YPG, 4 köyü daha geri aldı: Afrin son durum harita (25 Ocak 2018)


SURİYE, Halep (HABERYİRMİ) – Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) unsurlarının birlikte yürüttüğü ve 20 Ocak’ta düzenlenen hava harekatıyla başlayan Zeytin Dalı Harekatı beşinci gününde kritik gelişmeler yaşandı. 

20 Ocak’tan bu yana 13 köyü ele geçiren TSK/ÖSO’nun son 3 günde 6 köyden çekildiği görüldü. Askeri kaynaklar çekilmenin “kontrollü” olduğu, “yeni tespit edilen hedeflerin belirlenerek, vurulması amacını taşıdığı” bilgisini paylaşırken harekatın ilk 5 gününde etkisiz hale getirilen YPG’li sayısı da açıklandı. 
Türk Silahlı Kuvvetleri, bugün harekat başından bu yana geçen 5 günde etkisiz hale getirilen YPG’li sayısının 303 olduğunu duyurdu. 

HAVA SALDIRILARI İKİ HATTA YOĞUNLAŞTI
Harekatın bugünkü bölümünde özellikle Batı Azez kırsalı ile güneydoğu hattında Cinderes ilçesi kırsalına yönelik F-16 bombardımanları yoğunlaştı. Harekat kapsamında dün 27 savaş uçağının 47 hedefi tahrip ettiği duyuruldu. 
Haritayı tam boy görmek için buraya tıklayın. 
Afrin son-durum harita 25 ocak 2018
Afrin son-durum harita 25 ocak 2018 – Haritayı tam boy görmek için buraya tıklayın. 
BURSEYA DAĞI’NDA ÇATIŞMALAR ŞİDDETLENDİ
DOĞU CEPHESİ: 
  • Buradaki çatışmalar Burseya Dağı ve etrafında şekilleniyor. Dağın bir bölümü TSK/ÖSO güçlerinde. YPG direnişi sürüyor. Bugün savaş jetlerinin bölgedeki Helwaniya, Baflon, Qatma ve Qastal Jando hatlarında konuşlu YPG mevzilerini vurduğu öğrenildi. 
  • 6’ncı günde yoğun çatışmaların yaşandığı Cebel Burseya Dağı‘nda top sesleri gelmeye devam etti.  
  • Sınırda konuşlu fırtına obüs topları ile çok namlulu roketatarlar bölgedeki PKK/PYD mevzilerini vurmaya devam etti. 
  • Burseya Dağı etrafında ÖSO birlikleri ile YPG arasında şiddetli çatışmaların sürdüğü bildirildi. Video: Burseya Dağı’nda ÖSO güçleri. 
  • Cebel Burseya Dağı’na başlatılan harekat, zor koşullarda sürüyor. Soğuk hava, sis, yağmur ve çamur nedeniyle ilerlemeye ara veren Türk birlikleri ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçleri, mevcut pozisyonlarını korumaya devam ediyor. Askeri yetkililer, Burseya Dağı’nın temizlenmesinden sonraki hedefin Türkiye’ye yönelik roket ve havan saldırılarının yapıldığı Bafelyun Tepesi olduğunu bildirdi.
  • Bu sabah yine operasyon için Burseya Dağı’na hareket eden ÖSO güçleri, çamurlu yolda araçların hareket edememesi nedeniyle ilerleyemedi. 
  • Bunun üzerine durum değerlendirmesi yapan ÖSO güçleri, iklim şartları ve coğrafi koşullar nedeniyle olası çatışmalarda kayıp verilmemesi için havanın düzelmesi kararı alarak, dağdan ayrıldı.
Afrin kuzeyi Kurni cephesi-ÖSO unsurları
  • Askeri yetkililer, saldırıların yapıldığı bölgedeki terör hedeflerinin savaş uçakları ve obüslerle vurulduğunu, Cabel Burseya’nın ardından Bafelyun Tepesi‘ne yöneleceklerini kaydetti.
  • Sahadan gelen bilgilere göre, hattaki ilerleyişin, Burseya Dağı ve Bafelyun Tepesi‘nin ardından Afrin ile Azez arasında bulunan Marin, Kastel Cindo, Maranez, Minnag ve Tel Rıfat bölgeleri ile çevresindeki köylere yönelik olacağı bildirdi.
  • Bu arada 7 YPG’linin canlı olarak yakalandığı, Reyhanlı ve Hassa’ya getirilen militanların 3’ünün, işlemlerinin ardından çıkarıldıkları mahkemece tutuklandığı açıklandı. Diğer YPG’lilerin de işlemleri sonrası tutuklanması bekleniyor. 
TSK/ÖSO YENİDEN GİRMEYE ÇALIŞIYOR
BATI CEPHESİ:  

  • Batı cephesinin güney kesimlerinde bulunan ve Afrin‘e giden hatta daha az dağlık yola sahip olması ve Afrin‘e direkt bağlantısı olması nedeniyle kritik önemde bulunan Cinderes  doğu (Hatay sınırı) kırsalı yoğun hava saldırılarıyla vuruldu. 
  • ÖSO unsurlarının Cinderes bölgesindeki Hammam köyü doğusundaki tepelere top atışı desteği ile ilerlemeye çalıştığı öğrenildi.
KUZEY CEPHESİ: 
ÖSO birliklerinin, Afrin’in kuzey tarafındaki Bülbül bölgesinde YPG ile yoğun çatışmalar yaşadığı, çatışmaların ardından Ömer Uşağı köyüne girmeye çalıştığı öğrenildi. 

Bu hatta bulunan Marsava köyünün hemen güneyindeki Abudan köyüne giren ÖSO, unsurlarının kontrol altına aldığı köyden paylaştığı videoda, Abdullah Öcalan’ın fotoğrafları görülüyor.


YPG 4 KÖYÜ DAHA GERİ ALDI, 7 KÖY TSK/ÖSO KONTROLÜNDE
  • Kuzey cephesi Bül Bül ilçesi kırsalında Bali Köy, Kurni, Şeyh Horoz, Ömer Simu köyleri YPG kontrolüne girdi. 
  • TSK/ÖSO unsurları 23 Ocak’ta yine kuzey hattındaki Şenkal köyünden 24 Ocak’ta da batıdaki Candaris hattında bulunan Hamam köyünden geri çekilmişti. 
  • Böylece 20 Ocak’tan bu yana 13 köyü ele geçiren TSK/ÖSO, son 3 günde 6 köyden çekilmiş oldu. 
  • Halen 7 köyün ÖSO unsurları kontrolünde olduğu öğrenildi. 
  • Askeri kaynaklar çekilmenin “kontrollü” olduğu, “yeni tespit edilen hedeflerin belirlenerek, vurulması amacını taşıdığı” bilgisini paylaşıyor.
Bu arada YPG’nin siyasi çatı yapılanması PYD lideri Salih Müslim’in sosyal medyadaki hesabından “Türkiye Afrin’de katliam yapıyor” iddiasıyla servis edilen görselin, Doğu
Guta’da 2014’te çekildiği ortaya çıktı. 
Müslim, örgüt destekçilerinin kara
propagandasının ifşa olmasıyla paylaşımı kaldırdı. HABERYİRMİ


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir