‘Rusya, Suriye hava sahasını kapattı’ iddiası


HABERYİRMİ – Rusya’nın Afrin’de Türk savaş uçaklarına hava sahasını kapattığı iddia edildi. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) bağlı birlikler 20 Ocak’ta Afrin’e operasyon başlatmıştı. Türkiye’nin Afrin’e başlattığı operasyonlar 17. gününde devam ediyor.

Diyarbakır Hava Üssü (Foto: Arşiv)
Rusya’nın Afrin’de Türk savaş uçaklarına hava sahasını kapattığı iddia edildi. Ancak konu hakkında henüz resmi bir açıklama yapılmadı.
Gazeteci Metehan Demir de, iddialara ilişkin yazdığı köşe yazısında, “Rusya’nın, uçak düşürülme olayı üzerine, harekatın ilk gününde Türkiye ile koordineli olarak açtığı Suriye hava sahasını geçici olarak tekrar kapatma yönünde karar aldığı bilgisi kulislere düştü. Rusya’nın pilotuna ulaşana dek hava sahasını güvenli şekilde eskisi gibi açmayacağı konuşuluyor. Bir iddiaya göre, Rusya bugün gündüz saatleri itibariyle Türkiye’nin hava sahasını kullanması konusunu askıya aldı.” ifadelerine yer verildi.
Daha önce Hürriyet gazetesi Ankara temsilciliği yapan ve halen Süperhaber adlı haber sitesinde yazan Demir, bugünkü yazısında, uçuş yasağının boyutunu anlatırken ‘… Hatta, çatışmalarda yaralanan askerlerimiz için sağlık ve yaralı tahliye helikopterlerinin de Suriye’ye uçmasında bile Rusların sıkıntı yarattığı iddia ediliyor.’ ifadelerine yer verdi. 


TSK’NIN AÇIKLAMASI BEKLENİYOR
Haberyirmi‘nin ulaştığı bilgilere göre Türk Silahlı Kuvvetleri, Zeytin Dalı Harekatı’na ilişkin son resmi açıklamasını 4 Şubat 2018’de saat 10.00‘da (dün sabah) internet sitesi üzerinden yayınladı. 
Sitedeki açıklamada, “Hava harekatı ve kara ateş destek vasıtaları ile desteklenen kara harekatı planlandığı şekilde başarıyla devam etmektedir” ifadesinin yer aldığı görüldü. 
Ancak dün sabah verilen bilgiler 3 Şubat günü ve gecesi gerçekleştirilen harekat detaylarını kapsadığından, uçuş yasağının başladığı iddia edilen 4 Şubat’a dair yayınlanması gereken TSK bülteninin henüz yayınlanmadığı görüldü.
Bölge kaynakları ve bazı sosyal medya hesapları Raco beldesinde bulunan YPG hedeflerine bugün öğle saatlerinde hava saldırısı düzenlediğine dair rapor geçti.

Diğer taraftan, harekata ilişkin hergün genellikle saat 10.00’da basın bülteni yayınlayan TSK’nın, 5 Şubat 2017 tarihli basın bültenini an itibari ile yayınlanmadığı görüldü. İddialarla ilgili TSK’nın 5 Şubat tarihli (bugün) bülteni bekleniyor. 

20 Ocak’ta Afrin’e yönelik düzenlenen Zeytin Dalı Harekatı öncesinde de Rusya’nın Suriye hava sahasını Türkiye’ye kapattığı, bu nedenle operasyonun planlanan tarihten sonra gerçekleştirilebildiği belirtilmişti. 

HAVA SAHASI EL BAB OPERASYONUNUNDA KAPATILMIŞTI
Rusya daha önce de Türkiye’nin IŞİD kontrolündeki El Bab ilçesine yönelik 9 Aralık 2017’de başlattığı harekat sırasında ve sonrasında da Suriye hava sahasını Türkiye’ye bir kaç kez kapatmıştı. Aynı dönemde ABD, El Bab operasyonunda yer almadığını açıklarken, YPG de Menbiç’ten El Bab’a doğru saldırıya geçmişti. Tel Rifat doğu hatları da bu dönemde YPG kontrolüne girmişti. Türkiye’nin YPG’ye bu noktada yaptığı etkili saldırılarda 250’ye yakın YPG’linin etkisiz hale getirildiği duyuruldu. Rusya’nın uçuş yasağı ise bu saldırılar sonrası geldi. Rusya Türkiye’yi açıkça tehdit ederek Suriye hava sahasının ihlali halinde uçakların düşürüleceği uyarısında bulundu.

Peşi sıra ABD, “YPG’nin vurulmasının kabul edilemez” olduğunu açıkladı.
Gelişmeler sonrasında Türkiye 31 Ekim’den itibaren Suriye hava sahasını kullanamamaya başladı. Bunun üzerine TSK, uçaklara “yerde görev” verildiğini duyurdu. Türkiye, 12 Kasım 2017’de yani 12 gün sonra hava sahasını yeniden kullanmaya başlamıştı. HABERYİRMİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir