Zeytin Dalı Harekatı ile ilgili kulislerde konuşulan o iddia

Afrin’de son durum… Birleşmiş Milletler’in 72 saat süre verdiği ateşkesin 27 Şubat’ın ilk dakikalarında resmen yürürlüğe girmesi ile eşzamanlı olarak YPG’ye yönelik Zeytin Dalı Harekatı’nda da kritik gelişme yaşandı. Haberyirmi kulislerde konuşulan o sorunun yanıtını aradı, kritik satırların altını çizdi. İşte yanıtlar….


FOTO: Afrin, TSK ve ÖSO unsurları...

ANALİZ – Türk Silahlı Kuvvetleri‘nin (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu‘nun (ÖSO) 20 Ocak’ta Afrin’deki YPG mevzilerine yönelik başlattığı Zeytin Dalı Harekatı 40. gününe girdi. Ancak akıllarda derin bir soru işareti ile…

Türkiye BM’nin aldığı ateşkes kararı uyarınca operasyonu yavaşlattı mı?…

Türk makamlarına göre hayır! Zira Türk Silahlı Kuvvetleri, “Zeytin Dalı Harekâtı” son 24 saatte 101 militanın etkisiz hale getirildiğini, harekatın başlangıcından itibaren etkisiz hale getirilen YPG’li sayısının 2 bin 184‘e ulaştığını açıkladı.

SAHADA SESSİZLİK HAKİM

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) 24 Şubat’ta “Suriye’ye insani yardım ulaştırılabilmesi” ve “Doğu Guta’daki durumu ağır hasta ve yaralıların tahliyesi” gerekçesiyle en az bir ay insani ateşkes kararı alındığını duyurmuştu. 72 saat sonra (3 gün) uygulanması kararlaştırılan ateşkes, 72 saat geçtikten sonra yani 26 Şubat’ı 27 Şubat gecesine bağlayan gece saatlerinde yürürlüğe girdi.

Ancak TSK/ÖSO birliklerinin Afrin’e yönelik yoğun saldırısı da aynı dakikalarda kesildi.  Oysa 72 saatlik ateşkes öncesi TSK/ÖSO çok sayıda bölgeyi ele geçirip seri bir ilerleme sağlamıştı. O 72 saatlik süreçte hızla ilerleyen TSK/ÖSO önce batı ve kuzey cephelerini birleştirmiş, ardından da Şeyh Hadid hattında YPG’nin Türkiye sınırında kontrol ettiği son cebi ele geçirerek örgütün sınırla temasını koparmıştı. Operasyonların bıçak gibi kesilmesi ise ateşkesin yürürlüğe girmesiyle aynı dakikalara denk geldi. İşte bu nedenle Türkiye BM kararı doğrultusunda harekatı frenledi mi sorusu sorulmaya başlandı.

Kulislerde, operasyonun Birleşmiş Milletler’in aldığı kararla ilgisinin olup olmadığı sorulurken, bazı kaynaklar harekatın devam ettiğini, ancak yoğun sis ve yağışlar nedeniyle yavaşladığını bildiriyor.

Haberyirmi’nin Accuweather sisteminden derlediği 28 Şubat – 4 Mart 2018 arasında, Afrin için oluşturulan 5 günlük hava tahmin raporuna göre, ilçede bugün de sağanak yağış bekleniyor. Dün hem sis hem yağışın etkili olduğu kentte, yarından itibaren ise güneşli ve bulutlu hava hakim olacak. 1 Mart (dahil) -4 Mart  (dahil) arasındaki 4 gün boyunca yağış beklenmiyor.

Bölgede bugün beklenen rüzgar da güneybatı istikametinden (Racu) esiyor. Rüzgarın saatteki hızı ise 15 kilometre civarında bekleniyor. Gün boyu 2 saat düzeyinde toplam yağış bekleniyor. Önümüzdeki 5 günlük süreçte beklenen hava durumu ise şöyle:

Afrin 5 günlük hava durumu .
Afrin (28 Şubat-4 Mart 2018) 5 günlük hava durumu .
Afrin rüzgar durumu.

 

 

Elbette Türkiye’nin tutumu önümüzdeki birkaç gün içinde netleşecek. Hava şartlarına bağlı yavaşlama önceki süreçlerde de yaşanmış, çamur, sis ve yağışın etkisiyle operasyon durma noktasına kadar gelmişti.

TÜRKİYE’YE “AFRİN” DAYATMASI SÜRÜYOR

Bunun yanında hem ABD’nin başını çektiği unsurların YPG’ye yönelik operasyonun durdurulması yönünde çağrıları da giderek artıyor. Önceki gün Sputnik, Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüştüğünü, görüşmede Macron’un BM’nin aldığı ateşkes kararının Afrin’i de kapsadığını söylediğine yer vermişti. İddia bugün Türk Dışişleri Bakanlığı’nca yapılan açıklamayla yalanlandı. Açıklamada görüşmenin gerçekleştiğini, ancak Afrin vurgusunun hiç bir biçimde yapılmadığı belirtildi.

Bir başka gelişme de ABD cephesinde yaşandı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert de Afrin’in ateşkese dahil olduğunu söyleyip, Türkiye’nin BM kararını yeniden okumasını söyledi.

ABD’den gelen bu açıklamaya Türkiye’den yine yanıt gecikmedi. Bu sabah saatlerinde Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert’in 2401 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararının Afrin’i de kapsadığına ilişkin açıklaması hakkında, “ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü’nün söz konusu BM Güvenlik Konseyi kararının ‘Türkiye tarafından iyi okunması’ gerektiği yönündeki ifadeleri, her türlü temelden yoksundur ve kararın odak noktasını anlayamadığını ya da bu odağı çarpıtmak istediğini göstermektedir” ifadesini kullandı.

Aksoy, “ABD’nin de teröristlere destek veren açıklamalar yapmak yerine rejimin masum sivil insanlara saldırılarını durdurmaya odaklanmasını tavsiye ederiz” ifadelerine yer verdi.

Afrin son durum harita
Harekat kapsamında 26 Şubat’tan sonra ilerleme yok. Sahadan gelen raporlara göre aynı pozisyonlar korunuyor. Hava saldırısı raporlanmazken, bu durum aynı zamanda sis ve yağışa da bağlanıyor.

Yani Türkiye’ye baskılar giderek artarken, şu ana kadar kararlılığını yineleyen Türkiye, Afrin’deki harekata devam ediyor.

Şimdilik Afrin’deki harekatın yavaşlama nedeninin olumsuz hava koşullarından mı  yoksa BM kararının etkisinden mi olup olmadığı net değil.

TSK: HAREKAT DEVAM EDİYOR

Diğer taraftan TSK tarafından bugüne ait resmi açıklamadan operasyonun sürdüğü anlaşılıyor. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) resmi internet sitesi üzerinden yapılan 28 Şubat 2018 /saat 10.30‘da yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından, hudutlarımızda ve bölgede güvenlik ve istikrarı sağlamak maksadıyla, Suriye’nin kuzeybatısında Afrin bölgesinde, PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ’a mensup teröristleri etkisiz hale getirmek ve dost ve kardeş bölge halkını bunların baskı ve zulmünden kurtarmak üzere, 20 Ocak 2018 saat 17.00’den itibaren “Zeytin Dalı Harekâtı” başlatılmıştır.

Harekât, ülkemizin uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları, BMGK’nin terörle mücadeleye yönelik özellikle 1624 (2005), 2170 (2014) ve 2178 (2014) sayılı kararları ve BM sözleşmesinin 51’inci maddesinde yer alan Meşru Müdafaa Hakkı çerçevesinde, Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygılı olarak icra edilmektedir.

Harekâtın planlama ve icrasında sadece teröristler ve bunlara ait barınak, sığınak, mevzii, silah, araç ve gereçler hedef alınmakta olup, sivil/masum kişilerin ve çevrenin zarar görmemesi için her türlü dikkat ve hassasiyet gösterilmektedir.

“Zeytin Dalı Harekâtı” kapsamında, Kara ve Hava operasyonları sonucunda 101 PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütü mensubu etkisiz hale getirilmiştir.

Harekâtın başlangıcından itibaren etkisiz hale getirilen terörist sayısı 2184 olmuştur.

Hava harekâtı ve kara ateş destek vasıtaları ile desteklenen kara harekâtı planlandığı şekilde başarıyla devam etmektedir.

Ateşkes kararı 30 gün yürürlükte kalacak. Yağışlı hava ise dün etkili olurken bugün yerine parçalı bulutlu ve yağışsız bir havaya bırakacak. Bu yavaşlamanın nedenini güneşin açtığı ilk sabah daha net anlayacağız. Kulislerde sorulan sorunun yanıtını verebilmek için de önce yukarıdaki hava durumuna bir kez daha bakmayı, sonra da en yakın güneşli havayı beklemek yerinde olacaktır. HABERYİRMİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir