Gözler Afrin’deyken, rejim İdlib’i yuttu


SURİYE, İdlib (HABERYİRMİ) – Rejim güçleri, 18 Aralık’ta Hama kuzey hattından başlattığı ve idlib’i hedef alan saldırılar kapsamında, Halep güneyi, güneybatısını ve İdlib güneydoğusunun tamamını ele geçirdi.

Rejim güçleri, Türkiye’nin Afrin Harekatı devam ederken, idlib’e yönelik saldırılarını yoğunlaştırdı. 


MUHALİFLER HIZLA ÇEKİLİYOR
Rus hava desteği ve rejim destekli Hizbullah örgütünün yanı sıra milis güçlerin de destek verdiği saldırılarda, geçtiğimiz hafta hava üssünün de bulunduğu Ebu Duhur kasabası, rejim güçlerinin kontrolüne girmişti. 
Kuzeye doğru ilerlemesini sürdüren rejim güçleri, son olarak Halep kuzeyinde bulunan unsurlarıyla idlib hattında ilerleyen unsurlarını birleştirdi.


ÇOK SAYIDA KÖY DÜŞTÜ
Saldırıların bugünkü bölümünde Halep’in batı sınırı orta hattında bulunan ve İdlib doğu sınırına yakın (Ziyarah – Tell Aloush – Khirbet el-Wakad), Tell Toukan, al-Matakh, Ruwaydah, Ruwaydah tepesi ve Zammar köyleri rejim kontrolüne girdi.

İdlib son durum harita. 3 Şubat 2018 

Video: İdlip kırsalındaki Carcanas bölgesine yönelik rejim bombardımanı:

18 Aralık’ta Afrin güney sınırında bulunan Türkiye köyünün ele geçirilmesiyle kuzeye ilerleyen Rus destekli rejim güçleri, 20 Ocak’a kadar 40 kilometreden fazla bir alanda yarma harekatı ile kuzeye doğru ilerlemişti. 

2 AYDA BÜYÜK HEZİMET

Bu yarma kolunu Halep Hanasır hatlarında bulunan rejim güçleriyle birleştirmek ve hem muhalif hem de IŞİD’i kuşatmak için harekete geçen Suriye Arap Ordusu (SAA), bu hatta IŞİD’i kuşatmaya aldıktan sonra, hattı kuşatmada tutup, saldırılarını kuzeye ve kuzeydoğu hatlarına kaydırmıştı. 20 Ocak tarihli haritada durum şöyleydi:

İdlib 20 Ocak 2018 tarihli harita. 

Muhaliflerin bölgeden çekilmesi ile ilgili farklı değerlendirmeler bulunuyor.

PEKİ NEDEN DİRENİŞ ZAYIF
Bazı değerlendirmelere göre muhalifler bölgeden, “Türkiye’nin Rusya ile yürüttüğü pazarlıklar çerçevesinde” çekiliyor.
Bu iddiaya göre muhalifler, “Afrin operasyonu karşılığında” rejim unsurlarına verilmesi istenen noktaları direkt rejime teslim etmek yerine; önce IŞİD’e bırakarak dolaylı bir devir gerçekleştirildi. Bazı köyler ise çatışmadan boşaltıldı. IŞİD’e bırakılan alanların da dolaylı olarak rejim güçlerine devri amaçladı. Böylece muhalifler “biz rejime toprak vermedik, onları IŞİD teslim etti” diyebilir. 
Bazı değerlendirmelere göre de Rusya, İran ve Türkiye arasında varılan mutabakat kapsamında İdlib doğusundaki tren yolu muhalifler ve rejim arasında sınır kabul edildi. Bu kapsamda rejim, önceden varılan anlaşma gereği, bu hattaki ilerleyişini Türkiye’nin de bilgisi dahilinde sürdürüyor. HABERYİRMİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir