IŞİD, rejimin “kolunu” kırdı: İdlib son durum harita (18 Ocak 2018) – Özel


SURİYE, Halep
(HABERYİRMİ) – IŞİD Hama’dan başlayarak, Haleb ve İdlib’i içine alan kısıtlı bölgede ilerlemeye devam ederken, muhalifleri çembere almak üzere olan rejim güçlerinin İdllib’ten Haleb’e ilerleyen kuşatma koluna yarma saldırısı düzenledi. Rejim güçlerinin kontrolünde bulunan Sincar belgesine kadar ilerleyen IŞİD, burada onlarca rejim unsurunu etkisiz hale getirdiğine dair bazı görüntüler servis etti. 

IŞİD unsurlarının saldırı öncesi yayınladığı fotoğraflardan.

Rus destekli Suriye Arap Ordusu (SAA) saldırısı sonrası 2013’ten itibaren Halep’te bulunan IŞİD, geçtiğimiz 1 Temmuz’da tamamen kaybettiği Halep’e, güney sınırından 16 oCAK’TA yeniden giriş yapmıştı. 

18 Aralık’ta rejimin İdlib’i hedef alan saldırılarında, bölgedeki çatışmalardan yararlanan IŞİD, hem rejim hem de muhalif unsurların elindeki bazı köyleri alarak üç vilayetin kesiştiği hatlarda kontrol sağlamıştı. 
İdlib’in güneydoğusunda; Hama ve Haleb sınır hatlarına sıfır noktadaki vilayet sınırında rejimin muhalif unsurlardan ele geçirdiği bölgeye de saldıran IŞİD, İdlib sınırı içinde kalan küçük bir bölümü de ele geçirerek Hama kuzeyindeki kısıtlı varlığını İdlib güneydoğusu ile Halep güneybatı vilayet sınırlarına taşımış oldu.
Son olarak dün gerçekleştirilen geniş çaplı saldırıyla örgütün, muhalifleri hedef alan rejime ait kuşatma koluna saldırdığı bildirildi. IŞİD, rejimin, 18 Aralık’tan itibaren Hama kuzeyden İdlib içlerine doğru 45 kilometre ilerledikten sonra, İdlib’ten Halep Hanasır hattındaki güçleriyle birleşmeyi hedefleyen saldırı hattı güçlü bir saldırıyla ağır darbe aldı. 
Rejim kuşatmasının koluna doğu hatlarından saldıran IŞİD, kuşatma kolunun orta kesimlerinde yer alan Sincar beldesini tamamen ele geçirdi. 
Saldırıyla birlikte rejim güçlerinin muhalifleri hedef alan saldırısı yavaşlarken, IŞİD’in bu kolu tamamen yarmak istediği görülüyor.
İdlib son durum harita 18 Ocak 2018- IŞİD’in ilerlemesi daire içinde.
Suriye kuzeyinde Halep’te 2013’ten bu yana varlığını koruyan IŞİD, 1 Temmuz 2017’de Halep güney sınırında bulunan Rusafa-Ithriya hattının, rejim güçlerinin kontrolüne girmesiyle birlikte Halep’i tamamen kaybetmişti.
Bu arada darbe almasına karşın rejim ilerleyişi durmuş değil. Kuşatma hamlesi büyük darbe alan rejim güçleri, bu kolun kuzeyinde yer alan güçleriyle Hanasır hattını halen birleştirmeye çalışıyor. Bir kaç gün önce muhaliflerin saldırısıyla geri çekildiği Ebu Zuhur Hava Üssü bölgesine ilerlemek isteyen rejim unsurlarının bu hatta birkaç köyü ele geçirdiği bildirildi. edildi.
Bölge kaynaklarından edinilen bilgilere göre, Rusya ve İran
destekli rejim koalisyonu Halep’in güney kırsalında Tahriru’ş Şam Heyeti (HTŞ)
ile yaşanan çatışmalardan sonra birkaç bölgeyi ele geçirdi.
HTŞ’ye bağlı muhalif
güçlerle yaşanan çatışmaların ardından rejime bağlı unsurların Halep güney
kırsalındaki Ebu Ruveyl ve El Şehid tepelerinin yanında, Nasih ve Teltehe
köylerini de ele geçirdiği aktarıldı.
Rejim koalisyonunun hedefinde Ebu Zuhur
Askeri Havaalanı
‘nın kuzeyinde, havaalanına oldukça yakın mesafede bulunan bir
köyün olduğu ifade ediliyor. 
Köyün kontrol altına alınması durumunda Ebu Zuhur Askeri
Havaalanı
‘nın rejim tarafından ele geçirilmesinin daha da kolaylaşacağı bilgisi
kaydediliyor.

Rejim unsurlarının 18 Aralık’ta Hama kuzeyden İdlib’e giriş yaharak şiddetini artırdığı saldırılar kapsamında; rejim güçleri İdlib’ten kuzeye doğru 45 kilometrelik koridor açarak ilerlemiş, 10 Ocak’ta Halep kent merkezi ve orta kesimlerini İdlib güneydoğusuna bağlayan bölgede bulunan stratejik Ebu Duhur Hava Üssü’nü ele geçirmişti. 

Suriye Arap Ordusu (SAA) unsurlarına direnemeyen muhaliflerin saldırısı üzerine ise 15 Ocak’ta rejim, ele geçirdiği hava üssü etrafından geri çekilmişti. 

16 Ocak’ta Ebu Zuhur’u rejimden geri alan isteksiz muhalifler, Esad güçlerini durduramasa da yavaşlatmayı başarmıştı. Ancak rejim Haleb yönüne yönelerek kuşatma planını sürdürmeyi başarıyor. HABERYİRMİ

İLGİLİ HABERLER

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir