30 bin nüfuslu Harasta ile bağlantı kesildi


SURİYE, Şam (HABERYİRMİ) – Suriye’nin Doğu Guta bölgesinde bulunan 30bin nüfuslu Harasta kenti tamamen kuşatıldı,  bölgeden haber akışı kesildi, rejim güçlerinin sivil katliamı yapmasından korkuluyor.

Tamamen kuşatılan ve rejim güçleri tarafından diğer bölgelerle bağlantısı kesilen Harasta’da yaşayan 30 bini aşkın sivil için bir katliam endişesi yaşanıyor.

Esed rejimi, muhaliflerin kontrolündeki Doğu Guta’yı üçe bölerek ilerlerken Harasta ilçesini de tamamen kuşatarak telefon hatları dahil ilçenin tüm dış bağlantılarını kesti.

Rejim güçlerinin, pazar günü muhaliflerin kontrolündeki Doğu Guta’yı üçe bölmesinin ardından aktivistler ve bölge sakinleri Doğu Guta’nın Harasta ilçesinde 30 binden fazla insanın tamamen kuşatma altında kaldığını ifade etti.

Harasta ile bağlantı kesildi

Pazar gününden bu yana bölgeden haber akışı kesildi. Suriyeli aktivist İbrahim El Feval Middle East Eye’a yaptığı açıklamada;  “Özellikle Harasta’daki durum hakkında endişeliyiz. Herhangi bir yiyecek yahut yaşam malzemesi desteği olmadan yaklaşık 5 bin 500 aile kuşatma altında. Bütün telefon hatları kesilmiş durumda ve onlardan pazar gününden beri tek bir haber bile alamadık” dedi.

1100’ü aşkın sivil öldürüldü

Suriye’de 7. yılını dolduran savaşta Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin son rakamlarına göre 511 bin insan hayatını kaybetti. .

Suriye’de muhaliflerin elindeki birkaç büyük bölgeden biri olan Doğu Guta’da 20 günden uzun süredir süren Esed rejimi saldırılarında öldürülen sivillerin sayısı 1100’ü aşmış durumda. Hava ve karadan ağır bombardımanların gerçekleştirildiği Doğu Guta bölgesinde, fosfor ve napalm bombaları gibi yasaklı silahların yanı sıra klor gazı gibi kimyasal silahlar da sıklıkla kullanılıyor.

Muhaliflerden savaşa devam kararı

Doğu Guta’da rejim güçleri bölgenin doğusunda ilerlemeye devam ederken birçok bölgeyi de ele geçirmiş durumda. Esed rejiminin kuşatması devam ederken şu an Duma, Harasta ve Cobar merkezli üç bölge olmak üzere Doğu Guta bölünmüş durumda. Çatışmalar rejimin topçu saldırıları, savaş uçakları ve helikopterler vasıtasıyla yaptığı bombardımanlar eşliğinde devam ediyor.

Doğu Guta’da ki muhalif gruplar ise savaşmaya devam edeceklerini ifade ediyorlar. Bölgede faaliyet gösteren muhalif grupların büyük bir kısmı, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamalarda geri çekilme ve teslim anlaşmaları imzalamayı kabul etmeyeceklerini ve savaşacaklarını ifade ettiler.

“Geri dönüşü mümkün olmayan şeyler yaşanmadan önce…”

Bölgede aileleri bulunan kişilerin ifadelerine göre, Harasta ile en son hafta sonu bağlantı kurabildiler ve Esed rejimi bölgeyi tamamen kuşattıktan sonra bölge ile bağlantı kesildi. Yine ifade edilene göre bölgede toplu katliamlardan korkuluyor.

Uluslararası topluma “geri dönüşü mümkün olmayan şeyler yaşanmadan önce bölgeye müdahale etmeye çağrısı” yapılıyor. Harasta’da bölge sakini olan binlerce ailenin varlığının yanı sıra, Esed rejiminin ilerlemesi sonucu bölgeye kaçmak zorunda kalan yüzlerce aile de bulunuyor.

Bölgeden gelen ifadelere göre Harasta halkının çok fazla seçeneği yok. Ya bombardımanlarda ya işkence altında ölüm. Harasta sakinlerinin yakınları, bölgedeki halkın ya evlerinde kalıp bombardımanlarda ölmeyi bekleyeceğini ya hükümet güçlerine teslim olup işkence, tecavüz ve katliama maruz kalacağını ifade ediyor.

Ölü ve yaralı sayısı bilinmiyor                                                               

Pazar gününden bu yana Harasta varil bombaları, hava saldırıları, topçu bombardımanları, napalm ve fosfor bombaları, ve kimyasal silahlarla hedef alınıyor.

Bölgeden herhangi bir haber akışı mümkün olmadığı için ölü ve yaralı sayısı bilinmiyor. Bölgede kalan sivillerin güvenli bir şekilde tahliye edilmesi için girişimlerde bulunulduğu ifade edilse de herhangi bir anlaşma sağlanabilmiş değil.

Harasta’ya rejimin son girme girişimi, birkaç tankın tahrip edilmesiyle muhaliflerce püskürtüldü. Esed rejiminin İran ve Rusya’nın desteği ile Doğu Guta’ya düzenlediği saldırılar devam ediyor. Bölgede nasıl gelişmelerin yaşanacağı bilinmese de halen burada yaşamakta olan yüzbinlerce sivil için bir katliamdan korkuluyor. HABERYİRMİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir