Suriye’de ateşkesin sadece adı var

Birleşmiş Milletlerin 1 ay süre ile ateşkes kararı aldığı Suriye’de, 1 aylık ateşkes dün gece resmen başladı. Resmi olarak başlamasına karşın rejim saldırıları durmak bir yana yavaşlamadı bile. Rejim, Rusya’nın Guta’ya yönelik sözde “5 saat insani ateşkes” çağrısı sonrasında da Guta7yı vurmaya devam etti. Son 3 günde ölü sayısı 500’e yaklaştı.


Beşşar Esed rejimi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararı ve Rusya’nın duyurduğu 5 saatlik ateşkese rağmen saldırılarını sürdürüyor.

Doğu Guta’daki Sivil Savunma (Beyaz Baretliler) ekiplerinden alınan bilgiye göre, Esed rejimi, BMGK kararı ve ardından Rusya’nın yerel saatle 09.00-14.00 (TSİ 10.00-15.00) arasında geçerli olacak şekilde ilan ettiği ateşkese rağmen Doğu Guta’yı vurmaya devam etti.

Rejim, TSİ 10.30 sularında Doğu Guta’daki sivil yerleşimlerden Duma, Beyt Sava ve Merc bölgelerine topçu atışları düzenlemeye başladı.

Saldırılarda bir sivil öldü, çok sayıda sivil yaralandı. Ölü sayısının artmasından endişe ediliyor.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, dün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Doğu Guta’da yerel saat ile 09.00-14.00 arasında “insani mola” talimatı verdiğini belirtmişti.

Rusya Suriye Muhalifleri Uzlaştırma Merkezi Başkanı Yuri Yevtuşenko de gece saatlerindeki açıklamasında, karara Esed rejiminin uyacağını söylemişti.

BMGK da 24 Şubat’ta Suriye’ye insani yardım ulaştırılabilmesi ve özellikle rejim kuşatması altında bulunan Doğu Guta’daki durumu ağır hasta ve yaralıların tahliyesi için en az bir ay insani ateşkes kararı alındığını duyurmuştu. Kararda, Suriye genelinde insani yardımların ”güvenli, engelsiz ve sürdürülebilir” bir şekilde ulaştırılabilmesi ve ”durumu ağır hasta ve yaralıların” tahliye edilebilmesi için tüm taraflardan ”gecikmeden” çatışmaları en az 30 gün durdurmaları talep edilmişti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir