Üç koldan kuşatma başladı: İdlib Son durum harita (12 Ocak 2017) – Özel Haber


SURİYE, İdlib (HABERYİRMİ) – 17.59: Rejim güçleri, Halep kent merkezi ve orta kesimlerini İdlib güneydoğusuna bağlayan bölgede bulunan stratejik Ebu Duhur Hava Üssü‘ne ulaşması ile birlikte 3 yönden kuşatma saldırısına başladı. 

Suriye rejim ordusu 18 Aralık’tan bu yana İdlib’i hedef alan saldırılarda yeni bir aşamaya geçti. Hama hattından başlayarak 45 kilometrelik yarma harekatıyla Ebu Duhur (Ebu Zuhur) Hava Üssü‘ne kadar ilerleyen Rus destekli rejim güçleri, bölgeyi üç parça halinde yutmak için kuşatma harekatına başladı. 
Üç çepheden devam eden kuşatma saldırısı ile muhaliflerin elinde tek parça olarak bulunan İdlib, Halep batısı ve güneyi ile Hama kuzeyinin 3 parçaya bölünmesi amaçlanıyor.

Ebu Duhur Hava Limanı Esad Güçleri. Haberyirmi 12 Ocak 2018

Suriye Arap Ordusu’nun (SAA), Rus güçleriyle birlikte İdlib’e yönelik saldırılar böl-parçala-ele geçir evresine geçti.  
18 Aralık’ta Hama kuzeyinden başlayarak 20 kilometre genişliğinde, 45 kilometre boyunca kuzeye doğru ilerleyen rejim unsurları, daha kuzeyde bulunan SAA unsurlarıyla arasındaki mesafeyi 15 kilometreye, Halep Hanasır hattında, doğudaki rejim unsurlarıyla arasındaki mesafeyi 8 kilometreye kadar indirdi. Bu sabah saatlerinden itibaren yeni aşamaya giren saldırılarda, Rus destekli Esad güçlerinin “kuşatma” için düğmeye bastığı bildirildi.

Suriye İdlib son durum harita 12 Ocak 2018. Haberyirmi
Suriye İdlib son durum harita 12 Ocak 2018. Haberyirmi

Kuşatma kollarından birini güneyden kuzeye çıkan kuvvetler oluştururken, bu güçlerin, hem kuzeyde Halep hattında bulunan rejim unsurlarıyla hem de doğuda yine Halep’e bağlı Hanasır hattındaki rejim unsurlarıyla birleşmeyi amaçladığı anlaşılıyor. 
Üç hattın birleşmesiyle muhaliflerin elinde tek parça halinde bulunan İdlib, Halep ve Hama vilayet sınırlarını  içine alan bölge, rejim tarafından üçe bölünmüş olacak. 

Halep’in güney batısı, Hama kuzeyi rejim kuşatması altına alınmış olacak. Rejim bu hamle ile kuşattığı bölgeleri, dışarıdan gelecek olası sevkıyat hatlarını kapatmış olarak ele geçirmeyi hedefliyor. 

Bu arada yaklaşık 130 bin Suriyelinin, İdlib’e yönelik saldırılar nedeniyle hareket halinde olduğu, Türkiye sınırına yakın bölgelere yoğun göç yaşandığı öğrenildi. Türk Kızılay’ı Atme hattına yaşanan büyük göçe karşı yeni bir sığınma kampı inşaa etmeye başladığı bildirildi.


İDLİB’E YÖNELİK REJİM SALDIRILARI
Rejim güçleri Hama kuzeyinde başlayan saldırılar kapsamında 18 Aralık’ta İdlib güney sınırlarına ulaşmıştı. Hızla ilerleyen SAA, Qasr Ali köyünü ele geçirip İdlib sınırlarından içeri 19 Aralık’ta adım atmış oldu

28 Aralık’ta, İdlib güney sınırları içinde kalan Dajaj ve Tamat el Halife, Mushayrifa bölgeleri, 29 Aralık’ta, Ebu Dali köyü, 1 Ocak’a Khwein al-Kabir, Al-Khuwayn köyleri rejim güçleri tarafından ele geçirildi. 

5 Ocak’ta Umm Rujam, Faheel Jalas, Rujm Al-Mushrif, Luwaybidah köyleri, 9 Ocak’ta da Burtuqalah, Farijah, Juhman, Duwadiyah, Ray Al-hawa, Abul Eleij, Jubb Al-Qasab, Maksar Tahtani, Maksar Fawqani, Harmalah, Bashkun, Harjalah, A’jaz, Ebu Duhur hattında kalan Abu Tahiha, Harmala, Karatin, and Al-Mushrefa, Rubay köy ve beldeleri de SAA kontrolüne girdi. 

11 Ocak’ta Jubb Abyad, Aziziyah, Ras Al-ain, Rasm Niyas, Rasm Al-jahash, Uwejah, Umm Tamakh, Buwaydir, Rifiyah, Bayaah Sagirah, Bayaah Kabirah, Qawlat Buwaydir, Tall Salmo, Al-Baiyaiyah, Al-Dabshiyah, Zafr Sagheer, Zafr Kabeer, Bayaa Kabeera, Bayaa Sagheera, Um Jorah, Al-Buwyti, Rasm Ayed ve Um Jareen köylerini ele geçirdi.
SAA unsurları 18 Aralık’tan bu yana 45 kilometrelik koridorda kontrol sağlamış oldu. HABERYİRMİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir