometre güneyinde bulunan rejim kontrolündeki Nubbol ve Zehra bölgesi ile Tel Rifat ilçesinin 12 kilometre güneydoğusunda bulunun Ta’naf beldesinden rejim alanlarına çıkışı bulunan Afrin, bu hatlar üzerinden yine YPG kontrolündeki Menbiç ve oradan da Fırat’ın doğusunda YPG denetiminde bulunan Aynel Arap (Kobani), Tel Abyad (Gire Spi) ve Kamışlıbölgeleriyle bağlantı kurabiliyor. 
Zira Haberyirmi, Suriye rejiminin Afrin’e sevkıyat için karayolu bağlantısını açtığını duyurmuş, bu yöndeki işaret gelmişti.
TSK ve ÖSO unsurları Tel Rifat hattı ve Ta’naf hattını ele geçirip bu hattı kapatmazsa, silah ve insan kaynak akışını sürdürecek olan YPG, Afrin’de direnmeye devam edecektir. HABERYİRMİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir