Afrin son durum harita (13 Şubat 2018): Cinderes’te şehir savaşı başlıyor


Zeytin Dalı harekatı son durum harita, Afrin harekatı son durum harita, Afrin’de son durum, Afrin son durum harita, Afrin’de son durum haritası, 13 Şubat 2018…


ÖSO. Kuzey Bülbül hattı. Ömer Simo Köyüne giden savaşçılar. 13 Şubat 2018

SURİYE, Halep (HABERYİRMİ) – Cinderes’ten önce son savunma hattı Ahcele köyü 18:00’da TSK/ÖSO unsurlarının kontrolüne girdi. Özel Harekat birliklerinin şehir savaşı için bölgeye ulaştığı bildirildi. Sabah saatlerinde de Kuzey cephede Şeyh Horoz köyünde ilerleyen TSK/ÖSO güçleri kritik dağın doğu eteğindeki ilk köy olan Ömer Simo köyünü ele geçirmişti. İşte günün özeti ve sıcak detaylar…


Türk  Silahlı Kuvvetleri‘nin (TSK), YPG/PKK kontrolündeki Afrin’e yönelik 20 Ocak’ta başlattığı
Zeytin Dalı Harekatı’nda 25’inci güne girildi. 72 savaş uçağının hava bombardımanıyla başlayan harekatta, bugün Kuzey cephede Şeyh Horoz köyünde ilerleyen TSK/ÖSO güçleri, kritik dağın doğu eteğindeki ilk köy olan Ömer Simo köyünü ele geçirdi. Cinderes’ten önce son savunma hattı Ahcele köyü de TSK/ÖSO unsurlarının kontrolüne girdi.

TSK birlikleri ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçlerinin, karadan çatışmalarla bugüne kadar ele geçirdiği belde, köy, köy altı, dağ ve tepelerden oluşan nokta sayısı 50’ye ulaştı. 

AÇIK HAVA YERİNİ SİS VE YAĞIŞA BIRAKTI
Coğrafi yapı ve hava koşulları nedeniyle zaman zaman
yavaşlamasına rağmen harekât, TSK birlikleri ve ÖSO güçleri tarafından “derinlik”
oluşturularak, sürdürülüyor.
Havanın bir haftadır güneşli ve açık geçmesinden sonra, yeniden yağışlı ve sisli havanın etkili olduğu bölgede, YPG sızma-saldırı hamlelerinde bulunuyor.

Harekat kapsamında, sık sık sıcak çatışmalar yaşanıyor. 

Halep-Afrin 13 ve 14 Şubat hava durumuKaynak: Accuweather

Çatışmaların bugünkü bölümünde Cinderes, Racu hattında TSK’ya ait savaş uçakları,
havadan; topçu bataryaları ise obüs ve çok namlulu roketatarlarla karadan militanların
barınma, karargah, kontrol ve toplanma alanlarını hedef alıyor. Açık ve yağışlı hava ile sisin etkili olacağı önümüzdeki birkaç gün içinde operasyonun yavaşlaması bekleniyor.

KUZEY CEPHESİ: YPG KUZEYDE İHA DÜŞÜRDÜĞÜNÜ İDDİA ETTİ
Çatışmalar Bülbül beldesi çevresinde yoğunlaşıyor. TSK/ÖSO belde güneydoğusundaki Şeyh Horoz hattında ilerlemeye çalışıyor. Şeyh Horoz köyünde ilerleyen TSK/ÖSO güçleri kritik dağın doğu eteğindeki ilk köy olan Ömer Simo köyünü öğle saatlerinde ele geçirirdi. Çatışmalar bölgede sürüyor.  
Bu arada örgüt, Bülbül cephesinde TSK’ya ait Bayraktar TB2 İnsansız Hava Aracı‘nın (İHA) düşürdüğünü iddia etti. Yayınlanan videoda enkez parçaları yer aldı. İddiaya ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Video: 
Bu hatta TSK ve ÖSO’nun büyük bölümünü ele geçirdiği Şeyh Horoz ve eteklerine yönelik YPG saldırıları ise püskürtüldü.


BATI CEPHESİ: CİNDERES’TE ŞEHİR SAVAŞI BAŞLIYOR
Dün Cinderes batısındaki Muhmudiye (Muhammadiye) köyü ile Ömer tepesi ele geçirilmişti. İki tepe de Cinderes doğusuna 3 kilometre mesafede beldeyi gören stratejik konumda olan noktalardı. Bugün ise akşam saatlerinde Cinderes’ten önce son savunma hattı Ahcele köyü ele geçirildi. Ahcele köyü, dün ele geçirilen Mahmudiye (Muhammediye) köyünün (Cinderes önünde) kuzeyinde kalıyor. Bu hat Cinderes’ten önce son köydü. Onlarca araçlık konvoyun bölgede bulunduğu, TSK/ÖSO unsurlarının meskun mahal savaşına girmek üzere olduğu bildirildi.
Haritayı tam boy görmek için BURAYA tıklayın.

Afrin son durum harita. 13 Şubat 2018.
Afrin son durum harita. 13 Şubat 2018. Haritayı tam boy görmek için BURAYA tıklayın.

Önceki gün daha doğudaki Dayr Balut köyünü ele geçiren TS/ÖSO, böylece daha güneyde, İdlib kuzeydeki TSK gözlem noktasıyla hattı birleştirmişti. Hattı birleştirdikten sonra beldeye 3 km mesafedeki Muhammediye (Mahmudiye) köyünü ele geçiren güçleri buralarda tahkimata da başladılar. 
(Video: Deyr Balut hattında YPG mevzileri)

Bugün yine Cinderes güneyindeki Diva köyü kırsalında çatışmalar sürerken ÖSO’nun bu hatta girmeye çalıştığı öğrenildi. 
Deyr Balut hattından paylaşılan görüntülerde ise örgütün kırsal alanlarda bile stratejik tepelere beton mevziler inşaa ettiği görüldü. 
TSK: 70 YPG’Lİ ETKİSİZ, TOPLAM SAYI BİN 439
Genelkurmay Başkanlığı ise bugün çoğu Raco ve Cinderes beldeleri kırsalında olmak üzere, 70 militanın kara ve hava
operasyonlarıyla etkisiz hale getirildiği açıklandı. 
(YPG, önceki gün öldürülen 19 militanı, dün düzenlenen törenlerle gömdü)
Harekatın başlatıldığı günden bu yana etkisiz hale
getirilen militan sayısının 1439 olduğu belirtilen açıklamada, “Zeytin
Dalı Harekâtı kapsamında 13 Şubat 2018 tarihinde, kara ve hava operasyonları
sonucunda 70 PKK/KCK/PYD-YPG mensubu etkisiz hale getirilmiştir. Harekâtın
başlangıcından itibaren etkisiz hale getirilen militan sayısı 1439
olmuştur” denildi. 

İŞTE ELE GEÇİRİLEN 50 NOKTA

TSK ve operasyonlara destek veren ÖSO güçleri, harekatın başından bu yana PYD/PKK işgalindeki Afrin’in 5 beldesinde 1’i belde köy, köy altı yerleşim ve stratejik dağ veya tepe olmak üzere 50 noktayı ele geçirmiş oldu.


BÜLBÜL: Bülbül beldesi merkezi, beldeye bağlı Şengal, Zehran, Bali Köy, Kurni, Hay Oğlu, Heftar, Ursa, Bak Ubasi, Ali Kar ve Şeyh Huruz köyleri, Huruz Dağı, Darmık Dağı, Kurni Dağı, Havuz Tepesi ile Kürdo, Şeyh Huruz köyüne bağlı iki köy altı yerleşim, Ömer Simo köyü.


RACU: Racu beldesinde Ayn Batman Dağı, Edamanli, Ali Bekki, Bilal Köy, Ömer Uşağı, Mamel Uşağı, Süleyman Halil, Sati Şaği, Alkana ve Kırmızı köyleri, 915. Tepe, 740. Tepe ile 1027. Tepe.


ŞEYH HADİD: Şeyh Hadid beldesinde Cukali Favkani ve Orta Çakallı köyleri ile Şeyh Hadid Tepesi, Kara Mitlak köyü ve Hac Bilal köyü.


CİNDERES (CANDARİS): Cinderes beldesinde Hacı İskender, Deyr Ballut, Hammam, Nisriyye, Dükkan, Eşkan köyleri ile Mersides ve Nisriyye Tepesi, Muhammediye (Muhmudiye) Köyü, Amara Tepesi, Ahcele köyü.

ŞERAN (SARANLI): Şeran beldesinde Burseya Dağı, Kastel Cündo ve Dikmetaş köyleri ile Sirgaya Tepesi. HABERYİRMİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir