Afrin son durum haritası (23 Ocak 2018)


SURİYE, Halep (HABERYİRMİ) – Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) unsurlarının birlikte yürüttüğü Zeytin Dalı Harekatı‘nın üçüncü günü geride kaldı. 

İlk gün havadan, ikinci gün karadan başlayan operasyonda ikinci gün kuzey cephesinin yanında doğu ve batı cepheleri açılmıştı. TSK/ÖSO unsurları halen 3 ana cephede Afrin’e yönelik operasyonu sürdürüyor. (Tam boy harita için buraya tıklayın)
Afrin son durum haritası-23 Ocak 2018. TSK unsurlarının ilerleme hattı.
Afrin son durum haritası-23 Ocak 2018. TSK unsurlarının ilerleme hattı. Harita tam boy görüntülemek için buraya tıklayın.

Afrin’de 72 saatlik süre içinde 8 kilometrelik derinlikte 7 bölgeyi kontrol altına alan TSK, Hatay-Hassa- Kırıkhan Sakızlı ve Kilis sınır hattı boyunca üç gün süre ile devam ettirdiği derinlemesine ilerleyişini durdurdu. 

Sınır hattı boyunca 7 bölgeden sınırın bölümlerinde oluşturulan ceplerin birleştirilmesi planlanıyor. Bu hatta güvenliğin tam anlamıyla sağlanması ve operasyon sahalarına YPG’lilerin sızmasını önlemek amacıyla yatay düzlemde hareket gerçekleştiriliyor.
YPG tarafından servis edilen görüntülerde, örgüt militanlarının Candaris ilçesinin batısında, Hatay Kumlu ilçesinin Suriye tarafındaki sınır köyü Kuslah’da konuşlu mevziler görülüyor. TSK ve ÖSO unsurları bu atışlar sonrası bölgeyi vurdu. Candaris ilçesi batı sınırındaki Hamam köyü ÖSO kontrolüne girdi. Böylece Afrin batı cephesine bağlı olarak güney batı hattından da yeni bir cep açılmış oldu.
  • ÖSO unsurları doğu hattından giriş yaptığı Afrin Saranlı ilçesinin sınır hattında kalan Burseya Dağı’nı tamamen kontrol altına aldı. ÖSO güçleri YPG’nin bölgeye yönelik taarruzunu kırdıktan sonra bugün dağda tüm denetimi sağladı.
  • Sınır hattındaki en güçlü doğal engel konumundaki bu dağın kontrolü ile ÖSO doğu cephesinde büyük bir avantaj sağlamış oldu. Ancak Kuzeybatı’dan etkili olan soğuk hava dalgası askeri unsurların operasyonlarını olumsuz yönden etkiliyor. Kış şartlarının operasyonu yavaşlatacağı değerlendiriliyor.
TÜRK ORDUSU İLK KAYBINI VERDİ
Kilis’in merkeze bağlı Gülbaba köyünün güneydoğusunda bulunan Suriye’nin Burseya Dağı’nda, YPG ile çıkan çatışmada Piyade Astsubay Üstçavuş Musa Özalkan hayatını kaybetti. Bu kayıp 20 Ocak’ta başlayan Zeytin Dalı’nın TSK kanadındaki ilk kaybı oldu.
Yine Hatay’ın Kırıkhan ilçesinin Karatepe bölgesinde ÖSO kampındaki seyyar jeneratöre dün roket isabet etmesi sonucu Toroslar Elektrik Dağıtım A.Ş. (EDAŞ) çalışanı Şahin Elitaş (30) hayatını kaybetti.
‘ZIRH DELİCİ TOPLAR’ KULLANILIYOR
Hassa sınırının sıfır noktasına konuşlanan Türk tankları, YPG mevzilerini ‘zırh delici toplar’ ile vuruyor. Çok sayıda tank ise cephane, yakıt ve askeri malzeme ikmali için geri döndü. Sınır karakoluna yakın yerde, sabah saatlerinde, konuşlanan ‘M60T’ tanklarının yanında, çok sayıda kullanılmış ‘zırh delici’ top mermisi görüldü. Bölgede, ayrıca kollarında sarı bant olan ÖSO’ya bağlı güçler de bulunuyor. Kilis ile Hatay’dan Afrin’in iç bölgelerine de sevkiyat sürüyor.
Öte yandan Hatay sınırında güvenlik önlemlerini artıran jandarma, gazetecilerin sınırdan birliklerin görüntülerini çekmesini engellemeye başladı. HABERYİRMİ



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir