IŞİD, yeniden 3 kentte: Suriye son durum harita (16 Ocak 2018) – Özel


SURİYE (HABERYİRMİ) – Rejim güçlerinin İdlib saldırısını fırsata çeviren IŞİD, Hama’dan kuzeye ilerleyerek İdlib ve Halep‘in bir bölümünde de kontrol sağladığı öğrenildi.

Rus destekli Suriye Arap Ordusu (SAA) saldırısı sonrası 2013’ten itibaren Halep‘te bulunan IŞİD, geçtiğimiz 1 Temmuz’da tamamen kaybettiği Halep‘e, güney sınırından yeniden giriş yaptı. 
Harita: IŞİD Hama Hama, İdlib ve Halep sınırları içine yeniden giriş yaptı.
18 Aralık’ta rejimin İdlib’i hedef alan saldırılarında, bölgedeki çatışmalardan yararlanan IŞİD, hem rejim hem de muhalif unsurların elindeki bazı köyleri alarak üç vilayetin kesiştiği hatlarda kontrol sağladı. 
Bu tarihten önce Hama kuzeyinde küçük bir alanda sıkışan IŞİD, son bir haftada hem İdlib güneydoğu, hem de Halep güneybatı hatlarında vilayet sınırlarının kesiştiği bazı köyleri ele geçirerek 3 vilayette birden sınırlı bir kontrol sağlamış oldu. 
IŞİD Hama Hama, İdlib ve Halep sınırları içine yeniden giriş yaptı. 

Bu arada IŞİD, yaptığı saldırılara dair bazı propaganda görselleri yayınladı. Yapılan duyuruda Ebu Dohur (Zuhur) havaalanı yakınlarında rejim pozisyonlarına yapılan baskınlardan fotoğraflar yer aldı. Fotoğraflarda bazı rejim güçlerinin etkisiz hale getirildiği, bazılarının canlı olarak ele geçirildiğine yer veriliyor.

Foto: 16 Ocak-2018 / ISIS propaganda photos. 

Muhaliflerin kuzeyden gerçekleştirdiği saldırılarla birkaç kilometre boyunca güney hatlarına çekilen rejim güçleri, bu hatlarda da IŞİD saldırısına maruz kaldı. 

Ebu Dohur havalananının 6 kilometre güneyinde rejim unsurlarına saldıran IŞİD’in, daha önce Hama kuzeyinde küçük bir alanda kontrol ettiği alanları, böylece Halep hatlarına da taşımış olduğu görüldü. 
İdlib’in güneydoğusunda; Hama ve Haleb sınır hatlarına sıfır noktadaki vilayet sınırında rejimin muhalif unsurlardan ele geçirdiği bölgeye de saldıran IŞİD, İdlib sınırı içinde kalan küçük bir bölümü de ele geçirerek Hama kuzeyindeki kısıtlı varlığını İdlib güneydoğusu ile Halep güneybatı vilayet sınırlarına taşımış oldu.

FOTO: Haleb güney sınırında IŞİD tarafından etkisiz hale getirilen rejim ordu güçlerine ait unsurlar
Bu arada rejim güçlerinin de, Hama kuzeydeki IŞİD cephelerine saldırdığı görülüyor. 
Suriye kuzeyinde güç mücadelesi veren unsurların, adeta birbirlerinin attığı adımları kollayarak, saldırı stratejilerini belirledikleri görülüyor.
Suriye kuzeyinde Halep’te 2013’ten bu yana varlığını koruyan IŞİD, 1 Temmuz 2017’de Halep güney sınırında bulunan Rusafa-Ithriya hattının, rejim güçlerinin kontrolüne girmesiyle birlikte Halep’i tamamen kaybetmişti. HABERYİRMİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir