Ahrar ve Zengi, HTŞ’yi tasfiyeye başladı

İdlib’te kontrolü elinde bulunduran Heyet-i Tahrir Şam (HTŞ), Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) çatısı altında bulunan Ahrar-u Şam ve Nurettin Zengi gruplarının oluşturduğu ‘Cephe tahrir Suriye’ ittifakı tarafından tasfiye ediliyor.


Nureddin Zengi grubu
Nureddin Zengi grubu (fotoğrafta, Ahrar El Şam grubu ile birlikte 'Cephe tahrir Suriye' ittifakını kurmuştu.

İdlib’te kontrolü elinde bulunduran Heyet-i Tahrir Şam (HTŞ), Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) çatısı altında bulunan Ahrar-u Şam ve Nurettin Zengi gruplarının oluşturduğu ‘Cephe tahrir Suriye’ ittifakı tarafından tasfiye ediliyor.

Suriye silahlı rejim muhaliflerinden Ahrar El Şam ile Nurettin Zengi Tugaylarının geçen hafta birleşerek oluşturduğu ‘Cephe tahrir Suriye’ yapılanması HTŞ’ye karşı geniş çaplı saldırı ve operasyonlar yürütüyor. Bir haftadır süren bu tasfiye süreci içinde “Şam’ın Fethi Cephesi” adını alarak HTŞ’ye katılan El Nusra  grubunun yanı sıra HTŞ’nin tüm yapılanması hedef alınıyor.

ÖSO unsurlarının HTŞ’ye yönelik saldırı-operasyon-tasfiye sürecinde Batı Halep’deki bazı yerleşim yerleri ve İdlib yakınlarındaki Teftenaz hava alanının kontrolü Ahrar ve Zengi ittifakı kontrolüne geçti.

Cephe Tahrir Şam, Halep’in batısında bulunan Heyet Tahrir el Şam’ın en büyük karargahı olan ‘El Fevc 46’yı, Han el Asel, Rif el Muhendisin, Kefr Kermin, Erum el Suğra ve Erum El Kübra’nın kontrolünü ele geçirdi.

Cephe Tahrir el Şam önceki gün de İdlib kırsalında bulunan Kah, Atma, Akrabat’ı Halep kırsalında ise Tekad, Besratün, Tedil köylerini aldı.

ÖSO kaynakları Kefr Nebil, Has, Kefruma kasabalarında yüzlerce kişinin, Heyet Tahrir El Şam’a karşı ayaklandığı ve Cephe tahrir el Suriye’yi destekleyen gösteriler yaptığını ileri sürüyor.

Perde gerisinde olup bitenler ise görünen ve anlatılanlardan farklı…

ÖSO için bu tasfiyenin bir kaç nedeni var. İlki Rusya ve ABD’nin HTŞ’yi bahane ederek “El Kaide üzerinden bölgeye girme eğiliminin önüne geçmek”…

Bir başka neden de Fırat Kalkanı hattından, ele geçirilecek Afrin’le birlikte; İdlib’i de içine alan bir hat kurmak…

HTŞ ise ÖSO’yu Türkiye ile işbirliği yapıp “Suriye devrimini” sabote etmekle suçluyor. HTŞ, ÖSO unsurlarının Türkiye ile yaptıkları anlaşma doğrultusunda, Afrin harekatı sonrasında bölgede tek otorite oluşturmak istediğini, kurtuluşu Suriye içinde değil, dışarıda (batıda) aramakla suçluyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir