“Rejim ve IŞİD” anlaştı” diyen ÖSO, bölgeyi IŞİD’e bıraktı!


SURİYE, Hama (HABERYİRMİ) Hama kuzeydoğusunda, rejimi “IŞİD’le işbirliği yapmakla” suçlayan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ve HTŞ unsurları, bölgede süren çatışmalarda dün en az 30 köyü tek bir kurşun bile sıkmadan IŞİD’e terketti. Önceki gün aynı hattın kuzeybatısında rejim güçlerinin kontrolünde bulunan ve Sincar belgesinin de içinde olduğu çok sayıda köyü ele geçiren IŞİD, son gelişme ile birlikte daha önce kısıtlı bölgede sağladığı genişletmeyi sürdürdü.
IŞİD saldırı öncesine dair servis ettiği fotoğraflardan 18 Ocak 2018 Hama. Foto: ISIS propaganda photos.
IŞİD unsurları, İdlib güneydoğusunda rejim kontrolünde bulunan Sincar hattına kadar ilerlemesi ardından, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ve Heyet-i Tahrir-i Şam‘ın (HTŞ), ayrı ayrı ya da birlikte kontrol ettikleri çok sayıda köyü ele geçirdi. Hama kuzeydoğunda Al Kusum bölgesinin kuzeyinde, Halep güney sınırlarına doğru ilerleyen IŞİD unsurları 30’da fazla köyü kontrol altına almayı başardı. (Harita’yı tam boy açmak için buraya tıklayın.)
Suriye Hama, İdlib, Halep bölgesi son durum haritası/19 Ocak 2018 - HARİTA: Haberyirmi.net
Suriye Hama, İdlib, Halep bölgesi son durum haritası/19 Ocak 2018 – HARİTA: Haberyirmi.net. Harita’yı tam boy açmak için buraya tıklayın.

IŞİD’in Hama kuzeydoğusu (siyah okların bulunduğu noktalar-siyah kesik çizgiler vilayet sınırlarını gösteriyor) ile Halep güney vilayeti sınır hattında bulunan Rasim El-Dabe, Muhammed El-Muhavir, Muavar Şamali, Muhammed Şahali, Rasim Al-Basl, Tevrat, Müşirfah, Rasim Arira, Katar Rubua, Thaniyat Al-Sawan, Zaghir, Ebu Mahalah, El Hanin, Al- Janina, El-Khatabiyah, Luwaybidah, El-Cadidah, Nafha, Andarin, Al-Samaqiyah, Huma, Necm El-Zuhur, Umm Qurun, Al-Meşülkiyah, Al-Halibiya, El Salihiyah, Ebu Handiv, Umm Aj, Malihah Saghirah , Awijat Al-Qana köylerini ele geçirdi.

IŞİD’in 30’a yakın köyü ele geçirmesine yönelik saldırısına karşı muhalif unsurların hızla geri çekildiği görüldü. Bu geri çekilmenin neden ve nasıl gerçekleştiği bilinmiyor. Ancak saatler içinde geniş bir bölge IŞİD güçlerinin kontrolüne girmiş oldu. 

11 Ocak’ta IŞİD’in kontrol ettiği alan böyle görünüyordu. HABERYİRMİ
19 Ocak itibariyle aynı bölgede 7 günlük değişim ise haritaya böyle yansıdı. HABERYİRMİ
IŞİD, bulunduğu alanın batısında, rejim güçlerini hedef alıyor. Rejim bu alanları İdlib güneydoğusundan kuzeye doğru Halep güneybatı hatlarındaki rejim güçleriyle birleşmek için kullanıyor. Burada muhalifleri çembere almayı hedefleyen rejim hatlarına saldıran örgüt, İdlib güneydoğusundaki Sincar beldesine kadar ulaşmayı başarmıştı. 
2013’ten itibaren Halep’te bulunan IŞİD, geçtiğimiz 1 Temmuz’da tamamen kaybettiği Halep’e, 16 Ocak’tan itibaren güney sınırından yeniden giriş yapmıştı. 18 Aralık’ta rejimin İdlib’i hedef alan saldırılarında, bölgedeki çatışmalardan yararlanan IŞİD, hem rejim hem de muhalif unsurların elindeki bazı köyleri alarak üç vilayetin kesiştiği hatlarda kontrol sağladı.
Suriye kuzeyinde Halep’te 2013’ten bu yana varlığını koruyan IŞİD, 1 Temmuz 2017’de Halep güney sınırında bulunan Rusafa-Ithriya hattının, rejim güçlerinin kontrolüne girmesiyle birlikte Halep’i tamamen kaybetmişti. 


MUHALİFLER IŞİD REJİMLE İŞBİRLİĞİ YAPTI İDDİASINDA BULUNMUŞTU
Rejim güçleri, IŞİD’in, Hama’da kontrolü altında kalan tek bölgesi Selamiyah hattını, Ekim 2017’de ele geçirmişti. Böylece IŞİD Hama ve bölgedeki tüm varlığını yitirip, daha kuzeye çekilerek Halep güney hatlarına doğru çıkmıştı. 

5 Eylül 2017’de IŞİD’in Hama doğusunda kontrol ettiği Selamiyah bölgesi. 

Ancak ÖSO ve HTŞ, IŞİD’in rejim kontrolünde görülen alanlardan geçerek kuzeye çıkmasını “IŞİD ve rejim arasındaki işbirliği” olarak duyurmuştu. IŞİD kaynakları ise bu çekilmenin, rejim kontrolündeki alanlar olmakla birlikte tam denetim sağlanmayan kırsal bölgelerden gerçekleştiği bilgisini verip iddiaları yalanlamıştı.  

IŞİD’i rejimle işbirliği yapmakla suçlayan muhalif unsurlar, bu gelişmelerden sadece 4 ay sonra Hama kuzeydoğusu ve Halep güney vilayeti sınır hattında bulunan 30 köyü tek bir kurşun bile sıkmadan IŞİD’e terketmiş oldu.
ÖSO NEDEN ÇEKİLİYOR?
Muhaliflerin bölgeden çekilmesi ve IŞİD’in bölgede hızlı ilerleyişi ile ilgili farklı değerlendirmeler bulunuyor.
Bazı değerlendirmelere göre muhalifler bölgeden, “Türkiye’nin Rusya ile yürüttüğü pazarlıklar çerçevesinde” çekiliyor. 
Bu iddiaya göre muhalifler, “Afrin operasyonu karşılığında” rejim unsurlarına verilmesi istenen noktaları direkt rejime teslim etmek yerine; önce IŞİD’e bırakarak dolaylı bir devir gerçekleştiriyor. 
Zira, IŞİD’in söz konusu alanları ele geçirmesi ardından rejimin, hiç bir kısıtlama olmadan yoğun bombardımanla bölgeyi ele geçirmesi hesap ediliyor. Böylece muhalifler “biz rejime toprak vermedik, onları IŞİD teslim etti” diyebilir.
İLGİLİ HABERLER

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir