PKK, ‘CİHAD’ İLAN ETTİ!: Afrin son durum (ÖZEL HABER)


SURİYE, Halep (HABERYİRMİ) – Rejimle Afrin pazarlığı yürüten PKK, pazarlık istediği gibi gitmeyince dün kılınan cuma namazlarında, okuttuğu hutbe ile cihad ilan etti. Afrin’deki tüm camilerde okunan hutbede “Müslüman Afrinliler”, TSK ve ÖSO unsurlarına karşı “cihada” çağrıldı. 

Afrin’de cuma namazı hutbesinden. PKK News Agency / ANHA

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) unsurlarının olası ilerleme ihtimaline karşın B Planı üzerinde çalışan YPG/PKK, rejimle müzakerelerini sürdürüyor.

Örgütün, böyle bir risk durumunda önce Suriye Arap Ordusu‘na (SAA) “bayrak dikme izni” vermek istediği, bununla sonuç alınamazsa, “tüm Afrin’i SAA’ya koşulsuz devretmeyi” planladığı biliniyor. Ancak rejimin, sadece Afrin’in değil Haseke ve Rakka’nın devrini de talep etmesi nedeniyle müzakerelerden henüz sonuç alınmış değil.  


Süreç devam ederken, Afrin’de seferberlik ilan eden PKK/YPG, özellikle bölgedeki Arapları manipüle etmek için ilginç bir planı daha devreye soktu.  
Örgüt dün, Afrin, Menbiç hattında kontrol altında tuttuğu camilerde, PKK‘lı Kürt “imamlar” aracılığıyla cihad ilanını duyurdu.

PKK’ya ait haber ajansı ANHA‘nın kamera kurduğu camilerde Cuma hutbesi veren imamlar, dualarında Afrin’e yürüyen Türk ve Arap unsurlar için “Allah’ım onları kahret” diye dua etti.


26 Ocak’ta Afrin’de bir camide kılınan cuma namazı hutbesinde vaaz veren kişinin, TSK ve ÖSO unsurlarını işaret ederek “Allah’ım “Siccil yağdır üzerlerine” dediği görülüyor.

Suriye iç savaşı boyunca ABD unsurlarınca seküler (dinsiz) yapısı nedeniyle destek gören örgüt, IŞİD’i “Çihatçı çeteler” benzeri adlarla tanımlarken, video görüntülerinde de “hilafete karşı yaptıkları mücadele” ile dünya kamuoyunda  boy gösterdi. 


Marksizm-Leninizm, Ateizm, Maoculuk, Kürt milliyetçiliği, Apoculuk ve demokratik konfederalizm gibi ideolojilerden beslenen örgütün, ABD hava desteği olmadan Türk ve Araplara karşı savunma pozisyonunda kalma durumu ortaya çıktığında Allah, Kur’an ve cihat kavramlarını kullanması ise bölgedeki Müslüman Arap ve Kürtlere yönelik stratejiden ibaret olduğu değerlendiriliyor.

Afrin son durum harita 28 Ocak 2018.
Suriye Halep’e bağlı Afrin son durum haritası 28 Ocak 2018.

İNTERNET KAFELER KAPATILDI

PKK sadece bununla da kalmadı. Afrin’de internet kafelerin tamamı yasaklanırken, Menbiç’te de benzer biçimde tüm internet kafelerin kapatıldığı, özellikle Arap ailelerin yakın takibe alındığı öğrenildi.

Haberyirmi’nin edindiği bilgiye göre YPG, özellikle Afrin’deki tüm Arapları fişlemiş durumda. Diğer taraftan Müslüman bazı Kürtlerin de isim isim kayda alındığı ve kent merkezinde izlendiği öğrenildi. HABERYİRMİ


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir