Tel Rifat’a saldırı başladı: Afrin son durum harita (26 Ocak 2017)


SURİYE, Halep (HABERYİRMİ) – Suriye’nin Halep kenti Afrin ilçesine Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından başlatılan Zeytin Dalı Harekatı, 7’nci günde de sürüyor.
Kuzey’de Bülbül hattında ilerleme sürürken, doğuda Buseyra Dağı hattında askeri unsurların ilerleyişi yoğun yağış ve sis nedeniyle durmuş durumda. Rejim kontrolündeki alanlara lojistik koridoru sağlayan Tel Rifat hattına ise bugün TSK/ÖSO saldırıları başladı.

20 Ocak’ta Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) unsurlarının katılımıyla başlayan operasyonda öne çıkan gelişmeler Haberyirmi farkıyla sizlerle…


GECE BOYU VURULDU: Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) unsurlarının birlikte yürüttüğü Zeytin Dalı Harekatı yedinci gününde kritik gelişmeler yaşandı. 
Harekat kapsamında gece boyunca YPG mevzileri vuruldu. Hatay ve Kilis’te gece boyunca aralıklarla top atışları duyuldu. Kilis’te konuşlu Çok Namlulu Roket Atar (ÇNRA) sistemleri bu sabah saatlerinden itibaren YPG hedeflerini vururken TSK’dan “yeni bilanço” açıklaması geldi.

GENELKURMAY BİLANÇOYU AÇIKLADI: Genelkurmay Başkanlığı 25 Ocak’ı 26 Ocak’a bağlayan gece (Perşembe gecesi-Cuma sabahı) bölgede 23 hedefin 13 uçak tarafından imha edildiğini duyurdu. 
Vurulan noktaların sığınak, barınak, mühimmat deposu ve silah mevzilerinden oluştuğu, 13 uçağın güvenli şekilde üslerine döndükleri bildirildi.
Yine, 26 Ocak’ta yapılan TSK açıklamasında son yapılan atışlarla Zeytin Dalı harekatı kapsamında ölen YPG/PKK’lı sayısının 343’e yükseldiği kaydedildi.
TSK/ÖSO, GERİ ÇEKİLDİĞİ KÖYLERİ YENİDEN ALMAYA BAŞLADI
KUZEY CEPHE: ÖSO’nun ön safta yer aldığı harekat kapsamında kuzeyde Bülbül cephesinde Afrin kuzeyindeki Marsava köyünün hemen güneyinde yer alan Abudan köyü dün TSK/ÖSO unsurlarının kontrolüne girmişti. Tam boy harita için buraya tıklayın.
Afrin 26 Ocak 2018 harita zeytin dali, afrin operasyonu
Afrin 26 Ocak 2018 harita. Tam boy harita için buraya tıklayın.
Bu sabah ise YPG’nin TSK’dan geri aldığı Kurni köyü yeniden TSK/ÖSO güçlerinin denetimine girdi. 20 Ocak’ta geniş kapsamlı hava harekatı ardından 21 Ocak’ta ele geçirilen Kurni, 25 Ocak’ta YPG tarafından geri alınmıştı. 1 gün arayla Kurni köyü yeniden TSK/ÖSO unsurlarının denetimine girmiş oldu. 
İki köyün ele geçirildiğine dair resmi duyuru.

Gelişme, Zeytin Dalı harekatının resmi duyurusuyla ila edildi. Yine bu sabah saatlerinden itibaren kuzey hatlarındaki çatışmaların Afrin’in kuzeydeki sınır kasabası Bülbül etrafında sürdüğü öğrenildi. Türk topçu birlikleriyle jetlerin ilçenin kuzey giriş kırsal bölgelerine yönelik atışlar düzenlediği belirtiliyor.

BURSEYA’DA ETKİLİ SİS BUGÜN KALKIYOR!
DOĞU CEPHESİ: Afrin harekatının en zor cephesi… En azından şimdilik… Azez hattından Afrin’e yapılmak istenen giriş, Cebel Burseya Dağı‘ndan geçiyor. Ancak bu hatta yüksek ve tahkim edilmiş YPG mevzileri, sis, yağmur, çamurlu arazi ve soğukla birleşince harekattan bahsetmek mümkün olmuyor. ÖSO büyük ölçüde durmuş durumda. Askeri araçlar ilerleyemiyor, uçaklar bölgede uçamıyor, ya da kısıtlı uçuyor. 

Burseya Dağı Hava Durumu 26 Ocak 2018 için sisli
Burseya Dağı Hava Durumu 26 Ocak 2018 için sisli. Kaynak: Accuweather
Havanın düzelmesi bekleniyor. Haberyirmi‘nin Accuweather hava tahmin sisteminden ulaştığı verilere göre Afrin hattında bulunan Burseya Dağ sisteminin olduğu alanların tamamında sis bugün de etkili olmaya devam ediyor.
Afrin Hava durumu: 26-27-28-29-30 Ocak günleri, parçalı bulutlu ve sonraki günler açık güneşli. Kaynak: Accuweather
Operasyonun başından bu yana olumsuz hava koşulları seyrini korurken, hava şartlarının bugünden sonra değişmesi bekleniyor. 
Haberyirmi‘nin Accuweather hava tahmin sisteminden ulaştığı verilere göre hafta sonu yani 27 Ocak Cumartesi itibariyle hafta boyunca bölgede, açık ve yer yer bulutlu yağışsız havanın etkili olması bekleniyor. 27 Ocak’ta başlayacak açık ve güneşli hava 31 Ocak’a kadar etkili olacak. TSK’nın bu hatta yapacağı ilerlemenin en etkili “ateşleyicisi” işte bu açık ve sis olmayan 5 gün olabilir.


BURSEYA DAĞI NERESİ
Azez Afrin sınırında olan Burseya Dağı 2 bin metreden fazla yüksekliğe sahip, Afrin’in doğu girişini koruyan doğal koruganlık şeklindeki dağ YPG’nin doğudaki savunma hattının da omurgasını oluşturuyor. Zeytin Dalı Harekatı‘nın ikinci gününde dağın hemen güneyindeki Marin ele geçirilmişti. Aşağıdaki fotoğrafta hem Marin hem de Buseyra Dağı birlikte görülüyor. Drone ile İHA tarafından çekilen görüntülerde sınır hattını çevreleyen duvar, zeytin bahçeleri yer alıyor.
Önde Marin Köyü, Arkada Burseya Dağı
Dağın güneyinde bulunan Marin köyü ise 22 Ocak’ta ÖSO kontrolüne geçmişti.


TEL RIFAT’A SALDIRILAR BAŞLADI
ÖSO unsurlarının bugünden itibaren, YPG’nin rejim koridoruyla bağlantı sağladığı en önemli iki açık kanaldan biri konumundaki Tel Rifat’a saldırı başlattığı öğrenildi. Bilgi, Tel Rifat’a konuşlu Rus askeri kaynaklarca doğrulandı. Tel Rifat’tan çekilen Rus unsurları, Türk birliklerinin çekilmeden kısa süre sonra Tel Rifat’ı hede almaya başladığını duyurdu.
ÖSO savaşçıları Afrin doğu hattında ilerlemesini durdurmuş durumda.
İngiliz Times gazetesine konuşan ÖSO’nun Sultan Murat Tümeni’nin komutanı Ahmet Osman ise Suriye içerisinden Afrin’e doğru yeni bir cephe açmaya hazırlandıklarını ve Tel Rıfat çevresindeki köyleri ele geçirmeyi hedeflediklerini söyledi.
Osman, BBC Türkçe’nin yansıttığı açıklamalarında, “Kötü hava koşulları nedeniyle savaşçılar kolay hareket edemiyorlar. PKK’lı teröristler mevzilerini güçlendirmeye devam ediyor. Keskin nişancıları ve yüksek teknolojili silahları var. Cephe hattına çok sayıda mayın döşemiş durumdalar” dedi.
Sultan Murat Tümeni’nin komutanlarından Ahmet Osman
Bu arada Osman, Tel Rıfat hattı üzerinden başlatılacak harekatın birkaç gün içerisinde hava şartlarının düzelmesiyle başlatılacağını da ifade etti.
Haberde, “Sultan Murat Tümeni, Fırat Kalkanı harekatında da yer aldığı, Cerablus, Mare ve El Bab’da Türk askerleriyle birlikte aynı safta savaştığı dikkat çekildi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir