Afrin son durum harita: Yüzde 20’si TSK/ÖSO’da (23 Şubat 2018)

Afrin son durum harita (23 Şubat 2018)… Dün 9 köyün ele geçirildiği Afrin’deki YPG’ye, harekatın başından bu yana en şiddetli saldırılar düzenlendi. 40 savaş uçağı ve ÇNRA sistemlerinin katıldığı atışlarda Afrin merkez, Cinderes hatları ateş altına alındı. TSK 44 milatanın öldürüldüğünü duyurdu. 361 köyü bulunan Afrin’in yüzde 20’si TSK/ÖSO güçleri denetimine girdi. İşte Haberyirmi farkıyla detaylar…


Cinderes son durum
Afrin Cinderesin kuzeybatı hattında, beldeye sıfır noktasında bulunan Bafillun Köyü TSK/ÖSO kontrolüne girdi.

SURİYE, Halep (HABERYİRMİ) – Afrin son durum harita…  Zeytin Dalı Harekâtı’nın 33. gününde Mehmetçik ve ÖSO, yerleşim yerlerinden PKK’lıları temizlemeye devam ediyor. Dün ele geçirilen köy sayısı gece saatlerinden itibaren 9’a ulaşırken, bu sabah da kritik noktalarda ilerleyiş sürüyor.

TSK ve operasyonlara destek veren ÖSO güçleri, Zeytin Dalı Harekâtı’nın 35. Gününde Afrin’de ilerleyişini hızlandırdı. Dün devam eden operasyonlarda 9 köyü ele geçiren TSK/ÖSO unsurları bugün Cinderes ve Raco hattındaki kuşatmayı daralttı.

Başından bu güne en şiddetli hava saldırısı

Harekâtın dünkü bölümünde batıdaki Sarı Uşağı, Rahmanlı, Zehra, Aşağı Korgan ve Yukarı Korgan köyleri ele geçirilmişti. Yine harekâtın dünkü bölümünde Kuzeyde Bülbül beldesine bağlı Mikdad, Ali Racu ve El Cara köylerinde kontrol sağlanmıştı. Beldenin hemen kenarındaki Tel Dilur köyü de PKK’dan alınmış oldu.

Harekâtın dünkü bölümü gece saatlerinde Türk Hava Kuvvetleri ve kara topçu birliklerinin yoğun saldırısıyla sürdü. Çatışmalara katılmak için Afrin’e giden 40 araçlık PKK/PYD’li konvoyu ZiyaraDer Cimeyl hattında TSK tarafından vuruldu. Saldırıda konvoyda bulunan tüm araçların imha olduğu görüldü.

Meryemiyn’de ise PKK elebaşlarının toplantı yaptığı karargah F16’lar tarafından yerle bir edildi. Aralarında elebaşlarının da bulunduğu en az 15 terörist öldü, çok sayıda terörist de yaralandı.

Olay sonrası Genelkurmay Başkanlığı internet sitesinde, şu açıklamaya yer verdi:

“PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütlerine ait 30-40 araçtan oluşan ve içinde teröristler ile silah ve mühimmat taşıyan konvoy, 22 Şubat 2018 tarihinde Afrin güneydoğusundan şehre yaklaşırken tespit edilmiş ve şehirden 15 km kadar uzaktayken kara ateş destek vasıtaları ile vurulmuştur.

Afrin son durum
YPG’nin, 22 Şubat gece saatlerinde Afrin’de TSK tarafından vurulan konvoyu.

Harekât esnasında sadece PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütlerine ait anılan konvoy hedef alınmış ve her zaman olduğu gibi sivillerin zarar görmemesi için her türlü dikkat ve hassasiyet gösterilmiştir”

40 savaş uçağı birden vurdu

Dün gece bölgede 40’a yakın savaş uçağının uçuş yaptığı ve çok sayıda noktanın bombalandığı kaydedildi. Yerel kaynaklar ise Türk ordusunun operasyonun başından bu yana en şiddetli hava saldırılarını düzenlediğini aktardı.

44 YPG’li öldürüldü: Toplam sayı bin 873…

Gece devam eden yoğun saldırı sonrası TSK sabah saatlerinde de bilançoyu açıkladı.

Genelkurmay Başkanlığı, son 24 saatte 44 YPG’linin etkisiz hale getirildiğini duyurdu. Harekâtın başından bu yana toplam etkisiz hale getirilen YPG’li sayısı ise bin 873 olarak duyuruldu.

TSK/ÖSO Cinderes’in “sıfır” noktasında

Harekât kapsamında, operasyonlar bu sabah da devam etti. TSK ve ÖSO, Afrin‘in güneybatısındaki Cinderes beldesine bağlı Bafler (Bafillur) köyünü sabah saatlerinde ele geçirdi.

Cinderes son durum
Afrin Cinderesin kuzeybatı hattında, beldeye sıfır noktasında bulunan Bafillun Köyü TSK/ÖSO kontrolüne girdi.

Cindieres beldesinin batısındaki son savunma hattının düşmesi ile birlikte TSK unsurları beldeye batı, kuzeybatı, güney hatlarından sıfır noktasına yaklaşmış oldu. Halen devam eden kuşatmada beldenin kuzey ve doğu hatları halen YPG denetiminde bulunuyor. TSK/ÖSO unsurlarının kuşatmayı sürdürüp, dış savunma hatlarının tümden etkisiz kıldıktan sonra beldeye girmesi bekleniyor.

Ancak günlerdir Cinderes’teki YPG mevzilerinin havadan vurulduğunu, TSK/ÖSO’nun batı ve kuzey hatlarından beldenin giriş kısmına konuşlandığı belirten askeri kaynaklar, beldenin askeri açıdan düşmüş sayıldığını belirtiyor. Zira beldeye konuşlu YPG unsurlarının çoğu da bu hattan doğu kesimlere çekildi. Bölgeye son olarak Suriye bayrakları taşıyan militan gruplardan bazıları girmiş ve buradan görüntü paylaşmışlardı.

Afrin son durum harita
Afrin son durum harita (23 Şubat 2018 )

Öğle saatlerinde de Raco beldesinin 1 kilometre kuzeybatısında bulunan Maskanli köyü de şiddetli çatışmalar sonrası TSK ÖSO güçlerinin kontrolüne girdi.

Afrin’in yüzde 20’si TSK/ÖSO güçlerinde

Haberyirmi hesaplamalarına göre TSK ÖSO unsurları, yerleşim yerleri bakımından Afrin’in yüzde 20’sinde hakimiyet sağladı.

Suriye Halep vilayetine bağlı Afrin 6 belde ve bu beldelere bağlı 361 köy bulunuyor. Şu ana kadar süren operasyonlar kapsamında 1 belde ve aralarında köy ve köy altı, tepe, dağ olmak üzere 100 nokta (6’sı köy altı yerleşim ve 20’si stratejik dağ veya tepe) ele geçirildi.

Ele geçirilen 100 noktada içindeki köy sayısı ise 70’e yükseldi. 361 köyün 70’ini kontrol eden TSK, Afrin’de, yerleşimin yüzde 20’sini kontrol altına almış oldu.

 Ele geçirilen yerleşim birimleri ve stratejik noktalar şöyle: 

KUZEY CEPHESİ

BÜLBÜL BELDESİ: Bülbül beldesi merkezi, beldeye bağlı Şengal, Zehran, Bali Köy, Kurni, Hay Oğlu, Heftar, Ursa, Bak Ubasi, Ali Kar, Şeyh Huruz, Ömer Simo, Duraklı, Hayyam, Surain, Çarkanlı, Akanlı, Mikdad ve Ali Racu köyleri, Huruz Dağı, Darmık Dağı, Kurni Dağı, Havuz Tepesi ile Kürdo, Şeyh Huruz köyüne bağlı iki köy altı yerleşim. 

BATI CEPHESİ

RACU BELDESİ: Racu beldesinde Ayn Batman Dağı, Yukarı Hacıkanlı, Aşağı Hacıkanlı, Derviş Obası, Hasan Kelkavi, Celeme, Edamanli, Kude, Ali Bekki, Bilal Köy, Ömer Uşağı, Mamel Uşağı, Süleyman Halil, Sati Şaği, Alkana, Kırmızı, Karri, Şerbanlı, Şedya, Harab Summak, Hantalli, Karababa, Sarı Uşağı ve Rahmanlı köyleri, Maskenli, 687 .Tepe, 915. Tepe, 740. Tepe ile 1027. Tepe. 

ŞEYH HADİD BELDESİ: Şeyh Hadid beldesinde Cukali Favkani ve Orta Çakallı köyleri ile Şeyh Hadid Tepesi, Kara Mitlak köyü ve Hac Bilal köyü.

CİNDERES BELDESİ: Cinderes beldesinde Hacı İskender, Deyr Ballut, Hammam, Nisriyye, Dükkan, Eşkan, Arşali, Muhammediye, Divan Fevkani, Divan Tahtani, Mervane, Heygece, Tell Dilur, Bafler köyleri ve onlara hakim 3 tepe ile Mersides, Nisriyye, Amara ve Kila Tepeleri, Sattuf evleri ve Kalki köy altı yerleşimi, üs olarak kullanılan Beyyada noktası 

DOĞU CEPHESİ

ŞERAN BELDESİ: Şeran beldesinde Burseya Dağı, Uverkan, İkidam, Şeltah, Merseva, Serincek, Kastel Cündo, Dikmetaş, Zeytinak, Arpaviran ve Dayr Savvan köyleri ile Sirgaya ve Nebi Huri Tepeleri ile Cemiliyye köy altı yerleşimi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir