Türkiye, Irak’a 5 milyar Dolar kredi verecek: Peki neden? (ÖZEL)


KUVEYT (HABERYİRMİ) – Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Irak’ın yeniden imarı için Türkiye’nin 5 milyar dolar kredi kolaylığı sağlayacağını açıkladı. Kuveyt’te düzenlenen “Irak’ın Yeniden İmarı Uluslararası Konferansı’nda, Kuveyt 30 Milyar Dolar, Birleşik Arap Emirlikleri 500 milyon Dolar, Avrupa Birliği de sadece 400 Milyon Euro kredi taahhüt etti.

Dış işleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu “Uluslararası Irak’ın Yeniden İmarı” Konferansında
Twitter hesabından açıklama yapan Çavuşoğlu, “Irak’ın Yeniden İmarı Uluslararası Konferansı’nda Irak’a 5 milyar dolar kredi kolaylığı sağlayacağımızı açıkladık. Komşusu, dostu ve güvenilir bir ortağı olarak Iraklı kardeşlerimizin yanında durmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Kuveyt’te düzenlenen “Irak’ın Yeniden İmarı Uluslararası Konferansı’nda, Kuveyt 30 Milyar Dolar, Suudi Arabistan 1.5 Milyar Dolar, Birleşik Arap Emirlikleri 500 milyon Dolar, Avrupa Birliği de sadece 400 Milyon Euro kredi taahhüt etti. 


Kuveyt          : 30 Milyar   Dolar
Türkiye         : 5 Milyar      Dolar
S. Arabistan : 1.5 Milyar   Dolar
AB                 : 500 Milyon Euro
BEA               : 500 Milyon Dolar

Irak’ın Yeniden İmarı Uluslararası Konferansı Kuveyt’in ev sahipliğinde yapılıyor. 

12 Şubat’ta başlayan konferansa 2 bine yakın yatırımcı firmalardan temsilci katıldı. Konferansta Türkiye’yi ise Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu temsil etti. 

Türkiye’nin, verdiği kredi desteği ile kuzey Irak’taki varlığını perçinlemek istediği, Kandil hattındaki PKK unsurlarına yönelik olası operasyona karşı Irak yönetimini yanında görmek istediği değerlendiriliyor.

Zira Kuveyt’te açıklama yapan Çavuşoğlu’nun ifadeleri de buna işaret ediyor. Kuveyt Havalanı’nda soruları yanıtlayan Çavuşoğlu, “Türkiye, Irak kuzeyinde Kandil, Sincar hattındaki teröristlerle mücadelede Irak’lı kardeşleriyle ortak mücadele verecektir. Bu mücadele sınırında PKK’lı teröristler kalmayıncaya kadar sürecektir” dedi.

Kuveyt’te gerçekleştirilen Irak’ın Yeniden İmarı Uluslararası Konferansı’nda aile fotoğrafı çekimine katılan Çavuşoğlu’nun yanı sıra toplantıda Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Ekonomi Bakanlığından yetkililer ile özel sektörden temsilciler de yer aldı. 


Irak’ın ekonomisi ve altyapısının yeniden inşası için bir araya gelen liderler Irak’ı masaya yatırdı.

Bugün gerçekleştirilen oturumda konuşan Irak Başbakanı Haydar İbadi, yolsuzlukla mücadele edileceğini ifade ederek konferansa katılanlara teşekkür etmişti.


Irak, yatırım arayışında olduğu yaklaşık 157 projenin listesini yayınlamıştı. Projeler arasında Musul Havalimanı gibi yıkılmış tesislerin yeniden inşası ve ekonominin canlandırılmasına yönelik adımlar yer alıyor. HABERYİRMİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir