Rusya çark etti: Suriye’de ateşkes ölü doğdu

BM’nin onayladığı 1 aylık ateş, daha başlamadan ölü doğdu. Kararla ilgili açıklama yapan Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, kararın IŞİD, Nusra gibi grupları kapsamadığını, Doğu Guta ve İdlib’deki El Nusra (yeni ismiyle Fetih el Şam) militanlarının, ateşkes anlaşması ile korunmayacaklarını söyledi. Binlerce sivili katleden rejim güçleri, ölüm yağdırmaya devam edeceğinin işaretini vermiş oldu.


Foto (Arşiv) Halep'te Rus ve rejim bombardımanı.

BM Güvenlik Konseyi’nin geçen Cumartesi günü onayladığı 1 aylık ateşekese saatler kala Rusya’dan ilk çark geldi. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, IŞİD, Nusra gibi grupların ateşekese dahil olmadığını ve bu grupların bulunduğu alanların ateşkes anlaşması ile korunmayacaklarını  belirterek, binlerce sivili katlettiği alanlarda katliama devam edeceği yönünde ilk işareti vermiş oldu.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, BM Güvenlik Konseyi’nin geçen Cumartesi günü onayladığı, Suriye’deki insani ateşkesin başlayabilmesi için, kararın nasıl uygulanacağı konusunda tarafların anlaşmaya varması gerektiğini söyledi.

Lavrov, insani yardımların gereken yerlere ulaştırılması amacıyla Suriye genelinde 1 ay uygulanacak ateşkesin, bu ülkedeki tarafların ateşkesin nasıl uygulanacağına karar verince başlayacağını ifade etti.

Ateşkesin, Suriye ordusunun terörist gruplarla mücadelesini etkilemeyeceğini belirten Lavrov, Doğu Guta ve İdlib’deki El Nusra (yeni ismiyle Fetih el Şam) militanlarının, ateşkes anlaşması ile korunmayacaklarını vurguladı.

KREMLİN: DOĞU GUTA’DAKİ MİLİTANLAR SİLAH BIRAKMIYOR VE YEREL HALKI ESİR TUTUYOR

Bu arada, Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, BMGK’nın 1 ay süreli insani ateşkes kararı aldığı Suriye’de, başkent Şam kırsalındaki durumun endişe verici olduğunu, bölgedeki militanların “silah bırakmadığını ve sivilleri esir tuttuğunu” belirtti.

Moskova’da basın toplantısını düzenleyen Peskov’a, Doğu Guta’da kimyasal saldırı hazırlığı yapıldığına dair haberler ve bu konunun Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Avrupalı liderlerle yaptığı telefon görüşmelerinde ele alınıp alınmadığı soruldu.

Sputnik’e göre, Dimitri Peskov, “Liderlerin görüşmesinde Suriye’deki durum ele alındı. Durum, son derece endişe verici. Doğu Guta’daki militanlar silah bırakmıyor ve yerel halkı esir tutuyor. Bu da son derece gerilimli bir duruma yol açıyor” karşılığını verdi.

Ateşkes kararının 72 saat içinde (3 gün) başlayacağı ve 1 ay süreyle geçerli olacağı belirtilen BM kararına göre, pazartesi gece saatlerinde anlaşma yürürlüğü girmiş olacak.

KATLİAMA TAM GAZ DEVAM

Bu arada Rus ve rejim güçleri Doğu Guta’yı vurmaya devam ediyor.

Beşşar Esed rejimi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) Suriye’de ateşkes sağlanması kararı almasına karşın, Doğu Guta’yı vurmaya devam ediyor. Kente bugün düzenlenen saldırılarda 16 sivil daha yaşamını yitirdi.

Sivil Savunma (Beyaz Baretliler), sosyal medya hesabında paylaştığı açıklamaya göre, saat 03.00 sularında başlayan saldırılarda, Rihan beldesine 5 sivil, Duma ilçesinde iki aileden toplam 10 sivil ve Haresta ilçesindeki roketatar saldırısında 1 sivil öldü.

Böylece Doğu Guta’da dün yaşamını yitiren 5 sivil de dahil edildiğinde BMGK kararından sonra toplam 21 sivil öldürülmüş oldu.

Dün akşam saatlerinde de Şifoniye beldesi klor gazı içerikli kimyasal silahla vurulmuş, 16 sivil etkilenmişti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir