ABD’nin, “PKK devleti” için atadığı yeni isim Menbiç’te (VİDEO)

ABD’nin Washington’da 5 ülke temsilciyle gerçekleştirdiği “Suriye’yi bölme planı” toplantısında adı geçen, ABD’nin eske Bahreyn Büyükelçisi William Roebuck Menbiç’te “Koalisyon temsilcisi” sıfatıyla ortaya çıktı. YPG/PKK militanlarıyla biraraya gelen Roebuck’un, Türkiye’ye karşı örgüte destek mesajı verdiği öğrenildi.


William Roebuck. Menbiç'teki "Askeri Konsey" binasında YPG/PKK'nın lider kadrosuyla görüştü.

SURİYE, Halep (HABERYİRMİ) ÖZEL HABER – ABD’nin bölgede yeni görevlendirdiği “Koalisyon” temsilcisi William Roebuck Menbiç’te PKK/YPG lider kadrosuyla biraraya geldi. Daha önce Bahreyn Büyükelçisi olan ve iyi derecede Arapça konuşan  Roebuck’ın adı, ay başında bir iddia ile gündeme gelmişti. 11 Ocak’ta Washington’da yapılan toplantıda 5 ülkenin Ortadoğu sorumlularının katıldığı toplantıya ilişkin o iddiada, ABD’nin Suriye’yi Türkiye’ye rağman bölme planında anlaşma sağladığı, bu plan için de özel YPG temsilcisi atayacağı yer alıyordu. İşte günler sonra atanan temsilci ilk ziyaretini Menbiç’e yaptı. Heyete liderlik yapan isim ise, o toplantıda plan için adı geçen eski Bahreyn Büyükelçisi William Roebuck olduğu görüldü.

PKK/YPG lider kadrosuyla görüştü

Yüksek rütbeli ABD askerleri ve ABD diplomatik heyeti, YPG kontrolündeki Menbiç’e geldi. Heyet içinde “Koalisyon güçleri temsilcisi” William Roebuck da yer aldı. Heyetin bölgede üst düzey militanlarla toplantı yaptığı ve Menbiç durumu hakkında detaylı görüşmeler gerçekleştirdiği öğrenildi. Görüşmelerde ABD-Türkiye arasında yapılan Menbiç görüşmelerinin detaylarının da PKK’ya aktarıldığı ifade ediliyor.

Heyete başkanlık eden Roebuck, ilginç isimlerden…

Haziran 2014’te Obama tarafından Bahreyn Krallığı Büyükelçisi olarak aday gösterilen isim , Kasım ayında Büyükelçi olarak atanmıştı. Ocak 2013’te Kıdemli Dış Hizmetler’e terfi etti. ABD Mağrip (Mısır dışında olmak üzere, Kuzey Afrika ülkelerinin toplu adı) İşlerinden sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı olan Roebuck, Ocak 2014’te Mısır İşleri için ek sorumluluk üstlendi.

Roebuck, Temmuz 2009’dan Ağustos 2010’a kadar Bağdat’taki ABD Büyükelçiliğinde Siyasi Müşavir Yardımcısı olarak görev yaptı.

Suriye’deki görevinden önce, Gazze Şeridi’nde görevlendirildi. 2003’te Tel Aviv’de ABD Büyükelçiliğini yürüttü. İsrail lehinde yürütülen tüm ABD politikalarını kontrol etti. 1998-2000 arasında “Yabancı Hizmet Enstitüsünde” Arapça eğitim gördü. Washington’da ve Tunus’taki FSI dil okulunda aldığı eğitimle Arapça’yı konuşmaya başladı.

O İDDA GERÇEK ÇIKTI

İsmi ilginç kılan ise 11 Ocak’ta Washington’da yapılan toplantının “iddia olarak” dillendirildiği içeriğinin gerçek çıkması oldu. Lübnan’ın El Akhbar gazetesinin yayınladığı o haberde İngiliz diplomatik kaynaklarından ele geçirilen notlara dayandırılarak toplantının notlarını yayımladı.

Buna göre, ABD Dışişleri Bakanlığı Ortadoğu Masası’ndan David Satterfield’in liderlik ettiği, Fransa Dışişleri Bakanlığı Ortadoğu Şefi Jérôme Bonnafont, İngiltere Dışişleri Bakanlığı Ortadoğu Masası’ndan Hugh Cleary, Ürdün Dışişleri Bakanı Danışmanı Navef Vasfi El Tal ve Suudi General Cemal El Akil’in 11 Ocak 2018’deki gizli toplantısında Suriye’nin taksim planı masaya yatırıldı.

Toplantıda Washington yönetiminin Türkiye’yi provoke edecek adımlardan kaçınacağı kaydedilirken, SDG ile ilişkilerin el altından devam edeceği ifade edilmiş, ve Beyaz Saray’ın YPG/PKK ile ilişkiler için bir ‘elçi’ atayacağı ve bu ismin de ABD’nin eski Bahreyn Büyükelçisi William Roebuck olacağı dile getirilmişti.

Gelişmeler gazetede 4 Mart’ta Türkiye medyasında da yer bulurken, iddianın gerçek olduğu bu ziyaretle ortaya çıktı.

Haber’de ABD’nin atadığı bu yeni isimle “PKK devleti planından vazgeçmeyeceği, bunun için engel olarak görülen Türkiye’ye karşı durulacağı planının görüşüldüğü” yer alıyordu. Peki o toplantıda ne konuşulmuştu. Gazetenin iddiasına göre toplantıda yer alan detaylar şöyleydi:

SURİYE PARÇALANACAK

El Akhbar’ın haberine göre ABD’li diplomat Satterfield, müttefiklerine Beyaz Saray’ın Suriye’yi bölme hedefinden geri dönmeyeceğini söyledi. Muhaliflerin ‘toprak bütünlüğü’ ısrarından vazgeçirilmesi üzerinde durulan toplantıda sürece mutlaka Suriye topraklarının doğusunu ve kuzeyini elinde tutan PYD/PKK’nın dahil edilmesi gerektiği belirtildi.

AKDENİZ’E ULAŞILMALI

PYD’nin paravanı SDG aracılığıyla petrol bölgesi Deyr ez-Zor’u da içine alan topraklarda terör devleti kurulmasını öngören planın görüşüldüğü toplantıda, ABD destekli örgütün işgalindeki toprakların Akdeniz’e kadar ulaşması gerektiğinin altı çizildi.

TEK ENGEL TÜRKİYE

Satterfield’in bu zamana kadar Pentagon’un Suriye’yi işgal için 4 milyar dolar harcadıklarını aktardığı zirvede, PYD/YPG’ye itiraz eden Türkiye’nin ‘SDG’nin Arapları da içeren bir yapı olduğu söylemiyle kandırılması’ gerektiği konuşuldu. Ankara’nın kabul etmemesi durumunda projenin hayata geçirilmesi için Türkiye’nin engellenmesinin zorunluluk olduğu vurgulandı. HABERYİRMİ

 

 

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir