PYD’den Afrin açıklaması: Türkiye’ye engel olun yoksa… (Özel)


SURİYE, Haleb (HABERYİRMİ) – Suriye’nin kuzeyinde ABD desteği ile YPG devleti için mücadele veren YPG’nin siyasi uzantısı PYD, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyindeki Afrin bölgesine olası saldırısını engellenmesi için “dünya güçlerine” çağrı yaptı. 

İsrail merkezli yayın yapan The Jerusalem Post‘un Beyrut mahreçli haberinde, PYD’nin  Çarşamba günü yaptığı açıklama yer aldı.
PYD Eş Başkanı Salih Muslim
PYD Eş Başkanı Salih Muslim
Buna göre PYD tarafından yapıldığı belirtilen o açıklamada “Afrin’in yalnız olmayacağı” belirtilerek, “Türkiye’nin saldırı düzenlemesi halinde Suriye kuzeyinde PYD kontrolünde bulunan tüm hatlardan karşılık verileceği” tehdidi yer aldı. 
Ankara, Suriye’de PKK’nın kontrol ettiği Afrin’e karşı askeri operasyon uyarılarını son birkaç gündür yüksek sesle dillendiriyor.
Suriye, Irak, İran ve Türkiye’yi içine alan topraklarda “Büyük Kürdistan” için silahlı terör eylemleri gerçekleştiren PKK, bu amaç doğrultusunda 2003’te Suriyede PYD‘yi (Demokratik Birlik PartisiKürtçe adı Partiya Yekîtiya Demokrat-) oluşturmuştu.
2011 Suriye savaşı ile rejim yanında durarak alanını genişleten PYD, 2014’te IŞİD’in saldırısı sonucu tüm varlığını kaybetmek üzereyken, ABD desteği ile Suriye kuzeyinin büyük bölümünde kontrolü sağlamış oldu. 
YPG ise PYD’nin silahlı kanadını oluşturuyor. Kürtçe “Yekineyen Parastina Gel” (YPG), örgütün adı “Halk Koruma Birlikleri” olarak biliniyor.
PYD’nin Eş Başkanı Salih Müslim doğrudan PKK’dan aldığı talimatlarla örgütü yönetirken, YPG’yi ise PKK’nın Kandil’den gönderdiği Şahin Cilo kod adlı Abdi Ferhad Şahin yönetiyor.

İLGİLİ HABERLER

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir